Читај ми!

Икона је огледало душе

За изложбу икона у шабачком Културном центру, стручни жири изабрао је радове тридесет двоје српских иконописаца. У протеклих 18 година, на јединој жирараној изложби икона у Србији, представило се више од пет стотина уметника.

Прва награда 18. изложбе икона у Шапцу, једина жириране изложбе икона у нашој земљи, припала је Александри Пановић из Београда.

Икона Свете Петке, према речима чланова жирија, поседује и естетску и верску димензију, а сви ликовни и технички елементи урађени су на високом новоу.

"Икона је моја молитва, и то је нешто што је мој живот", каже Александра Пановић. "Ја дишем кроз то, ја сам се ту пронашла и покушавам да сачувам то традиционално, наравно, дајући неки свој печат."

Поштовање канона, прецизност, посвећеност, духовност, само су неки од неопходних елемената за израду иконе.

Епископ шабачки Лаврентије каже да је ово и слика живих бића оних који су их стварали, а то је, како каже, исто тако важно као и лепота иконе:

"Имао сам прилику да посматрам иконе у разним крајевима наше земље али, овде, на једном месту, нисам имао прилике у Србији да видим овако нешто лепо."

Крстана Тасић, иконописац из Немачке, рекла је, обраћајући се  колегама у шабачком Културном центру, да иконопис чува душу чувека и да ће сви ови радови бити траг нашег времена:

"Народ који је вратио икону, вратио је и веру. Иконопис је молитва. Ово овде што видим говори о врло талентованим младим људима. Све је тако складно и педантно."

За протеклих осамнаест година, у Шапцу је излагало више од пет стотина уметника. Иако су рађене од различитог материјала,свака од њих је, кажу иконописци, огледало душе, јер све док вас не погледа, нисте сигурни да сте је завршили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи