Читај ми!

Како одабрати праву школу

Уочи предстојећег уписа у средње школе, ужички осмаци могли су да на 4. сајму образовања сазнају која су занимања дефицитарна и урадити тест професионалне оријентације који ће их упутити на право занимање.

Већ четири године, ужички основци се на Сајму образовања могу упознати са занимањима за која се могу школовати у средњим и високим школама у свом крају.

На корак од предстојећег уписа у средње школе, већина осмака, попут Душанке Савић, ученице Прве основне школе "Краљ Петар Други" из Ужица, већ је одлучила куда ће даље.

На Сајам образовања дошла је да уради тест професионалне оријентације и још мало размисли о томе:

"Моја жеља је била да упишем математичку гимназију, али после овог тестирања испоставило се да ми највише одговарају грађевински и електротехнички смерови, тако да ћу то имати у виду током уписа."

Служба за запошљавање сугерише ученицима и која су занимања дефицитарна у овом крају.

Према речима Биљане Терзић из ужичке филијале Националне службе запошљавања, веома су тражена грађевинска занимања, као што су зидари, тесари, армирачи, молери, ливци и заваривачи.

Ипак, највећа је гужва била око штандова Гимназије, Медицинске и Економске школе, а најмање код школа у чијој су понуди занимања тражена на тржишту рада.

"Сходно томе, отворили смо нова занимања, то је архитектонски техничар и монтер суве градње, али нажалост, за трећи степен нема довољно интересовања", каже Весна Ристић из ужичке Техничке школе "Радоје Љубичић".

Драган Туцаковић, из Техничке школе "Радоје Марић", сматра да је то због начина уписа: "Деца имају могућност да уписују четврти степен и они се за то одлучују, иако реално, када би учили трећи степен, имали би запослење."

Просветни радници се, ипак, надају, с обзиром на велико интересовање основаца за Сајам, да ће на њихову коначну одлуку о избору средње школе утицати и информације са тржишта рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи