РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Масовно тровање хлором на јавном базену у Варшави - 21 особа затражила лекарску помоћ, 17 задржано на лечењу https://rts.rs/vesti/svet/5497565/masovno-trovanje-hlorom-na-javnom-bazenu-u-varsavi---21-osoba-zatrazila-lekarsku-pomoc-17-zadrzano-na-lecenju.html На једном од јавних базена у насељу Тарговек у Варшави дошло је до великог тровања хлором, а од 23 особе које су пливале у базену,  21 особа је пребачена у болницу, саопштила је полиција. Како се наводи, 17 особа је задржано на лечењу.

На лице места стигли су полицијски службеници, ватрогасне екипе и екипе хитне медицинске помоћи. 

Напомиње се да су у тренутку хоспитализације сви повређени, међу којима има и деце, са симптомима тровања хлором били при свести, преноси агенција ПАП.

Две особе  упркос симптомима тровања, одбиле хоспитализацију.

Како ПАП незванично сазнаје, стандардни ниво хлора у води базена на дну је прекорачен десет пута, а на површини воде био је већи више од три пута.

Представници спасилачких служби уверавају да локални становници нису у опасности јер у ваздуху није пронађен хлор.

]]>
Sat, 27 Jul 2024 00:25:37 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497565/masovno-trovanje-hlorom-na-javnom-bazenu-u-varsavi---21-osoba-zatrazila-lekarsku-pomoc-17-zadrzano-na-lecenju.html
Све информатичарке Србије освојиле медаље на Европској олимпијади https://rts.rs/vesti/drustvo/5497560/evropska-olimpijada-u-informatici.html На Међународној информатичкој олимпијади за девојке, у конкуренцији 196 такмичарки из 56 земаља, четворочлана информатичка екипа Србије освојила је једну сребрну и три бронзане медаље. Софија Чебашек, ученица 3. разреда Математичке гимназије у Београду, освојила је сребрну медаљу.

Бронзане медаље освојиле су Ирина Станишић, ученица 8. разреда Основне школе "Свети Сава" у Крагујевцу, Ања Дожић, ученица 4. разреда Математичке гимназије у Београду и Ива Живковић, ученица 2. разреда Математичке гимназије у Београду, саопштило је Друштво математичара Србије.

Екипа Србије, састављена од најбољих информатичарки на нивоу средњих школа, одабрана је на основу низа такмичења у организацији Друштва математичара Србије, а под покровитељством Министарства просвете.

Вођа екипе Србије био је Владимир Миловановић са Универзитета у Крагујевцу - Факултет инжењерских наука, а његов заменик је Игор Павловић са Федералног политехничког универзитета у Лозани.

Такимичење се одржава од 21. до 27. јула у Фелдховену у Холандији.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 22:25:36 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497560/evropska-olimpijada-u-informatici.html
Тамара Вучић у Зимбабвеу на Регионалном форуму о гастрономији https://rts.rs/vesti/politika/5497542/tamara-vucic-zimbabve.html Супруга председника Србије Тамара Вучић и чланови српске делегације посетили су Зимбабве, у оквиру вишедневног боравка у земљама афричког континтета. Тамара Вучић је на позив прве даме Зимбабвеа Оксилије Мнангагва присуствовала Регионалном форуму о гастрономији у Африци.

Регионални Форум, у организацији прве даме Зимбабвеа и агенције Уједињених нација задужене за промоцију одговорног, одрживог и универзално приступачног туризма, одржава се први пут на афричком континенту, у циљу представљања богате гастрономске и туристичке понуде Африке.

На форуму су се обратили председник Зимбабвеа др Емерсон Мнангагва и прва дама Оксилија Мнангагва.

"У разговору са генералним секретаром Уједињених нација за туризам Зурабом Пололикапвилијем, изразила сам интересовање за сарадњу и размотрила могућност организовања сличног Форума који би окупио земље нашег региона", истакла је супруга председника Србије.

Током боравка у Зимбабвеу, чланови српске делегације посетили су и Основну школу "Баобаб" и уручили им донацију.

"У име Републике Србије уручујем вам 95 таблета, са жељом да их користите за учење, помало и за забаву, као и истраживање других крајева света, пре него што довољно порастете и то учините и уживо, враћајући се након тога у своју земљу, јер ту је срце", рекла је Тамара Вучић у обраћању ученицима ове школе.

Прва дама Зимбабвеа захвалила је на донацији истакавши важност учења и свакодневног напредовања.

Присутни званичници из свих делова Африке су нагласили да је ово потез вредан хвале и да ће несумњиво одјекнути континентом.

Деца су била пресрећна што су, не стидећи се, и показали песмом и игром.

Њихова радост и ентузијазам додатно су указали на значај овог догађаја, који је још један корак у јачању образовне сарадње и пријатељства двеју земаља.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 22:56:49 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5497542/tamara-vucic-zimbabve.html
Представљена нова Стратегија развоја енергетике - циљ очување безбедности и замена прљавих технологија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5497531/strategije-razvoja-energetike.html Почела је јавна расправа о нацрту "Стратегије развоја енергетике Србије до 2040. са пројекцијом до половине века". Влада и привреда поручују - циљ је да се очува енергетска безбедност и нађу одржива решења за постепену замену прљавих технологија. Задатак нове Стратегије енергетике Србије је повећање обновљивих и чистих извора енергије и енергетске ефикасности у свим сегметима живота. До краја деценије, сваки други произведени мегават-сат треба да има зелену етикету.

"Поента је како ту производњу из обновљивих извора да прелијемо и у друге секторе: у сектор хлађења, саобраћаја итд, да практично озеленимо целу причу. То је нека врста потискивања угља из енергетског микса. Наравно ни у једном тренутку снабдевање енергијом и енергентима не сме да дође у питање", наводи Дејан Ивезић, професор Рударско-геолошког факултета и шеф тима консултаната за израду Стратегије енергетике.

План је да Блок 3 у Костолцу буде последњи термокапацитет који ће ући у мрежу и да се не граде нови, да се мазут и угаљ из грејања избаце до 2040. и побољша сигурност дотока нафте и гаса. Први пут, у Стратегији енергетике помиње се развој капацитета на водоник и нуклеарну енергију.

"Верујемо да је нуклеарна енергија дугорочно најбоље решење, најсигурније решење, то је дугачак пут. Ми желимо за почетак да отворимо дијалог на ту тему. У том смислу желимо и да ставимо ад-акта питање мораторијума да би отворили друштвени дијалог на ту тему", каже Вељко Ковачевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике.

Стратегија енергетике треба да одговори и на брзе климатске промене, а привреди и енергетским предузећима омогући да у захтевној зеленој транзицији енергетског тржишта и плаћања такси за загађиваче - очувају производњу и инвестирају.

"Развојем вештачке интелигнције, циркуларне економије у добром делу и процеса декарбонизације који већ данас живимо. Сви ти процеси су наметнули нека нова правила игре, а криза је негде допринела да сви схватимо колико су енергетски суверенитет и енергетска сигурност можда приортет свих приоритета", наводи Душан Живковић, генерални директор ЕПС-а.

Михаило Весовић из Привредне коморе Србије каже да имамо ситуацију где је једна општа неизвесност у томе у ком смеру ће се кретати геополитичка дешавања.

"Како ће се кретати цене енергената на тржишту и то је она кључна неизвесност што чини ову стратегију битном да може да одговори и на те промене", каже Весовић.

Стратегија енергетике укључује технолошки и научни развој и дефинише социјалне захтеве које диктира стратешки сектор сваке земље.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 21:22:44 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5497531/strategije-razvoja-energetike.html
Украјина коначно пружила руку Пекингу – Кина као дипломатска велесила https://rts.rs/vesti/svet/5496649/kina-ukrajina-sad.html У условима када се ситуација на терену све више мења у корист руских снага, а у САД прети смена власти која би Украјину могла да присили да прихвати окончање сукоба под за њу неповољним околностима, власти у Кијеву су одлучиле да потраже спас у зближавању с Пекингом и његовом мировном посредовању. Кинески министар иностраних послова Ванг Ји је 24. јула у кинеском граду Гуангџоу примио украјинску делегацију коју је предводио министар иностраних послова Дмитро Кулеба.

Украјински министар је током четвородневне посете Кини тражио начин да обезбеди подршку владе у Пекингу за успостављању прекида ватре или примирја у својој земљи, с обзиром на блискост и утицај, који верује се, она има на руководство у Москви.

Преокрет

Кулебина посета Кини види се као значајан преокрет, будући да је влада у Пекингу до сада трпела оштре критике из Кијева, које се слободно могу назвати и грдњама, док је њен мировни план био игнорисан. Треба подсетити и на то да су лидери земаља НАТО-а на недавном самиту у Вашингтону, којем је присуствовао и украјински председник Володимир Зеленски, Кину колективно прозвали као "пресудног помагача" Русије у рату у Украјини.

Наиме, од почетка интервенције Москве у Украјини Кина је куповала значајне количине руске нафте и гаса, а њена предузећа су масовно искористила прилику насталу повлачењем западних, јапанских и јужнокорејских компанија из Русије да попуне рупе на њеном тржишту најразличитијим робама. 

Оно што, међутим, НАТО чланице, па и сама Украјина, наглашавају су кинески производи "дуалне намене", попут микрочипова, дронова или четвороточкаша, који, мада могу наћи примену и у животима обичних грађана цивила, у војним дејствима у Украјини (наводно) користе руске трупе.Кинеске власти су у више наврата одбациле те оптужбе, наглашавајући да Русији нису и не намеравају да испоруче наоружање, као и да сличне производе дуалне намене продају и Украјини при чему полазе од претпоставке да је њихова основна намена цивилна. 

Кулебин пут у Кину, први од почетка рата, сматрају кинески аналитичари, консеквенца је промене ситуације на самом ратишту, али и политичких околности у САД и ЕУ.

Реч је, наравно, о чињеници да истраживања јавног мњења у САД указују на реалну могућност да ће на новембарским председничким изборима у тој земљи тријумфовати кандидат Републиканске партије Доналд Трамп, који жели да САД изведе из скупог и опасног конфликта у Украјини. Такође, врло битна је и чињеница да је тренутни председник Џозеф Бајден, ватрени заговорник војнополитичке помоћи Украјини који је у прошлости у својству потпредседника и лично био ангажован у догађајима у тој земљи, морао да одустане од кандидатуре за други мандат. 

Овоме треба додати и све гласније примедбе унутар ЕУ о томе да су финансијски и војни потенцијали појединих земаља исцрпљени кроз вишеструке крупне донације новца и наоружања Украјини. 

Поједини кинески медији чак врло отворено износе оцеену да Украјина море да нађе заједнички језик и са њиховом земљом јер би даље ослањање искључиво на Запад могло да је доведе у ситуацију да буде напуштена. 

Од лошег до доброг момка за две недеље

Дакле, две недеље након што је проглашена за суштински битног помагача Русије и претњу по интересе и вредности НАТО-а, Кини се указује част као дипломатски утицајној земљи без које се не може окончати рат у Украјини и притом од ње очекује да пређе преко свих грдњи, провокација и увреда, те помогне руководству Украјине и колективном Западу да спрече колапс владе у Кијеву.

Чини се, како би одобровољио домаћу делегацију, Кулеба је у Гуангџоу прихватио схватање домаћина који себе виде као неутралне у сукобу у Украјини и похвалио Кину за њену неутралност. Он је и изразио приврженост своје земље политици једне Кине, односно, уверење Кијева да је острво Тајван део Кине. 

У интервју датом након разговора Кулеба је нагласио да је кинеска делегација поновила своју принципијелну посвећеност територијалном интегритету Украјине, што је по њему "важно, јер распирује читав спектар инсинуација" (о ставу Кине у односу на рат у Украјини).

Он је домаћинима пренео и да је његова влада проучила кинеско-бразилски мировни план у шест тачака (који је Запад сместа по објављивању одбацио, а власти у Кијеву до сада игнорисале).

С друге стране, министар Ванг је истакао да решење било ког сукоба захтева враћање за преговарачки сто, те да сви неспоразуми морају бити решени политичким средствима. 

Обећавши хуманитарну помоћ Украјини, министар Ванг је и додао да Кина подржава све напоре за мир, те да је спремна да одигра конструктивну улогу у постизању прекида ватре и наставку мировних преговора "мада услови и тајминг (за тако нешто) још увек нису сазрели".

Дуг пут до мира?

Та изјава, као и саопштење кинеског Министарства спољних послова да подржава све напоре који могу да допринесу постизању мира "мада услови још увек нису идеални", сугеришу да отпочињање мировних преговора није нешто што је могуће у блиској, непосредној будућности, иако су и украјинска и руска страна декларативно изразиле жељу за њима. 

То је у складу и са оценом мађарског председника Виктора Орбана, који је раније овог месеца у мировној мисији на сопствену иницијативу посетио Кијев, Москву и Пекинг. Он је у једном од својих интервјуа, датом немачким медијима, рекао да обе зараћене стране у Украјини очекују пуно од наредних месеци у смислу побољшања сопственог положаја на бојишту, те да због тога за сада не прижељкују прекид непријатељстава. 

Интерес две земље

За Украјину, коју плаши могућност да честе изјаве председничког кандидата Трампа да намерава да одмах по доласку на власт брзо оконча сукоб у Украјини практично значе да ће Вашингтон од ње ускоро затражити да се  одрекне територија изгубљених на бојишту, принципијелни став Кине о територијалном интегритету независних држава сада се чини као потенцијална сламка спаса.

Кијев несумњиво интересује и могућност да Кина кроз хуманитарну помоћ, и касније, кроз учешће у обнови земље, економски подупре државу и народ Украјине.

С друге стране, укључивање у посредовање за прекид непријатељстава у Украјини пуно значи за међународни престиж Кине и њен углед, нарочито међу земљама тзв."глоаблног Југа". Оно је показатељ да Кина израста у једну врсту поуздане дипломатске велесиле. 

И заиста, Пекинг не само што је недавно посредовао у успостављању односа огорчених противника Саудијске Арабије и Ирана, већ је на дан када је Кулеба крочио на кинеско тло, такође, угостио 14 палестинских фракција, међу којима и највеће Хамас и Фатах, те успешно посредовао у њиховом настојању да остваре помирење у циљу постизања националног јединства. 

]]>
Fri, 26 Jul 2024 19:18:59 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5496649/kina-ukrajina-sad.html
Теретни воз усмртио мушкарца код Ваљева https://rts.rs/vesti/hronika/5497504/teretni-voz-usmrtio-muskarca-kod-valjeva.html Између станица Дивци и Ваљево на путном прелазу, обезбеђеном вертикалном друмском сигнализацијом (Андрејин крст),  теретни воз усмртио је мушкарца када је покушао да пређе пругу. До несреће је дошло у 14.53 сати, између станица Дивци и Ваљево. 

"Данас. 26. јула 14:53 часова, на путном прелазу, обезбеђеном вертикалном друмском сигнализацијом, (Андрејин крст), између станица Дивци и Ваљево, дошло је до налета и усмрћења мушке особе, која је у тренутку наиласка воза, непрописно покушала да пређе пругу", наводи се у саопштењу "Србија карго".

На лице места изашли су припадници МУП- а, Хитне помоћи, као и заједничка железничка комисија "Инфраструктуре железнице Србије" и "Србија Карго" за ислеђење ванредних догађаја.

Теретна композиција је саобраћала из Пријепоља за Бор и у свом саставу је имала 19 вагона са празним контенерима.

"Србија Карго" и овај пут апелује и упозорава, да се поштују саобраћајни прописи и сви знакови упозорења, јер је то једини начин да се избегну овакве несреће и сачувају људски животи. 

]]>
Fri, 26 Jul 2024 18:34:08 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5497504/teretni-voz-usmrtio-muskarca-kod-valjeva.html
Временска прогноза за 27. јул 2024. https://rts.rs/vesti/vreme/5496713/vremenska-prognoza-za-27-jul-2024.html Након свежег јутра, током дана претежно сунчано и 2-3 степена топлије него данас. Јутарња температура од 12 до 19, највиша дневна од 30 степени до 34 степена. У Београду сунчано, уз 32 степена у најтоплијем делу дана. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

27.07.2024. Субота: Након свежег јутра током дана претежно сунчано и топлије. Ветар слаб источни и југоисточни. Најнижа температура од 12 до 19 °С, а највиша од 30 до 34 °С. Упозорење: Tmax ≥ 32 °C, вероватноћа 80%.

28.07.2024. Недеља: Претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб до умерен, југоисточни. Најнижа температура од 13 до 21 °С, а највиша од 33 до 37 °С. Упозорење: Tmax ≥ 35 °C, вероватноћа 80%.

29.07.2024. Понедељак: Претежно сунчано уз мањи пад температуре. У брдско-планниским пределима уз локални развој облачности, могући су краткотрајни пљускови са грмљавином. Ветар слаб и умерен северозападни. Најнижа температура од 16 до 22 °С, а највиша од 31 °С на северозападу до 35 °С на југу и истоку Србије. Упозорење: Tmax ≥ 35 °C, вероватноћа 80%. Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%.

30.07.2024. Уторак: Претежно сунчано. Ветар слаб и умерен северозападни. Најнижа температура од 16 до 20 °С, а највиша од 30 °С до 33 °С. Упозорење: Tmax ≥ 32 °C, вероватноћа 80%.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 18:08:22 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5496713/vremenska-prognoza-za-27-jul-2024.html
Пољопривредници од Вучевића и Мартиновића траже ранију исплату субвенције за семе https://rts.rs/vesti/ekonomija/5497414/vucevic-martinovic-poljoprivrednici-subvencije.html Премијер Милош Вучевић и министар пољопривреде Александар Мартиновић састали су се у згради Владе са представницима седам удружења пољопривредних произвођача, који су предложили да због последица суше исплата субвенције за сертификовано семе у износу од 17.000 динара по хектару, уместо у октобру, почне 1. септембра. Како разлог за померање исплате, председник удружења "Доловачки паори" Марко Бојтар истакао је да ће бити касно да се подстицаји исплате од 15. октобра јер, како је рекао, док то прође целу процедуру и у "Службеном гласнику" доћи ће и 2025. година. "Ово је година када сељаку субвенција треба највише, јер је једна од најгорих година", додао је Бојтар.

На састанку су пољопривредници изнели и остале актуелне проблеме и како су рекли новинарима, Милош Вучевић и Александар Мартиновић показали су вољу да се проблеми реше.

"Састанак није био лак као ни један, да су пољопривредници задовољни нису, али и премијер и министар су нам предочили шта може, шта је изводљиво“, рекао је Горан Филиповић испред Иницијативе за опстанак пољопривредника.

Како је навео, удружења се највише боре за системска решења и да су потреба за састанцима на месечном нивоу, јер немају сви исте проблеме ни по сектору пољопривреде, ни по региону.

Пољопривредници су на састанку поновили захтев за куповину горива без акцизе (плавог дизела) директно на бензинској станици уместо плаћања пуне цене па чекања рефакције.

Представници сточара на овом састанку тражили су да им се по грлу стоке обезбеди додатна количина "плавог дизела", на већ утврђену дозвољену количину коју могу преузети, односно купити по хектару.

"Такође, предочили смо да неки сточари због проблема са уписом парцела, односно проблемима који се тичу катастра па не остварују субвенције, често имају проблема са водом и струјом, рекао је Марко Пејић испред Удружења пољопривредника Суботице.

Нагласио је да су тражили да се тај проблем реши што пре, јер су такви сточари у горој ситуацији од оних који остварују бар неке субвенције.

Захтев да се иде ка 100.000 динара по грлу

Осим изнетих проблема са којима се суочавају због последица сушне године, пољоприведници су предочили и остале тачке договора који је на састанку у Кисачу у новембру прошле године постигнут са тадашњом премијерком Аном Брнабић и ресорном министарком Јеленом Танасковић.

Када је реч о Споразуму које је Министарство недавно потписало са другом групацијом удружења, и по ком се за јунице обезбеђује 60.000 динара субвенције по грлу, Пејић каже да је у Кисачу договорено 100.000 динара, и да су и то предочили данас.

"Напоменули смо то да је на прошлом састанку у Кисачу било договорено да та субвенција буде 100.000 динара, међутим сада је то 60.000. Тражили смо да се иде ка том износу од 100.000 и они тренутно желе да сарађују по том питању", рекао је Пејић.

На састанку су била Уједињена удружења пољопривредника Србије, која представљају Удружење пољопривредних произвођача Србије, Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Савез удружења пољопривредника Баната и Удружење пољопривредника Арадац уз подршку Новосељанских паора, Банатске црнице Нова Црња и Доловачких паора.

Вучевић: Нимало лак састанак, магичног решења нема

Премијер Милош Вучевић навео је да је имао конструктиван али ни мало лак састанак са представницима Уједињених удружења пољопривредника Србије.

"Влада Србије и ја као премијер, остајемо потпуно посвећени развијању нашег аграра, уз разумевање свих изазова са којима се суочавају наши пољопривредници", објавио је Вучевић на Инстаграму.

Како је написао Вучевић, "магичног решења нема", али чврсто верује у то да ће уз напор и добру вољу свих, успети да заједно превазиђу све изазове.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 18:11:11 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5497414/vucevic-martinovic-poljoprivrednici-subvencije.html
Локализован пожар код Рашке https://rts.rs/vesti/drustvo/5497397/lokalizovan-pozar-kod-raske.html По налогу потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, данас су у место Брвеница код Рашке упућени припадници Хеликоптерске јединице са хеликоптером "Bell 212" како би припадницима Сектора за ванредне ситуације помогли у гашењу шумског пожара на планинском врху Копитњак, а ефикасном заједничком акцијом, пожар је убрзо локализован. Ватрогасци-спасиоци су од јуче ангажовани на гашењу пожара борове шуме, а због неприступачности терена и немогућности приласка целој опожареној површини, ангажована је и Хеликоптерска јединица са пет чланова посаде.

Ефикасном заједничком акцијом пожар је локализован.

Ватрогасци-спасиоци су од јуче ангажовани на гашењу пожара борове шуме, а због неприступачности терена и немогућности приласка целој опожареној површини, ангажована је и Хеликоптерска јединица са пет чланова посаде.

У току је догашивање пожара који је захватио површину од око четири хектара, а у интервенцији учествује 27 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила из ватрогасно-спасилачких јединица Рашка, Краљево, Ушће, Копаоник и Нови Пазар, три припадника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице СВС, као и 7 радника ЈП "Србијашуме" са возилом.

Иначе, од почетка године припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су на укупно 14.960 пожара и експлозија, од чега је било 9.921 пожара на отвореном простору.

Сви пожари локализовани су у року од 24 часа од тренутка дојаве.

 

]]>
Fri, 26 Jul 2024 17:28:14 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497397/lokalizovan-pozar-kod-raske.html
Светски лидери на пријему у Јелисејској палати; Вучић са Макроном: Олимпијске игре симбол наде и фер-плеја https://rts.rs/vesti/svet/5497375/jelisejska-palata-prijem-olimpijske-igre-2024.html Пријем који је приредио председник Француске Емануел Макрон уочи отварања 33. Летњих олимпијских игара одржан је у Јелисејској палати у Паризу у част светских лидера и председника међународних организација. Међу сто одабраних званица био је и председник Александар Вучић, који је француском колеги рекао да су Олимпијске игре симбол наде, уједињења и надметања у духу фер-плеја. Званице испред Јелисејске палате, поводом отварања 33. Летњих олимпијских игара, дочекао је Емануел Макрон са супругом Брижит.

Француски председник пожелео је добродошлицу светским лидерима.

"Драги пријатељи, добродошли", објавио је Макрон на мрежи Икс уз заједничку фотографију у Јелисејској палати.

Пријему је присуствовало 85 светских лидера, међу којима су, осим председника Вучића, премијер Грчке Киријакос Мицотакис, председник Бугарске Румен Радев, канцелар Немачке Олаф Шолц, прва дама Сједињених Америчких Држава Џил Бајден, председник Пољске Анджеј Дуда, председник Аргентине Хавијер Милеј, премијер Албаније Еди Рама, канцелар Аустрије Карл Нехамер, председник Камеруна Пол Бија, емир Катара шеик Тамим бин Хамед ел Тани, председник Мађарске Томас Шујок и многи други.

Било је присутно и 15 председника међународних организација, између осталих, генерални секретар УН Антонио Гутерес, председница Европске централне банке Кристин Лагард, председник Европског савета Шарл Мишел, председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах и многи други.

Вучић захвалио Макрону на дочеку: Олимпијске игре симбол наде и уједињења

Председник Вучић захвалио је Емануелу Макрону на срдачном дочеку у Јелисејској палати.

"Олимпијске игре су симбол наде, уједињења и надметања у духу фер-плеја, стога смо пожелели спортску срећу свим нашим олимпијским тимовима, успешно надметање и много нових рекорда. Србија је поносна на своје спортисте који ће нас представљати на овом престижном такмичењу, а ја сам уверен да ће показати изванредне резултате, као што су то чинили и раније", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Председник је саопштио да је пријем у Јелисејској палати искористио за сусрете са европским и светским званичницима.

"Сви имамо заједничку жељу,да наши национални тимови остваре што бољи резултат. Верујем у Србију", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Председник Вучић изјавио је раније данас да очекује посету француског председника Београду у наредних 50 дана.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 23:53:26 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497375/jelisejska-palata-prijem-olimpijske-igre-2024.html
Вучевић и Дачић са Тошковским о односима и сарадњи Србије и Северне Македоније https://rts.rs/vesti/politika/5497368/vucevic-i-dacic-sa-toskovskim-o-odnosima-i-saradnji-srbije-i-severne-makedonije.html Председник Владе Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарали су са министром унутрашњих послова Северне Македоније Панчом Тошковским о билатералним односима и сарадњи у области безбедности, али и на другим пољима од значаја за грађане две државе. Ивица Дачић је током састанка са колегом из Северне Македоније, Тошковским истакао да је МУП Србије увек имало добру сарадњу са МУП-ом Северне Македоније и да очекује да ће се та сарадња наставити истим интензитетом и у наредном периоду. Председник Владе Милош Вучевић оценио је да се односи две земаље заснивају на традиционално пријатељским везама наших народа и добросуседским односима, додајући да је Србија опредељена у неговању партнерских веза са Северном Македонијом и пружању подршке по питању европских интеграција и регионалне сарадње.

Вучевић је подвукао значај учвршћивање сарадње у области безбедности, борбе против тероризма и илегалних миграција, као и партнерсту у оквиру ванредних ситуација. 

Говорећи о регионалној сарадњи, оценио је да је споразум у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" о преласку граница са личним исправама, пример добре праксе у интересу грађана две државе.

Када је у питању ситуација у региону, премијер Вучевић је изразио негодовање због одлуке Северне Македоније да буде коспонзор Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама, наглашавајући да оваква одлука, као и усвајање Резолуције не доприносе миру и стабилности у региону и његовој чвршћој сарадњи.

Министар унутрашњих послова Северне Македоније захвалио је Србији на упућеној помоћи Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације у циљу санирања шумског пожара, који се овог месеца догодио на подручју општина Неготино, Конче и Штип. 

Тошковски је навео да је Северна Македонија опредељена за успостављање пројекта размене полицијских службеника између две земље, пре свега у туристичким областима, као и за успостављање заједничког граничног портала Србије и Северне Македоније.

Премијер Вучевић упутио је честитке новој Влади Северне Македоније и премијеру Христијану Мицкоском и изразио уверење да ће и убудуће бити настављена добра сарадња са нашим суседом Северном Македонијом. 

Дачић: Добра полицијска сарадња у свим сегментима

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић јр током састанка са колегом из Северне Македоније, Тошковским истакао да је Министарство унутрашњих послова Србије увек имало добру сарадњу са МУП-ом Северне Македоније и да очекује да ће се та сарадња наставити истим интензитетом и у наредном периоду.

Дачић је навео да је, када су били на граничном прелазу Прешево-Табановце основна идеја јесте да направе и да поново активирају радну оперативну групу која треба да се бави поједностављивањем процедура која постоје на том прелазу, како би имали једну контролу и како би све то трајало што краће. 

"Када је реч о граничној контроли, у смислу прегледа докумената треба да што више то поједноставимо како бисмо изашли у сусрет грађанима, јер и када смо доле били неки грађани су се жалили да дуго траје и да је та процедура можда превише компликована", навео је министар. 

Према његовим речима, циљ им је да то што више поједноставе, као и да је то само један од сегмената.

"Имамо читав низ других тема. Прво, сарадња у борби против криминала. То значи да наше управе и полиција сарађују на том плану, не само кад је реч о организованом криминалу, него и у криминалу уопште", рекао је Дачић.

Он је додао да када је реч о борби против илегалних миграција, против трговине људима, против шверца наркотика, против шверца оружја, као и да је неопходна помоћ међусобна у одржавању стабилног јавног реда и мира. 

"Ми смо се данас разаговарали да нам је у обостраном интересу да од августа месеца почнемо са том праксом коју до сада нисмо имали, а то је да један број наших полицајаца буде присутан за време туристичке сезоне тамо где има доста наших туриста, а то је Охридско језеро", навео је он.

Такође, веома је добро, како је рекао, и што смо успоставили линију комуникације кад је реч о ванредним ситуацијама а то су ватрогасци и спасиоци. 

Имамо и заједничку борбу против ирегуларних миграција и морам да кажем да и Северна Македонија и Србија имају сличан проблем, а то је да нама илегалне миграције прете из ЕУ. 

Дачић је навео да су то проблеми са којима се сваки дан суочавамо, као и да због тога тражимо да од ЕУ да нам помогне, како бисмо имали што бољу контролу на нашим границама, као и да помажемо једни другима и кад је реч о илегалним мигрантима.

Тошковски: Заједничка сарадња против криминалних група 

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Панче Тошковски захвалио је колеги на гостопримству и навео да је за њих кључно да могу у заједничкој сарадњи да делују против криминалних група с циљем да се боримо са органозованим криминалом. Додао је да су фокус разговора били и побољшање сарадње у области граничних прелаза. 

"За нас је круцијално да можемо у заједничкој сарадњи да делујемо против криминалних група, са циљем да можемо да се боримо са организованим и транснационалним криминалом. Осим борбе против организованог криминала фокус разговора су били и побољшање сарадње у области граничних прелаза", изјавио је он.

Навео је да је кључно у оквирима будућег реформисања у оквирима Министарства унутрашњих послова повезаност са континуираним обукама и сарадњом између наша два министарства, између центара за обуку које имамо. 

"Све у циљу да можемо да разменимо наша искуства и имамо још професионалнију полицију", рекао је Тошковски, захваливши се још једном на помоћи коју је Република Србија пружила у оквиру кризне ситуације коју је имала Република Северна Македонија.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 18:27:15 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5497368/vucevic-i-dacic-sa-toskovskim-o-odnosima-i-saradnji-srbije-i-severne-makedonije.html
Ђак генерације сам води имање у Пригревици, рођендански поклон приколица за трактор https://rts.rs/vesti/drustvo/5497317/djak-generacije-uros-todorovic-selo-grad-prigrevica-traktor.html Да је рођен неколико деценија раније, Урош Тодоровић би вероватно био тек један од многих који слично размишљају и раде. Данас, међутим, животна прича овог деветнаестогодишњег младића из села Пригревице није правило, већ изузетак. Било је очекивано да ће, као ученик генерације у Техничкој школи у оближњем Апатину, уписати факултет и вероватно заувек отићи из села, попут већине његових вршњака. Урош Тодоровић, међутим, има сасвим другачије планове, а иако не искључује могућност да настави школовање, своју будућност не види у граду.

Док већина младих возачки испит полаже са жељом да што пре седне за управљач неког доброг аутомобила, Урош је имао нешто друго на уму.

"Било ми је важно да положим возачки да бих могао да возим трактор. Ауто је био у другом плану иако и он сад добро дође", каже и додаје да се некако сналазио и раније, али му је била потребна помоћ.

Док није добио дозволу, отац га је возио до њиве, а онда је он сам радио све што треба. Помагала је и мама, али каже да му је то било прилично стресно. Урош поносно истиче да је у њиховом домаћинству он главни када је пољопривреда у питању. Уз осмех каже да, за разлику од неких његових вршњака у селу који само помажу својим родитељима, он води посао, док родитељи њему помажу.

Деда најзаслужнији за развијање љубави према пољопривреди

Љубав према пољопривреди, животињама, али и свим осталим пословима потребним да би једно сеоско домаћинство добро функционисало, Урош је, убеђен је у то, стекао дружећи се са дедом. Био је радознао дечак, све га је интересовало, а деду, који се уз пољопривреду, бавио и зидарским занатом, пратио је у стопу и, како каже, све упијао.

Деда је, нажалост, преминуо пре шест година, али оно што су њих двојица започели, Урош данас са задовољством и нескривеним поносом наставља. Гаји козе, јариће, свиње, кокошке, а обрађује и земљу и тако животињама обезбеђује храну.

За разлику од већине његових вршњака жели да остане на селу и да се бави пољопривредом. Како каже, није он тип за градску вреву.

"Пољопривреда ми је на првом месту. Не видим себе у граду, нисам ја за ту гужву и вреву. Нема ништа лепше од тога кад одеш на њиву. Мир, тишина, природа, радиш свој посао, нико ти не смета. Ма, милина једна коју треба доживети", искрен је Урош.

Иако је, судећи по овим речима, сасвим јасно колико ужива бавећи се пољопривредом, деветнаестогодишњи младић, ученик генерације Техничке школе у Апатину, ипак је свестан да би за њега било најбоље да искористи и знања која је стекао у школи.

Домаћинство би трпело даљи наставак школовања

Пољопривреда би се, каже, могла ускладити са неким запослењем, али проблем за његово домаћинство могао би бити одлазак на факултет. Родитељи га подстичу да настави школовање, али он је забринут, првенствено за животиње које узгаја.

"Није проблем да их неко нахрани и очисти просторије у којима бораве, али проблем је да се спреми храна. Ако бих ја отишао на факултет у Нови Сад, на пример, а моји родитељи раде, не би имао ко да обрађује земљу и припреми све што је неопходно. Не знам ни сам шта да радим, видећу још, али било би ми јако жао да пропадне све око чега сам се трудио", каже Урош и додаје да брига за животиње не престаје ни када оде на одмор.

Иако се тада о њима брине мајчин отац, признаје да већ после пет дана нема мира и жели да се врати кући.

Ако све ово није било довољно да схватите да је Урош изузетан и дивљења вредан младић, можда ће вас убедити његова жеља да за осамнаести рођендан добије један прилично необичан поклон.

Несвакидашњни поклон за 18. рођендан

Наиме, док већина његових вршњака очекује аутомобиле, скупа путовања и новац, он је пожелео још један прикључак за трактор. Требала му је прскалица за коров па је било сасвим логично да то и затражи. Родитељи су му, наравно, жељу и испунили.

Хоће ли Урош остварити своје снове? Једно је сигурно, деда с којим је почео да их сања био би поносан на њега.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 19:37:18 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497317/djak-generacije-uros-todorovic-selo-grad-prigrevica-traktor.html
Барак и Мишел Обама подржали кандидатуру Камале Харис https://rts.rs/vesti/svet/5497263/barak-i-misel-obama-podrzali-kandidaturu-kamale-haris.html Бивши председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама и његова супруга Мишел подржали су председничку кандидатуру акутелне потпредседнице САД Камале Харис. Барак и Мишел Обама обећали су Харисовој да ће учинити све што је у њиховој моћи да јој помогну да победи републиканског кандидата Доналда Трампа и назвали су је "срећном ратницом", преноси Си-Би-Ес њуз.

"Поносна сам на тебе. Ово ће бити историјско", поручила је Мишел Обама Камали Харис у телефонском разговору, чији је снимак објавио њен изборни тим.

У одвојеном саопштењу послатом мејлом, Барак и Мишел су рекли да се слажу са председником Бајденом и да је одабир Харисове за свог потпредседника била "једна од његових најбољих одлука".

"Нема сумње да Камала Харис има управо оно што је потребно да победи на овим изборима и учини нешто за амерички народ“, наводи се у њиховом саопштењу. "У време када улози никада нису били већи, она нам свима даје разлога да се надамо“.

Харисова је захвалила Бараку и Мишел Обами на подршци.

Камала Харис је раније обезбедила подршку свих главних демократа и партијских лидера у Конгресу. Пре три дана објавила је да је добила потребну подршку делегата Демократске странке да постане њихов кандидат на председничким изборима.

Према новим правилима које је усвојио Национални демократски комитет, кандидат за председника формално ће бити изабран 1. августа, а онда тај званични кандидат има рок до 7. августа да предложи свог потпредседника.

Страначка конвенција одржава се од 19. до 22. августа у Чикагу, док су председнички избори у САД заказани за 5. новембар.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 19:19:06 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5497263/barak-i-misel-obama-podrzali-kandidaturu-kamale-haris.html
У Светим архангелима код Призрена служена литургија и прослављена манастирска слава https://rts.rs/vesti/drustvo/5497072/prizren-slava-sveti-arhangel.html Више стотина верника присуствовало је литургији у Светим архангелима код Призрена, служеној поводом истоименог црквеног празника и манастирске славе. Пререзан је славски колач који су принели братство манастира и представници Канцеларије за Косово и Метохију. За окупљене вернике концерт је одржао глумац и певач Милан Васић, са локалним уметницима и културно-уметничким друштвима.

Митрополит рашко-призренски Теодосије поручио је да данашње окупљање и цркве и храмови сведоче да Срби у Призрену и даље постоје, у најтеже време у својој историји, када је царски град такорећи остао без њих.

"Ево наше цркве, наши манастири, наши Архангели, наша Богословија, говоре да се није угасило кандило и славска свећа. Сви који долазите потврђујете да ове светиње нису само локалне. Ове светиње чине наше постојање, наш идентитет. Док је њих, биће и нас. Али усудио бих се да кажем, браћо и сестре, док је нас у овим светињама биће и њих. Јако смо потребни једни другима. Много велику жртву чине свештеници и монаси који служе у храмовима, да светиње живе, али велика је жртва свакога који на било који начин помаже да ове светиње живе", рекао је митрополит Теодосије и у том контексту поменуо Канцеларију за Косово и Метохију и њене службенике.

Они, додао је митрополит, стално и несебично брину, промишљају све оно што је потребно за живот о опстанак Срба и православне цркве на Косову и Метохији.

"Од срца им захваљујемо што то не чине само административно него и душом и срцем”, истакао је митрополит Теодосије.

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић рекла је да је "Србија данас у Светим архангелима, и то најбоље потврђују људи, верници, који су данас овде из Београда, Новог Сада, Републике Српске, Црне Горе, из свих крајева”.

"За српски народ не постоје праве духовне границе. Држава Србија је овде на месту одакле се заједно са својом лавром борила и данас бори за очување државности, идентитета, за очување сваког Србина на КиМ, и уверена сам да уколико се будемо борили у вери, молитви и радости, превазићи ћемо сва овоземаљска искушења", рекла је Парлићева.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 19:53:08 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5497072/prizren-slava-sveti-arhangel.html
По чему је специфично смедеревско виногорје https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5497057/po-cemu-je-specificno-smederevsko-vinogorje.html Смедеревско виногорје има традицију дугу 1.700 година. У 3. веку Нове Ере, Римски цар, Марко Аурелије Проб, засадио је прве винограде у овом делу Србије. Близина Дунава и његова рефлексија, али и састав земљишта, чине да смедеревска вина имају јединствен и препознатљив укус. Са овог виногорја потиче аутохтона сорта белог грожђа, чувена ''Смедеревка''. Традиција српског винарства сеже до средњег века, када су носиоци виноградарства били племство и црква.

“Сходно томе, за време деспота Ђурђа Бранковића овде у околини Смедерева, значи, били су засађени виногради, како у непосредној околини смедеревске тврђаве, тако значи и шире у сеоским насељима. У Смедереву је основан и први лозни расадник у Србији 1882., 1883. године и он се налазио на месту данашње старе железаре”, наводи Гордана Милетић, кустос Музеја у Смедереву.

Смедеревски крај познат је и по производњи гвожђа, али грожђе се гаји 1.700 година. Прве винограде засадили су Римљани. Данас су српски винари чувари прошлости, негују традицију и убирају плодове са земље која има дубоки корен традиције.

“Ми смо извукли неке специфичности у смислу неколико каменова из различитог временског периода, од првог века пре Нове ере, до другог века пре Нове ере, а имамо и каменове који потичу све до 5. века Наше ере”, истиче Радослав Радојевић, власник винарије из Плавинца.

Славољуб Јеремић, власник винарије из Југова објашњава: “Ово је главни технолог нашег винограда, јер у ствари то чини тероар у највећој мери нашег рејона. Иначе, није то само одлика нашег виногорја овде у Смедереву, то је одлика читавог београдског рејона, јер таква структура земљишта је од Београда, па до ушћа Мораве у Дунав. Зими скупљају топлоту и преко лета је песак као сунђер, упија влагу и помаже биљкама да преживе и најсушније и најтоплије дане”.

Због тога се све више инвестира у винограде и винарије, које уз стручан надзор, савременим технолошким процесима производе врхунска вина.

“Имамо Удружење произвођача вина са геопореклом Београд и под тим, добили смо сертификат да то можемо да радимо. На тржиште светско ћемо изаћи са тим именом, ако радимо заједнички, а појединачно нормално свако бије своју битку и тражи своје купце и своје клијенте којима ће то своје вино продати”, истиче Радослав Радојевић, власник винарије из Плавинца.

Славољуб Јеремић, власник винарије из Југова додаје: „Имамо пуну подршку професора са Института за винарство, тако да ништа не препуштамо случају, али опет и креативност коју сам добио из наслеђа бавећи се музиком је исто од великог утицаја. Тако да из генерација настало, а и за нове генерације радимо и стварамо”.

А путевима вина у смедеревски крај стиже све више туриста из целог света.

Џои Квејк, из САД каже да их је традиционална српска кухиња одушевила: “Различите врсте меса, вина, све је много више него што смо очекивали на меденом месецу”.

Сара Ларсон, из САД додаје: „Две недеље смо путовали Европом и ово је била наша последња дестинација, која је постала омиљена”.

“Ових дана бродови, крузери круже Дунавом, али нажалост ниједан од њих не може да пристане у Смедерево и да туристи сврате на пола сата, сат, два, није битно колико, јер не постоји пристан за велике бродове”, истиче Радослав Радојевић, власник винарије из Плавинца.

Винари се надају да ће се уз помоћ државе изградити пристан, а они планирају да укусима смедеревског краја привуку туристе из целог света. Судећи по младом брачном пару из Америке, тај испит су већ положили.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 15:40:52 +0200 Србија данас https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5497057/po-cemu-je-specificno-smederevsko-vinogorje.html
Жену ударио аутомобил на пешачком прелазу у Београду, преминула на лицу места https://rts.rs/vesti/hronika/5497037/pesacki-prelaz-zena-novi-beograd.html Старија жена преминула је на лицу места након што ју је ударио аутомобил на пешачком прелазу на Новом Београду, потврђено је у МУП-у. Несрећа се догодила на Булевару маршала Толбухина нешто после 12 часова, када је на жену налетео аутомобил марке "фолксваген".

 

]]>
Fri, 26 Jul 2024 17:44:53 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5497037/pesacki-prelaz-zena-novi-beograd.html
За десет дана јула заплењено 33 килограма дроге, ухапшене 44 особе https://rts.rs/vesti/hronika/5496924/droga-zaplena-hapsenje-.html Полиција је, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, од 14. до 25. јула ухапсила 44 особе због трговине наркотицима и недозвољеног држања оружја и експлозивних материја и запленила више од 33 килограма различитих врста дрога,. Због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога задржане су укупно 34 особе од којих је одузето више од 8,8 килограма кокаина, 21 килограм канабиса, 1,6 литара дроге за силовање ГБЛ и 240.000 таблета лека за смирење ривотрил, саопштено је из Високог јавног тужилаштва.

Одузета су три пиштоља, једна аутоматска пушка, око 200 комада метака, 12 килограма експлозива и једна бомба, а због нелегалног поседовања оружја ухапшено је шест особа.

Главни јавни тужилац ВЈТ Ненад Стефановић изјавио је да се добри резултати у борби против трговине наркотицима постижу захваљујући координираној и синхронизованој сарадњи припадника Министарства унутрашњих послова и београдских јавних тужилаца.

Стефановић је поручио да се на територији главног града наставља обрачун са свим облицима криминала, посебно на сузбијању трговине дрогама и нелегалним ношењем оружја и муниције.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 13:38:07 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5496924/droga-zaplena-hapsenje-.html
ЕУ продужила мандат Лајчаку до 31. јануара https://rts.rs/vesti/politika/5496883/miroslav-lajcak-eu-mandat.html Савет ЕУ усвојио је одлуку о продужетку мандата специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославу Лајчаку до 31. јануара 2025. године. Мирослав Лајчак је први пут именован за специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана 2. априла 2020. године.

Савет ЕУ усвојио је низ одлука којима се продужавају постојећи мандати троје специјалних изасланика ЕУ, укључујући Лајчаку, као и о именовању четири нова специјална изасланика ЕУ, међу којима су представници ЕУ у Приштини и у Босни и Хецеговини. 

Аиво Оран нови изасланик у Приштини

Тако ће нови специјални представник ЕУ у Приштини бити естонски дипломата Аиво Орав, који ће преузети дужност 1. септембра 2024. године на почетни период од две године.

Орав, који се у саопштењу Савета ЕУ описује као естионски дипломата са великим националним искуством и искуством у ЕУ на широком спектру позиција, наследиће на тој позицији Томаша Суниога, који је на функцији шефа Канцеларије ЕУ у Приштини од 2020. године. 

Како се наводи у саопштењу Савета ЕУ, Орав ће "играти водећу улогу у промовисању стабилног, мирног, демократског и мултиетничког Косова које сарађује са регионом".

"Он ће такође подржати европску перспективу Косова и приближавање ЕУ, и пратити, помагати и олакшати напредак у погледу политичких, економских и европских приоритета", поручује се у саопштењу.

Орав је тренутно стални представник Естоније при ЕУ, а раније је био шеф делегација ЕУ у Црној Гори и Северној Македонији.

Луиђи Сореке представник за БиХ

Савет ЕУ је, такође, донео одлуку о именовању Луиђија Сореке за специјалног представника ЕУ за БиХ, који ће на тој функцији наследити актуелног амбасадора ЕУ у Сарајеву Јохана Сатлера, чији петогодишњи мандат истиче 31. августа 2024. године. 

Сорека ће преузети дужност 1. септембра 2024. године на почетни период од две године. Како се наводи у саопштењу, мандат Сореке биће да осигура континуирани напредак у процесу стабилизације и придруживања, "с циљем стабилне, одрживе, мирне и мултиетничке и уједињене БиХ, која ће мирно сарађивати са својим суседима на путу ка чланству у ЕУ". 

Сорека, који је од 2018. до 2022. године био шеф Делегације ЕУ у Албанији, подржава  примену Општег оквирног споразума за мир у БиХ, додаје се у саопштењу.  

]]>
Fri, 26 Jul 2024 13:35:52 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5496883/miroslav-lajcak-eu-mandat.html
Ко су најпознатији Смедеревци https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5496851/-ko-su-najpoznatiji-smederevci.html Смедерево је кроз историју изнедрило много знаменитих и успешних људи. Трговац и ктитор Илија Милосављевић Коларац, као и чувени хармоникаш Јовица Петковић. Телевизијски, филмски и позоришни редитељ Радивоје Лола - Ђукић, али и бројни други академици, глумци, певачи и спортисти, који су задужили - не само Смедеревце, већ и читаву Србију. Отац српског новинарства, писац првог српског устава, први министар унутрашњих послова, Димитрије Давидовић, један од најписменијих људи свог времена, још за живота словио је за личност важну за српство и националну свест. Није рођен у Смедереву, ту је провео део живота, али су му Смедеревци у центру вароши подигли споменик, његово име понела је градска штампарија као и једна школа.

“Оно по чему га можда највише памтимо аутор чувеног Сретењског устава из 1835. године након којег је доживео помало незахвално судбину и сплетом политичких околности је био прогнан од стране кнеза Милоша Обреновића. Потом је одлучио да се настани у Смедереву где је купио имање и почео да зида своју породичну кућу у самом центру вароши ту је провео своје последње године и помињемо га зато што је свакако учитан у историју Смедерева”, наводи Мирослав Лазић, историчар.

Учитан у историју Смедерева је и Милан Јовановић Стојмировић. Хуманиста широких интересовања, пре свега новинар, књижевник, преводилац, политичар. Аутор је бројних књижевних дела који је пишући медаљоне о чувеним личностима српске историје, али и бригом за историју града и сам завредео да га Смедеревци памте и мисле о њему сваки пут када шетају кроз изложбене поставке градског музеја.

“Једна свестрана личност, човек који је током својих многобројних путовања сабирао културно благо, имао изузетно префињен укус, куповао је, подржавао и уметнике и све то културно благо је сабирао у свом дому који ће касније 1950. постати зграда првог народног музеја. Он ће касније и завештати део своје приватне колекције том народном музеју у Смедереву”, истиче Мирослав Лазић, историчар.

Новинар, дипломата, писац, Бранислав Нушић још један је знаменити Смедеревац. Овде је провео детињство и прве године гимназије. Добри познаваоци његове биографије кажу да је идеју за лик "Госпође министарке" добио управо међу Смедеревцима.

Идеју за ликове својих јунака међу суграђанима проналазио је и писац и режисер Радивоје Лола Ђукић, један од најигранијих домаћих аутора шездесетих година прошлог века. Југословенску сцену на малим екранима обележиле су и серије Жике Лазића који је вешто осликавао менталитет и нарав људи са ових простора. У Лугавчини, његовом родном селу у основној школи и кутак са личним стварима, човека који је аутор сценарија за легендарне серије: Музиканти, Докторка на селу, Грађани села Луга.

“Био је велики боем, знао је у Београду, тако су бар мени причали, да остану тако у неке ситне сате да онда он то друштво из Београда доведе овде, тако да је долазио и Богдан Тирнанић и Борислав Пекић и Бата Живојиновић и Петар Краљ и Милић од Мачве и сви ти људи су долазили и посетили су Лугавчину захваљујући Жики”, објашњава Бора Милошевић, директор ОШ "Бранко Радичевић" у Лугавчини.

У време Брозовог режима Жика Лазић је кроз „Грађане села Луга" критиковао систем и дирнуо у послератну власт што није било уобичајено за оно време.

“Он ми је рекао да је то захваљујући Бати Живојиновићу, јер је Тито обожавао Бату и онда где је био Бата то је могло да прође“, додаје Бора Милошевић.

И Јовица Тишма, писац за децу и одрасле, новинар, музичар, остао је веран граду. Овде како каже дише и ради највише за најмлађе, публику коју је немогуће преварити. Уз књиге и текстове радио је са Љубом Нинковићем и музику за децу, направио професионално путујуће позориште "Дечија земља".

Писац Јовица Тишма прича: “Овде је моје детињство, овде су моја заљубљивања, овде су моји другари и они који више нису са нама и они који су још увек ту, тако да сам ја за Смедерево изузетно везан. Сви би волели да је Смедерево велико, ја стално говорим да је она заправо једна мала варош и добро је овај има нас пуно који се препознајемо међусобно. Ја волим Смедерево, ја сам заљубљен у Смедерево, надам се да и Смедерево мене воли”.

Подно зидина смедеревске тврђаве у граду некада калдрмом обложених улица живели су многи који су своје име и дела уткали у историју и с поносом истицали да су Смедеревци. И данас неки млади људи у музици, спорту, јавном животу освајају своје циљеве, носећи са собом дух шестовековног постојања града.

 

]]>
Fri, 26 Jul 2024 15:52:56 +0200 Србија данас https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5496851/-ko-su-najpoznatiji-smederevci.html
Приштина, једномесечни притвор осумњиченом за нереде у Звечану прошле године https://rts.rs/vesti/politika/5496843/pristina-sud-protvor-srbi.html Суд у Приштини одредио је једномесечни притвор мушкарцу Д. Д., због сумње да наводно активно учествовао у насиљу у Звечану, 29. маја прошле године, током сукоба српских цивила и војника Кфора. Суд у Приштини одредио је једномесечни пртвор мушкарцу иницијала Д. Д., идентификованог да је наводно активно учествовао  у насиљу у Звечану, 29. маја прошле године, током сукоба српских цивила и војника Кфора.

Његов бранилац адвокатица Јована Филиповић пренела је РТС-у да ће бити у притвору у затвору Грдовац код Подујева, најављујући жалбу на одлуку суда.

Полиција је ухапсила Д. Д. пре два дана у јужном делу Косовске Митровице.

На терет му се ставља наводно "удружување на активности, са циљем напада на уставни поредак, опасност за лица под међународном заштитом, учешц́е у маси која чини кривично дело и хулиганство и напад на службено лице".

]]>
Fri, 26 Jul 2024 13:06:44 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5496843/pristina-sud-protvor-srbi.html