Читај ми!

Више новца за развој Лознице

Градски буџет Лознице у овој години већи је за око шестсто милиона динара. Највећи део тих средстава намењен је одржавању градских јавних предузеће и установа, за инфраструктуру и социјалну заштиту грађана.

Будући развој Лознице, поред најављеног отварања око хиљаду радних места у руднику јадарита, заснива се и на изградњи пруге Лозница - Ваљево и ауто-пута Нови Сад - Шабац - Лозница.

Некадашњи хемијски гигант "Вискоза" запошљавао је око 12.000 људи и био ослонац привреде Лознице, не само у области хемије и неметала, већ и конфекције и других делатности.

Број запослених у Лозници се смањио, а за многе је, како кажу, републички просек плате само сан. У градском буџету, у овој години, већа су издвајања средстава намењених подршци породици и деци. Незапослене породиље први пут добијају по 15.000 динара месечно током годину дана.

Милојка Смиљанић, начелница градске управе у Лозници каже да се највећи део средстава из буџета издваја за инфраструктуру, одржавање градских јавних предузеће и установа, као и за социјалну заштиту грађана Лознице.

Од 2004. године локална самоуправа финаснира и припремање оброка за 150 корисника народне кухиње.

"Око трећина су деца и старији људи, а имамо и одређен број радно способних корисника, али они нису у могућности да за своје породице обезбеде довољно", каже Зорица Владић из Црвеног крста.

Највише радника запошљава италијанска компанија "Голден лејди", а поједине породице преживљавају од уличне продаје. Једна од њих, Милица Пуљезевић, каже да некада дневно заради двеста-триста динара, а некада ништа.

Мештани јадарских села надају се да ће им отварање рудника јадарита омогућити бољи живот.

У току су истражни радови аустралијске компаније "Рио тинто", а према процени, отварање рудника јадарита могло би се очекивати у наредне две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи