Читај ми!

За више воћа и цвећа

Пријаве за добијање подстицајних средстава, која Министарство пољопривреде додељује за подизање нових засада воћа подносе се до краја јуна. Први пут та средства могу да користе и узгајивачи цвећа. Интересовање у шабачком крају је велико.

Ширење воћних засада, набавку механизације, заливних система, репроматеријала и осигурање пољопривредних култура у шабачком крају помоћи ће Министарство пољопривреде новим субвенцијама.

У шабачком крају сада има око 8.500 хектара воћних засада, а први пут подстицајне мере могу користити и узгајивачи цвећа.

До пре пет година у шабачком крају била је, тек по која плантажа трешања, а данас се саднице простиру на 100 хектара.

Ђорђе Сибинчић је прошлог новембра, на хектару плодног богосовачког атара, засадио 800 садница и има све услове за овогодишња подстицајна средства.

"Први род очекујем за три године, а субвенције ћу користити за заливни систем трешања", каже Сибинчић.

Субвенције ће ове године остварити и бројни воћари из суседног Добрића, међу којима је и Јанко Јанковић који је, како каже, сам крив што прошле године није добио 3,6 милиона динара за плантажу крушака:

"Прошле године сам поднео погрешне пријаве, али ове године се та грешка неће поновити. Планирам да посадим лешник на четири хектара. Подстицајна средства углавном прате цену саднице. Сви који поднесу захтев са потпуном папирологијом оствариће постицајна средства."

Право на субвенције имају сва регистрована активна газдинства

Право на овогодишња подстицајна средства Министарства пољопривреде  имају сва регистрована активна газдинства, а услови и висина износа зависе од намене и култура.

Милорад Јоцковић, агроном из Пољопривредне стручне и саветодавне службе у Шапцу каже да сви пољопривредници морају имати комплетну документацију о пореклу садног материјала, површини и густини засада за одређене воћне културе.

Јован Топаловић власник расадника Топаловић из Липолиста каже да су дуго чекали на субвенције и да ће их искористити да купе машину за садњу подлоге која кошта око 15.000 евра.

Интересовање за подстицаје у шабачком крају је је велико. Пријаве за субвенционисање нових  засада воћа, осим јагоде, подносе се до краја јуна, а за опрему и репроматеријал осигурање, пољопривредници имају рок до краја јула.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи