Читај ми!

Вино као у доба Константина

Први пут на нашим просторима пробано је вино из херметички затворених амфора, које су шест месеци биле под земљом. Наредних годину дана чуваће се у специјално припремљеним бачвама, како би било спремно за госте Ниша у години јубилеја Миланског едикта

У винском подруму у Малчи, селу код Ниша, отворене су закопане амфоре са вином, направљеним од органског грожђа, без хемиjских додатака. На традициналан начин, као у доба цара Константина, вино је природно сазревало у земљи пола године.

Италијански ризлинг убран из органског винограда са 500 метара надморске висине,  сазревао је на природној температури, у глиненим посудама, направљеним за ту намену чак у Грузији.

Шест хиљада литара белог вина наредних годину дана чуваће се у специјално припремљеним бачвама, како би божанско пиће било спремно за госте Ниша у години  јубилеја.

Део културе и историје Нишког краја моћи ће да осете туристи у транзиту који Коридором 10 буду ишли ка истоку. Кроз три историјске епохе, од Римљана, преко доба Немањића до данашњих дана, у Малчи, моћи ће да науче као се вино правило у доба цара Константина.

Квалитет вина у недавно пронађеним амфорама из 6. века, на дну Јадрана, потврдио је зашто су вина чувана у земљи међу најскупљима на свету.

На винском путу кроз Србију, код Ниша, прошле и ове године подигнуто је 70 хектара нових засада винограда, чије су аутохтоне врсте грожђа са заштићеним географским пореклом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи