Војни лекари у селима Медвеђе

Војномедицински тим 3. бригаде Копнене војске прегледао је око две стотине мештана најудаљенијих брдско-планинских села у општини Медвеђа која немају здравствену амбуланту.

Припадници 3. бригаде Копнене војске организовали су акцију "Војни лекар на селу" у општини Медвеђа.

Ни киша која је падала, ни километар-два колико су поједини пешачили до школе нису представљали проблем горштацима из Ђулекаре да дођу на здравствени преглед.

Вест да је у село стигао војни медицински тим и да су у учионици направили праву малу амбуланту обрадовала је мештане. Стрпљиво су чекали у реду и Срби и Албанци.

"Ово нам много значи. Кад би било и чешће, било би добро", каже Станимирка Ђокић.

Мештанима није једноставно да оду лекару, јер је најближа амбуланта удаљена двадесет километара.

За мајора др Зорана Лазарова и медицинског техничара било је доста посла. Мерили су крвни притисак, проверавали шећер у крви, ЕКГ, кардиолошки преглед. Неке мештане су упутили на даља испитивања.

"То су углавном људи са хроничним обољењима који већ имају одређене терапије и лекове", каже мајор Зоран Лазаров.

"Војни лекар на селу" је акција коју од почетка године други пут успешно организују припадници 3. бригаде Копнене војске.

Према речима поручника Предрага Милићевића, референта за односе с јавношћу, војномедиицнски тим обилази углавном општине и села у брдско-планинском подручју, са старим домаћинствима и која су удаљена од здравствених установа.

У четрнаест села Копнене зоне безбедности у општини Медвеђа живи 2.700 људи, а осамдесет одсто су старачка домаћинства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи