Читај ми!

Олакшице најсиромашнијим Шапчанима

Управа града Шапца, новом одлуком, проширила је социјана давања за сиромашна домаћинства и породице с децом. Помоћ се пре свега односи на плаћање комуналних рачуна, али не и на рачуне за струју.

Сва шабачка домаћинства, чија су примања мања од 13.000 по члану домаћинства, захваљујући одлуци управе града о проширењу социјалних давања, од сада ће имати 50 одсто попуста на рачуне за комуналне услуге.

Уведена је и накнада за рођење другог, трећег и четвртог детета, бесплатан вртић за њих и ужина за основце.

Драга Дунђерски једна је од 1.100 Шапчана који имају попуст за плаћање комуналних рачуна. То право остварила је као члан Удружења параплегичара и много јој значи, јер, како каже, од две минималне пензије у породици једва да има за лекове:

"Има људи који само живе од примања за кућну негу, тако да нам стварно значи. Ми смо преко удружења остварили попуст од 50 одсто за грејање, воду и комуналне услуге, тако да је то велика помоћ."

Од 1. септембра, по новој одлуци, попуст ће имати још неколико хиљада домаћинстава са мање од једног хектара земље и примањима која нису већа од 13.000 динара по члану. Ускоро ће бити формирана комисија за процену, јер ово право неће важити за све.

Директорка Центра за социјални рад у Шапцу Бранка Давидовић каже да то право неће остварити они грађани који имају закључен уговор о доживотном издржавању, лица која су одбила запослење, доквалификацију или преквалификацију и лица којима је престао радни однос искључиво њиховом кривицом или су дали отказ.

Од ове године, у Шапцу је уведена и накнада за рођење другог, трећег и четвртог детета, јер су до сада право на помоћ имале мајке само за прворођено дете.

"У зависности од тога да ли су породиље запослене или не, породиље које су у радном односу примају једнократну помоћ од 10.000 динара, а породиље које су незапослене, 15.000 динара", каже Јасминка Ристивојевић, заменица градоначелника Шапца.

Град финансира и смештај трећег и четвртог детета из породице у вртић, а од идуће школске године, око 5.000 основаца имаће бесплатну ужину, за шта ће из буџета бити издвојена око 22 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи