Читај ми!

Неолитска кућа у музеју

У Завичајном музеју у Јагодини, изложена је кућа из млађег каменог доба. Пећ, разбој, жрвањ и све друго што су користили људи у неолиту, дочарава посетиоцима тадашњи начин живота.

Неолитска кућа, саграђена на исти начин као пре пет и по хиљада година, део је поставке у Завичајном музеју у Јагодини.

Између стаклених витрина, уређен ентеријер са моделом пећи, разбојем, жрвњем за млевење жита, за основце је много занимљивији од лекције у уџбенику. Марија, Милош и њихови другари из разреда, који су у музеј дошли с учитељицом, кажу да не могу тако добро да је замисле кад прочитају у уџбенику и да им је лепше да је разгледају.

Деци је било занимљиво како се од прућа и блата помешаног са плевом праве зидови, где се кува храна и како се прави одећа, каже Живота Милановић, сарадник Музеја, који је правио кућу.

Уређење дела сталне поставке финансирало је Министарство културе, а циљ је био да се публици приближи начин живота у периоду неолита. Кућа је мањих димензија, али је верно представљен начин градње.

Соња Перић, археолог у Завичајном музеју, каже да је њихова намера била да се види које су материјале наши далеки преци користили и на који начин су се правили стамбени објекти у том периоду.

Последњих десетак година, у Поморављу се, под стручним надзором Археолошког института, ради се на локалитетима Дреновац и Међуреч, где су пронађени добро очувани остаци неолитских насеља.

Вредни предмети и фигурине налазе се у збиркама музеја у Јагодини и Параћину, а жеља оних који се овим послом баве је, како кажу, да неки од локалитета буду отворени и за посетиоце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи