Читај ми!

Преглед који спасава живот

За две и по године, на мобилном мамографу у Југоисточној Србији прегледано је више од 40.000 жена. На том апарату откривено је близу 300 карцинома дојке, углавном у раној фази, када је проценат излечења 90 одсто.

Рано откривен рак пресудан је за излечење, али ипак, мало жена, без симптома или генетског ризика за карцином, одлази на мамографски преглед.

Шездесетогодишња Звездана Тасић из Књажевца, након излечења карцинома дојке, нормално живи, а на то је, како каже, пресудно утицало рано откривање болести и то случајно, мобилним мамографом.

"Нисам планирала преглед, али је дошао тај аутобус из Ниша и ја сам отишла да се прегледам. Тада су ми открили рак на левој дојци", каже Звездана.

Мобилни мамограф нишког Клиничког центра, један од два у Србији, тренутно је у Дољевцу, где се свакодневно прегледа педесет до сто жена.

Већина њих, како кажу, не би ишла у Ниш на преглед, јер је потребно да се закаже, а овако им не треба ни упут, само здравствена књижица.

Камион са мобилним мамографом већ две и по године обилази Србију, а у њему је прегледано више од 40.000 жена.

"Дољевац је општина која са двадесетак хиљада житеља не спада у велике општине, а одзив је био толики да смо прегледали једну трећину циљане групе жена", каже директор Клинике за радиологију КЦ Ниш Петар Бошњаковић.

Баш на овом апарату откривено је близу 300 карцинома дојке, већина у раној фази, када је проценат излечења 90 одсто.

У раној фази рак дојке не може се напипати, нити изазива болове, а открива се једино мамографијом. Нишки радиолози кажу да настоје да овај апарат стигне до најудаљенијих места и до што већег броја жена.

Сваке године око 1.900 жена у Србији умре од карцинома дојке. Највећи број њих на мамографски преглед долази у касној фази болести, када медицина не може много да учини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи