Банатска лепотица поново плови Тисом

Филмска скела из Тараша, на којој су снимани многи филмови, од "Великог транспорта" до најновијег "Коњи врани", поново плови Тисом. Мештани је зову Банатска лепотица, али не због улоге у филмовима већ због значаја који има за њихов свакодневни живот.

Ратарски посао, од раног пролећа до позне јесени, Ратинку Вучетићу из Тараша у великој мери олакшава скела на Тиси. Од њива га дели само три стотине метара, колико је на том месту река широка.

Док скела није радила, да би обрадио седамдесет хектара, колико поседује с друге стране Тисе, сваког дана морао је да пређе двадесет километара у једном и исто толико у другом смеру. Скела му, каже, штеди и време и гориво.

У селу Тараш, од око хиљаду становника, њих осамдесет одсто бави се пољопривредом. Према речима заменика председника савета Месне заједнице Бранислава Маркова скела је за њих од животног значаја, јер је хиљаду  и пет стотина хектара најплодније земље с друге стране Тисе.

Целокупну суму за реконструкцију скеле, око четири милиона динара, обезбедила је општина Зрењанин. У протеклих педесет година, колико плови ова скела, рађене су бројне реконструкције, а према речима Миломира Златића ова је била најобухватнија. Са скоро деведесет одсто ремонта сада, каже, ради као нова.

Посао скелеџије није нимало лак, каже Душан Кузманов, који је за рад на скели морао да положи и испит.  Радни дан траје и по дванаест сати, од јутра до мрклог мрака, и по киши и по снегу, а све се ради ручно.

На банатској лепотици, како мештани Тараша зову своју скелу, снимљени су бројни филмови, "Велики транспорт" Вељка Булајића, "Салаш у Малом Риту", "Јесен стиже, дуњо моја" и, последњи, "Коњи врани".

Скела и скелеџије поново су спремни не само да превозе терет већ, како кажу мештани, и филмске серијале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи