У подрумима Магистрата

Градски притвор у Панчеву, основан у време аустроугарске владавине, грађани ће први пут моћи да виде у Ноћи музеја. Екипа панчевачког дописништва РТС-а прва је снимила три ћелије на чијим зидовима још стоје поруке некадашњих заточеника.

Градски притвор у Панчеву направљен је 1833. године, у подруму тадашњег Магистрата, и ту намену је имао све до шездесетих година двадесетог века, када је премештен у другу зграду, а зграда претворена у Народни музеј.

Од тада ћелије нису диране, све је остало аутентично као у аустроугарско доба, једино што није сачуван намештај.

У почетку су ту довођени ситни криминалци, скитнице, пијанице, лопови, а касније и тежи преступници, објашњава Срђан Божовић, кустос Народног музеја. Ту су боравили током истражног поступка,  а касније су премештани на друго место.

У доба Краљевине Југославије, у притвору је било све више политичких заробљеника, а за време Другог светског рата немачке окупационе власти ту су затварале Јевреје, које су одатле одвозили у концентрационе логоре у Панчеву и Београду.

После рата, нове власти су притвору магистрата затварале народне непријатеље, локалне Немце.

"Мој ујак је био овде затворен. У једној немачкој рацији 1941. године био је ухапшен као комуниста. Провео је ту 2-3 недеље, а онда су га депортовали у концентрациони логор у Норвешку", прича Драган Бланушић. "Желео сам да видим просторије у којима је провео део заточеништва."

Посебно су занимљиви натписи по зидовима који на свој начин, у сажетим, кратким порукама причају историју Панчева: сазнајемо ко је владао, а ко је био непријатељ власти.

У архивима није остало забележено колико је људи прошло кроз градски притвор, нити да је нека угледна личност из града тамо боравила. Али, остала су урезана имена обичних људи, који су једино на тај начин могли да оставе порку породици и потомцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи