Читај ми!

Мала матура по пропису

Све основне школу у Шапцу поштоваће обавезујуће упутство Министарства просвете да се мала матура прославља у школама, а не у ресторанима и кафанама.

Трубачи и славље по граду, специјалне тоалете и ресторан за шабачке "мале матуранте" од сада су само прошлост. Од ове године, они ће малу матуру славити у школама, као што је препоручило Министарство просвете.

Љиљана Стојановић, председница Актива директора основних школа у Шапцу каже да су све основне школе у том граду, на састанку који је одржан у петак, усагласиле свој став, да се мала матура прославља у школама.

Организација забаве зависиће од могућности школских простора и договора са ђачким парламентом. Новина неки осмаци прихватају с одобравањем, неки - не.

"Планирали смо да матуру направимо у школској сали. То би била обична журка само што би имали уживо музику", каже Ана Павличевић из ОШ "Јеврем Обреновић" у Шапцу, која каже да ће већина доћи у фармеркама и мајицама.

Тамара Лазаревић из ОШ "Николај Велимировић" каже да постоји идеја међу осмацима да организују матуру ван школе, у приватној организацији, уз помоћ родитеља, и да школа са тим нема никакве везе.

"Ми смо се већ сви у одељењима договорили да закажемо приватне журке и да појединачно свако одељење прослави матуру, а што се тиче слављења матуре целе генерације заказан је парламент у среду на ком ће се одлучити шта ће бити", каже Немања Живановић, председник ученичког парламента ОШ "Јанко Веселиновић".

Мала матура у школи прихваћена је и међу просветарима, јер су, како кажу, безбедност и организација и до сада била њихова обавеза.

Јелена Јефтић, наставница историје каже да је ова одлука, пре свега, важна за саму децу и поруку коју као друштво шаљемо, да они са својих 14 година, како каже, припадају узрасту у ком и јесу.

На тасу између матурских жеља и препоруке Министарства нашли су се и родитељи. Једни сматрају да је исувише озбиљно да се у узрасту од 15 година у ресторанима прославља мала матура, док други сматрају да је ова генерација ускраћена за прославу матуре какву су желели.

Организација мале матуре је, кажу, испит креативности и ђака и просветара. За неке ће планови бити усклађени са временском прогнозом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи