Читај ми!

Подршка предузетништву жена

Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја и Ју-Ес ејд наменили су 35 милиона динара за подршку женама у области агробизниса. Програм је усвојила Влада Србије, а уговор је потписало 107 предузетница из југоисточне и југозападне Србије.

Ениса Ферхатовић, дипломирани економиста, није могла да се запосли у струци, па се одлучила за приватно предузетништво. Узгаја пчеле јер, како каже, у меду са Пештери види будући бренд.

"Жене на овом подручју су изузетно амбициозне, вредне и радне", каже Ениса Ферхатовић. "Потребна им је само мала финансијска подршка и подстрек да у томе истрају. Имам подршку своје породице и вишегодишње искуство."

Новац који је добила од Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја (КОРНРП) искористиће за куповину опреме за паковање меда.

Због економске кризе, изузетно је мали број предузетница у Србији. Тешко је започети производњу.

Ифета Радончић, помоћница директора КОРНРП-а каже да нису створени најбољи услови да се и мушкарци баве правим предузетништвом, а поготову је тешко за жене:

"Ми се трудимо да на најбољи начин помогнемо женама које одлуче да заснују своју производњу."

Уговор са Канцеларијом за одрживи развој недовољно развијених подручја, у име Владе Србије потписао министар др Сулејман Угљанин, који је том приликом рекао да је више од 50 одсто радно способних жена незапослено и да, захваљујући бесповратној помоћи из овог програма, оне саме себе запошљавају:

"Ви не желите да чекате да неко развије Србију, па да ви уживате у благодетима тог развоја", рекао је Угљанин. "Већ сте саме покренуле себе и своју породицу и саме развијате своју земљу. Упослиле сте себе, свог мужа, снаху, и тако створиле породични бизнис."

Првих осам предузетница добило је као помоћ по милион динара за развој или почетак производње, а осталима је додељен остатак средстава које је КОРНРП издвојила за ту намену.

Програм "Подршка женама у области агробизниса" реализује се уз подршку Америчке организације за међународну помоћ и намењен је предузетницама које имају пословну идеју из области агробизниса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи