Читај ми!

Брат и сестра - ђаци генерације

Према броју освојених награда на републичким такмичењима, Средња економска школа у Крушевцу сврстава се међу три најбоље у земљи. Само у последњих месец у школу су стигла три признања - и све их је заслужио један ђак.

Функције, полиноми, тригонометрија - на стотине задатака Александар Милојевић, матурант крушевачке Економске школе урадио је на табли под будним оком Светолика Ружића, разредног старешине и најдражег ментора, уз чију је несебичну помоћ, три пута освајао награде на републичким такмичењима.

"Аца је вредно, поштено дете", каже Светолик Ружић, професор математике. "Што се математике тиче, о томе говоре сва признања која је освојио током ове четири године колико му ја предајем - два прва, једно треће и једно четврто место у Републици. И раније сам имао успеха са ђацима на такмичењима , али овакво дете још нисам имао."

Александар је једнако омиљен и међу професорима, и међу вршњацима.

"Аца је веома добар друг, и у школи и ван школе", каже Владимир Пелић, ученик 4. разреда. "Свима хоће да помогне, да објасни градиво. Заједно излазимо, идемо у теретану викендом."

Тамара Ракић каже да је Александар популаран и међу девојкама: "Није штребер, само је добро организован. Све стиже. Иде и на пливање."

Са три републичке награде само у једној школској години, а пет током средњошколског образовања, Александар је постао најуспешнији ученик у 73 године дугој историји крушевачке Економске школе.

Понос крушевачке кономске школе

Његови професори верују, а покушаће то и да потврде, да је са тим резултатима Аца тренутно најбољи од свих ђака у економским школама у Србији.

"У основној школи сам доста лутао. Такмичио сам се из математике, физике, биологије, информатике, историје", прича Александар. "Када сам уписао средњу школу определио сам се за математику, јер такмичења из стручних предмета почињу у четвртом разреду. За резултате које сам постигао требало ми је доста времена. Варају се они који мисле да је лако. Треба много рада, али ако се рад и време добро организују, све се постиже. У школи имам друштво са којим се редовно дружим и излазим."

Добре такмичарске резултате Александар бележи и у пливању, које тренира већ пет година. Успевам све да усклади и то сматра својим највећим успехом.

Осим из математике, Александар је ове године изборио пласман на још два републичка такмичења: из Рачуноводства, у Врању, где је био први, и из Основа економије где је, крајем априла у Аранђеловцу, такође освојио титулу најбољег.

Убедљиве победе и изузетан квалитет приказаних радова Александру ће омогућити да на пријемном испиту за Економски факултет не полаже Основе економије, и да као будући студент буде ослобођен полагања прва два колоквијума из рачуноводства.

Александар је вредан, паметан, амбициозан, одговоран и свакоме би било задовољство да ради са таквим ђаком, каже Виолета Ђаковић, професорка економске групе предмета:

"За такмичење из Основа економије, озбиљно смо се спремали још од јануара, радили смо темељно, али оно што је најважније он је показао сам током такмичења."

Одлично познавање енглеског језика и школски резултати омогућили су му да прошле јесени, са још тринаесторо младих из Србије, недељу дана проведе у обиласку Пољске како би ближе упознао ЕУ. Сличан циљ имао је и тромесечни пројекат "Звоно за Европу" на којем је учествовао на предлог професорке информатике.

Поносни на своју децу

Најпоноснији на чињеницу да је Александар ђак генерације био и у основној и у средњој школи, а да је ове године то постала и његова млађа сестра Александра, ученица ОШ "Владислав Савић Јан" у Паруновцу, свакако су њихови родитељи.

Осим што су успешни у школи и спорту, помажу и у кућним обавезама, каже њихов отац Душан Милојевић:

"Важно је децу усмерити на прави пут, помоћи им да препознају праве вредности и одреде циљ ка коме ће тежити, и усмерити сву енергију. Они су млади, пуни су енергије, радознали су. Зато је стрпљење веома битно и, наравно, родитељска љубав."

"Трудимо се да им будемо подршка у свакој прилици и да буду још бољи, пре свега да буду добри људи, а остало ће доћи само по себи", каже Гордана Милојевић. "У томе нас подржавају и бака и дека. Важно нам је да будемо права целина и да их из такве породице пошаљемо на прави пут."

Александру очекује упис у средњу школу, Александра - пријемни испит на Економском факултету. Желе да наставе породичну традицију, јер су исту средњу школу и факултет завршили, пре рока, и њихови родитељи.

Александра каже да јој је брат највећа подршка и да јој много помаже, али да је то што је он постигао за њу и "велики терет", јер сви од ње очекују да постигне толико, можда и више:

"За сада добре резултате имам у такмичењима из математике и физике, медаље са турнира у одбојци, а једнога дана се надам да ћу постати успешна пословна жена и добар менаџер."

Александар има нешто другачије планове: каже да ће се трудити да све што је научио, и што ћу научити у даљем школовању, примени у некој сфери живота која ће донети нешто боље земљи:

"Ако бих сада могао да бирам, желео бих да као успешни менаџер водим неку светску компанију или да имам своју ревизорску кућу. Ако се деси да забележим неке велике успехе у спорту нећу се љутити!"

Сви који их познају не сумњају да ће у остваривању снова успети. Залог су досадашње награде и стипендија Фонда за младе таленте.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи