Читај ми!

Опланети се у Књажевцу

У оквиру еколошке кампање „Опланети се. Рециклирај!" коју у Србији спроводе Балкански фонд за локалне иницијативе и Зелена листа Србије, у Књажевцу је одржана осма локална акција прикупљања отпада за рециклажу.

Позиву локалне еколошке организације „Зелена зона", да се прикључе акцији и донесу своје непотребне ствари које могу да се рециклирају, Књажевчани су се радо одазвали и за кратко време прикупљена је већа количина старе беле технике, кућних електричних апарата и другог електронског отпада.

Највреднији су, ипак, били ученици основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар" и књажевачки гимназијалци.

Ђаци су сакупили отпадни материјал и онда га рециклирали на свој начин - направили су права мала уметничка дела од лименки, картонских кутија, пластичних флаша и старог папира.

Ученици књажевачке гимназије и чланови еколошке секције „Еко Гим", прикупили су више од 200 килограма електронског отпада.

"Са двојицом другара и људима из Зелене зоне обилазио сам домаћиства по граду и помагао у сакупљању старог папира, пластике и електричних уређаја", објашњава Васиљ Кинђер, ученик другог разреда књажевачке гимназије.

"Обишли смо неколико градских установа, школе и долазили по по позиву грађана да преузмемо отпад који су они сакупили."

Јагода Накић, професорка биологије и оснивач секције "Еко гим" истиче добру сарадњу са "Зеленом зоном", са којом еколошка секција учествује у реализацији пројекта уређења посебне учионице од рециклираног материјала у једном делу школског дворишта:

"Та необична учионица на отвореном имаће едукативни и креативни део и требало би да буде завршена до почетка јуна."

Акцију "Опланети се. Рециклирај!" у Књажевцу помогле су и фирме које се баве рециклажним бизнисом.

Они су се одазвали позиву књажевачких гимназијалаца, али су им, према речима Зорана Станојевића из зајечарске "Е рециклаже", старе ствари доносили и грађани:

"Задовољни смо акцијом и посебно чињеницом да почиње да се код људи буди и свест о неопходности очувања животног окружења. Грађанима смо дали одговоре на многа питања о томе како се електронски и остали отпад сакупља и како се и где предаје на уништење."

Представници организатора акције, књажевачке НВО "Зелена зона", која је у саставу "Зелене листе Србије", задовољни су и одзивом учесника акције и њеним резултатима.

Марко Михајловић каже да ће новац од продаје прикупљеног отпада бити уплаћен у општински буџетски фонд за заштиту и унапређење животне средине и користиће се за побољшање услова за рад еколошких секција у књажевачким основним и средњим школама:

"Најважнији циљ ове акције је да се код деце и младих унапреди знање о управљању отпадом, а самим тим подигне на виши ниво и свест о важности заштите животне средине."

Организатори акције процењују да ће, до краја кампање, у Србији бити прикупљено више од 40.000 тона различитог отпада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи