Читај ми!

У Суводању добро родило

У једном дану ове сезоне породица Бирчанин из Суводања убере онолико купина колико су некад брали за целу годину. Наводњавање је уродило плодом, а произвођачи су задовољни не само добрим приносом и квалитетом већ и ценом купина.

Горан Бирчанин из Суводања код Ваљева троши око 15.000 литара воде дневно за заливање купина на две парцеле од осамдесет ари.

Прво је уложио новац у систем наводњавања кап по кап који му се, каже, брзо исплатио. Ипак, орошавање купињака даје боље резултате, тврди Бирчанин.

"Водене распрскиваче укључивао сам искључиво ноћу зато што су дневне температуре биле високе. То је систем кише, једноставно - орошава се, освежава се лист, а на целој површини која се прска земља повлачи влагу", објашњава Горан Бирчанин. "То је много боље, како се показало. Осим тога, имам услова и да кроз тај систем додајем прехрану преко листа."

У једном дану ове сезоне породица Бирчанин набрали је купина колико им је био укупан род једне лоше године. Осим добрим приносом и квалитетом, задовољни су и овогодишњом ценом купина.

Труд се увек исплати

Сада је, осим квалитета и приноса и цена добра, 160 или 170 динара за килограм.

"Реално, она је ове године преплаћена у односу на остале године", сматра Богољуб Бирчанин из Суводања. "Али би требало да бар 5-6 година буде цена око 100 динара да ми знамо унапред шта ћемо. Нама су се пре две године људи смејали. Ми смо радили, ђубрили, копали, а они су своје засаде вадили јер нико није хтео да купи. А ми смо рачунали да ће некад доћи време, па ето, даде Бог те дочекасмо."

Већину засада купине у ваљевском крају воћари не наводњавају. Произвођачи на обронцима Медведника први су то почели да раде.

Сада велики број произвођача купине на Ставама и околним селима заливају купину, каже Драган Драгојловић из Пољопривредне стручне службе Ваљево. Наводњавање ипак није довољно и, како каже Драгојловић, њима су потребне противградне мреже и противградна заштита, односно мрежа за засену.

Бирчани су искористили изобиље воде, са три извора на свом имању. Има воћара који захватају воду из река да би наводњавали. Без сумње, смањује се број оних који гледају у небо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи