РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Опроштај од Бајдена, или најсрећнији дан у животу Доналда Трампа https://rts.rs/vesti/svet/5476083/oprostaj-od-bajdena-ili-najsrecniji-dan-u-zivotu-donalda-trampa.html Дебате пред председничке изборе у САД никада нису пресудно утицале на исход гласања. Све док се у ноћи између четвртка и петка у студију Си-Ен-Ена нису суочили Џозеф Бајден и Доналд Трамп. Резултат дебате је унео панику у редове демократа и натерао осмех на лице Доналда Трампа. Не због снажних порука и смерница у којем ће се правцу кретати Америка у наредне четири године, већ због чињенице да су најверније присталице почеле да окрећу леђа Бајдену. "Да би служио земљи, Бајден мора да напусти трку", пише Њујорк тајмс. Огромна црно-бела фотографија Џозефа Бајдена изнад уводника Њујорк тајмса, најављује драматичну промену у трци за наредног председника Сједињених Држава. "Да би служио земљи, Бајден мора да одустане од трке" и "Бајден није човек какав је био пре четири године" поруке су које представљају нагли заокрет медија, који већ годинама здушно подржава демократског кандидата, тврдећи да је Доналд Трамп "политичка аномалија" и "директна претња америчкој демократији".

"Председник се у четвртак представио као сенка некада великог политичара. Мучио се да објасни шта намерава да уради у другом мандату. С тешкоћом је одговарао на Трампове провокације. Није успео да Трампа суочи са лажима, неуспесима и застрашујућим плановима. Више пута, мучио се да заврши реченицу", пише Њујорк тајмс.

На сличан начин, некадашњег утицајног сенатора, заменика Барака Обаме и на концу председника САД из даље политичке трке отписали су и Њујоркер и Вашингтон пост, који је, набрајајући сва Бајденова достигнућа, оценио да је, ипак, дошло време да демократе изаберу другог кандидата.

Без погледа у правцу Камале Харис

Да би се демократе могле наћи у оваквој ситуацији, већ месецима упозоравају бројни политички аналитичари у САД, али је и Бајденова партија суочена са прилично килавим опцијама у тренутку када председник не намерава да одустане од даље трке, док потпредседница Камала Харис у америчкој јавности не слови за особу која би била способна да ваљано води Америку.

"Нисам више млад, то је јасно. Корак ми није лак као некада и не дебатујем као што сам то некада чинио. Али знам једну ствар, знам како да кажем истину и знам како да обављам овај посао", рекао је Бајден присталицама у Јужној Каролини дан после дебате.

Не претерано убедљиво, Бајденови симпатизери су клицали "још четири године", покушавајући да себе, али и остатак Америке, убеде да би и оваква, бледа сенка некадашњег политичара била боља опција за САД од Доналда Трампа.

После шока, који је у редовима демократа изазвао Бајденов наступ, чини се да су и најутицајнији људи у партији одлучили да наставе да га подржавају, пре свега како се чини, због чињенице да четири месеца пред узборе напросто нису у стању да обликују бољег кандидата.

Бајден остаје кандидат...

"Апсолутно не", рекла је портпаролка Бајденове кампање Мија Ехренберг, одговарајући на питање да ли председник САД размишља да одустане од трке.

У помоћ је покушао да јој прискочи и бивши председник Барак Обама, који је, не помињући Бајденове проблеме, написао да се и после дебате одлука бирача своди на прилично једноставнан избор између човека који се читавог живота борио за обичне људе и особе која је одувек мислила само на себе.

Обамин оптимизам, овог пута, није прешао на остатак странке, па су некадашња шефица Представничког дома Ненси Пелоси и бивша Бајденова директорка комуникација Кејт Бедингфилд наступ демократског кандидата оцениле да "заиста разочаравајући".

Још жешћи били су главни финансијери демократа, који су, листом анонимно, проценили да се Џозеф Бајден, после дебате", "сам дисквалификовао" из даље трке за место у Белој кући.

Као да је пао с бине...

"Једина катастрофалнија ствар која је могла да се деси је да се стрмоглавио са бине. Велики донатори су јасни – мора да оде", написао је Фајненшеј тајмс, позивајући се на изворе у Демократској партији.

Доналд Трамп се, у међувремену, с нескривеним осмехом на лицу појавио пред присталицама у Вирџинији, проглашавајући велику победу у дебати коју је, како тврди Си-Ен-Ен, гледало 48 милиона људи, као и још милиони људи путем интернета.

"Проблем Џоа Бајдена нису његове године, већ компетентност. Он је напросто неспособан", рекао је Трамп, наглашавајући да не верује да ће његов ривал одустати од трке.

"Сви су листом рекли – Трамп је био фантастичан, да би већ дан касније коментарисали лош наступ Поквареног Џоа. Шта је ту је, резултат је исти", рекао је Трамп.

Милиони долара за спас кампање

За свега 48 сати од дебате, демократе су успеле да прикупе више од 20 милиона долара за Бајденову кампању, односно бар шест милиона више него што су прикупили од почетка јуна. Током викенда, Бајден ће у Хемтонсима покушати да убеди најбогатије присталице демократа да му додатно помогну како би се докопао другог мандата у Белој кући.

Од педесетак истраживања јавног мнења, објављених од почетка јуна, Бајден води тек у осам, али му у прилог иде чињеница да се после дебате у Атланти ствари нису драматично промениле.

Демократе ће, у сваком случају, имати тежак задатак да потврде теорију да је Бајден престар да води кампању, али је савршен избор за председника САД. Говорећи гласачима да нису у праву када су у питању Бајденове године, суочавају се са опасношћу да се нађу у сличној ситуацији када су, 2016. године, убеђивали бираче да греше што им појава Хилари Клинтон не изазива одушевљење.

Што се Бајдена тиче, уколико остане у трци и изгуби, нико га се неће сећати као председника САД, већ као политичара који је одбио да се суочи са стварношћу и лоших одлука које су из тога проистекле.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 21:16:51 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5476083/oprostaj-od-bajdena-ili-najsrecniji-dan-u-zivotu-donalda-trampa.html
Пожар у фабрици "Бамби", радници безбедно евакуисани https://rts.rs/vesti/hronika/5476131/pozar-u-fabrici-bambi-radnici-bezbedno-evakuisani.html У фабрици "Бамби" у Пожаревцу, у поподневним сатима запалила се кровна конструкција једног од производних погона. Ватрогасне екипе успеле су да локализују пожар, а радници су безбедно евакусиани. Како РТС незванично сазнаје, запалили су се "сендвич панели" на око 500 квадратних метара кровне конструкције. У пожару нико није повређен, а узрок пожара се утврђује.

Ватрогасне екипе су локализовале пожар, и дежурају на терену.

Најважније да нико од запослених није повређен и да су сви евакуисани на сигурно, поручују из фабрике.

"Настављамо да блиско сарађујемо са свим надлежним органима и ватрогасним јединицама", изјавио је генерални директор "Бамбија" Драган Стајковић.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 22:48:58 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5476131/pozar-u-fabrici-bambi-radnici-bezbedno-evakuisani.html
Све више пријављених сезонских радника, међу њима и 700 малолетника https://rts.rs/vesti/drustvo/5475813/naled-sezonski-radnici.html Закон обавезује послодавце да сезонске раднике пријављују, а o томе колико је оних који ту обавезу поштују, на који начин се пријављују и у којим крајевима их има највише, за Јутарњи програм говорила је Исидора Шимигић из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Портал "Сезонски радници" који је НАЛЕД иницирао функционише од 2019. године и представља могућност пријављивања радника и на дневном нивоу. Исидора Шимигић наводи да је портал у потпуности преузела Пореска управа и да је већ од прве године надмашио очекивања.

"НАЛЕД-ове процене су да је пре увођење оваквог портала, број радника који су радили на црно био отприлике 90 одсто. Већина њих је радила непријављено. Послодавци могу врло једноставно да их пријаве и ове године видљиво је приметно повећање броја пријављених како креће лето“, рекла је Шимигићева.

До сада је пријављено скоро 14.000 радника само у јуну, а од почетка године око 20.000 радника.

Пик радне сезоне је од јуна до септембра

Портал "Сезонски радници" највећи број пријава евидентира од јуна до септембра, а оне су распоређене по целој Србији. Велики број радника приметан је у Војводини, али има кориснике портала и из Шапца, Врања, Лесковца.

Однос ангажовања мушкараца и жена процентуално је једнак.

"Ми имамо увид само у статистику са портала, могуће је да неко ради на другој врсти уговора и да није евидентиран преко портала. Прошле године било је пријављено 16.200 жена и 16.700 мушкараца“, резимирала је Шимигићева.

Према старосној категорији најзаступљеније су групе од 16 до 30 и од 46 до 60 година.

"Они који нису пунолетни имају право да буду ангажовани, не могу само бити млађи од 15 година, али могу бити у распону од 15 до 18 година. Регистрација им омогућава да не раде на црно, већ да имају директан договор са послодавцима око услова и плате. Ове године имамо 700 пријављених малоленика, док их је за целу прошлу годину било 800“, истакла је представница НАЛЕД-а.

Могућност ангажовања и страних државњања за сезонске послове

За стране држављање неопходно је само да послодавац попуни образац који је доступан на сајту "Сезонски радници" и преда у МУП.

"МУП у року од три дана доноси решење и додељује евиденциони број за странце. Трошак за послодавца је исти као и за домаћег радника, постоји фиксан износ пореза и доприноса који се плаћа по дану ангажовања по раднику“, надела је Шимигићева.

Исидора Шимигић из НАЛЕД-а је навела да постоји још простора да се овај врло успешан начин отклањања проблема сиве економије усаврши и у области кућних послова где пре свега раде жене, а 90 одсто њих је непријављено.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 19:12:06 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5475813/naled-sezonski-radnici.html
Орбан: Застало проширење ЕУ на Западни Балкан, европском блоку потребне нове чланице https://rts.rs/vesti/region/5476031/viktor-orban-eu-prosirenje-zapadni-balkan.html Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је проширење Европске уније на земље Западног Балкана застало, истакавши да су европском блоку потребне нове државе чланице, као и њихов економски замах више него икада. Виктор Орбан, у интервјуу за дневник Мађар Немзет, изјавио је да су људи у ЕУ гласали за промене, али да их је "издала бриселска елита".

Према његовим речима, Мађарска ће наставити да сарађује са европским десничарским партијама, упркос проратном пакту.

"Хришћанска цивилизација, која одређује оквире наших живота, нестаје", рекао је Орбан и додао да је ЕУ у стању пропадања и да је европски блок у протекле три деценије изгубио економски значај.

Орбан, такође, сматра да "европски поредак нестаје пред нашим очима", док постоји растућа претња од тероризма и погоршање јавне безбедности. 

"Лоше одлуке Брисела"

Мађарски премијер истиче да су у међународној политици "мир, ред и развој" замењени "ратом, миграцијама и стагнацијом", наводећи да су се ствари погоршале "мноштвом лоших одлука које је бриселска бирократија донела последњих година".

Истакао је и да Европа "плута" у рату од којег не може ништа да добије, а може "све да изгуби".   

Орбан је рекао да "бриселске бирократе шаљу новац европских пореских обвезника у Украјину", као и да су санкцијама "пуцале у ноге" европским компанијама, подигле инфлацију и гурнуле милионе европских грађана у кризу због трошкова живота.

Нагласио је и да европски пољопривредници свакодневно протестују и да су украјински пољопривредни производи, лошијег квалитета и нижих цена, преплавили тржиште.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:59:33 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5476031/viktor-orban-eu-prosirenje-zapadni-balkan.html
Дачић: Терористички акт заустављен на првом кораку, подигнут ниво безбедности https://rts.rs/vesti/politika/5476020/dacic-teroristicki-akt-zaustavljen-na-prvom-koraku-podignut-nivo-bezbednosti.html Проглашен је црвени ниво безбедносних претњи од тероризма, каже министар полиције Ивица Дачић након што је тужилаштво напад на жандарма испред израелске амбасаде окарактерисало као терористички акт. Дачић истиче да ће грађани видети више полиције на јавним местима, те да ће се у Младеновцу и Новом Пазару спровести претрес свих сумњивих локација. Терористички акт је заустављен на првом кораку, истиче министар полиције. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да је прогласио црвени ниво безбедносних претњи од тероризма након што је и тужилаштво напад на жандарма испред амбасаде Израела квалификовало као терористички акт.

"У складу са инструкцијама Савета за националну безбедност и правилима која постоје, пошто је дошло до овог терористичког акта, јер је он сада и званично окарактерисан као терористички акт од стране тужилаштва, као министар унутрашњих послова, прогласио сам црвени ниво безбедносних претњи од тероризма", рекао је Дачић након што је са председником Александром Вучићем и министром здравља Златибором Лончаром посетио у Ургентном центру рањеног жандарма Милоша Јевремовића.

Наглашава да ће у складу са црвеним нивоом бити повећано пристуство полиције, не само испред амбасада и државних институција, већ и на местима где борави већи број људи.

Дачић истиче и да се договорио са челницима полиције да се обави претрес свих локација у Младеновцу и Новом Пазару, те да се свуда где нешто буде сумњиво и повезано са тероризмом реши, пронађу трагови и похапсе осумњичени. 

Нагласио је да то говори због тога, што ће сигурно грађани видети и веће присуство полиције на разним местима која су битна за јавни интерес, односно где борави већи број људи.

Нападач жену у марту довео из Црне Горе

Када је у питању нападач, Дачић је рекао да се трага за људима са којима је био у контакту.

"Он је из Младеновца, променио је веру, прешао у ислам, узео је име Салахудин и преселио се да живи у Нови Пазар", рекао је министар и показао фотографију која је снимљена у Управи за странце, 21. марта 2024. године. 

"Жену је довео 11. марта, из Плава. Фотографија говори о степену заслепљености и томе шта то треба да се деси да Србин из срца Шумадије прерасте у екстеремног вехабију. И зато када сад гледате то, ја не желим ниједним нашим потезом да бацимо љагу на нашу браћу муслимане, односно Бошњаке. Јер овде је реч о Србима који су конвертирали у ислам", каже Дачић.

Дачић је изјавио да је терористички акт заустављен на првом кораку и нагласио да грађани не треба да стрепе, јер ће полиција урадити све што је у њеној моћи да заштити грађане од последица.

Самострел употребљен као оружје могуће купити у слободној продаји

Министар полиције је навео како је тек сада обавеште да је самострел могуће купити у "слободној продаји".

"Овде је употребљено као терористичко оружје. Законска решења би морала да буду таква да се практично онемогући да се такве ствари купују у слободној продаји", каже Дачић.

Поновио је да нападач није пришао ни згради амбасаде, нити запосленима.

"На првом кораку је пропао терористички акт, али нажалост наш припадник жандармерије је тешко рањен", каже Дачић.

Министар се захвалио лекарима на помоћи коју су указали рањеном жандарму.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 19:24:46 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5476020/dacic-teroristicki-akt-zaustavljen-na-prvom-koraku-podignut-nivo-bezbednosti.html
Временска прогноза за 30. јун 2024. https://rts.rs/vesti/vreme/5475886/vremenska-prognoza-za-30-jun-2024.html До понедељка веома топло. Већ у уторак 10-ак степени свежије. Поље повишеног ваздушног притисак последњег јунског дана обезбедиће ведро време. Из области Алжира преко Апениниског полуострва стизаће овај топао ваздух на Балкан. Јутарња температура од 15 до 23 степена, највиша дневна од 33 степена до 37 степени. У главном граду сутра сунчано и веома топло, 37 степени, 4 више него данас. Зато потражимо хладовину!

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

30.06.2024. Недеља: Ујутру по котлинама и дуж речних токова јужне и југозападне Србије краткотрајна магла. Током дана претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб и умерен, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 15 до 23 степена, а највиша дневна од 33 до 37 степени. Упозорење: Tmax ≥ 35 степени, вероватноћа 85%.

01.07.2024. Понедељак: Претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб до умерен, променљивог смера, у кошавском подручју југоисточни. Најнижа температура од 16 до 24 степени, а највиша од 34 на крајњем северозападу до 36 степени на југу и истоку Србије. Крајем дана и током ноћи са северозапада се очекује наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином и условима за грмљавинске непогоде праћене градом, олујним ветром и великом количином падавина за кратко време.  Упозорење: Tmax ≥ 35 степени, вероватноћа 80%. Локална појава грмљавина са градом са количином падавина ≥ 20 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 80%.

02.07.2024. Уторак: Променљиво облачно и веома нестабилно са пљусковима и грмљавином и условима за грмљавинске непогоде праћене градом, олујним ветром и великом количином падавина за кратко време. Ветар слаб и умерен, на северу и истоку Србије краткотрајно и јак, северозападни. Најнижа температура од 18 до 22, а највиша дневна од 24 до 29 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом са количином падавина ≥ 20 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 80%.

03.07.2024. Среда: Променљиво облачно, још ујутру и пре подне местимично са кишом и пљусковима, а током дана постепени престанак падавина и стабилизација времена. Ветар слаб и умерен, на истоку повремено јак, северозападни. Најнижа температура од 15 до 19, а највиша дневна од 23 до 27 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 04.07. до 08.07.2024.)
У већини места претежно сунчано и топлије, а само се у брдско планинским пределима уз локални развој облачности очекује ретка појава пљускова са грмљавином.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:10:37 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5475886/vremenska-prognoza-za-30-jun-2024.html
Вучић: Сви индиковани на тероризам биће ухапшени, неће бити милости https://rts.rs/vesti/politika/5476008/vucic-svi-indikovani-na-terorizam-bice-uhapseni-nece-biti-milosti.html Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у Србији постоји стотину група које су праћене због нелегалних активности индикативних на тероризам, али да је за њихово хапшење неопходно прикупити доказе. Вучић је поручио да ће сви индиковани на тероризам бити ухапшени, и да неће бити милости према тероризму. Председник Србије Александар Вучић обишао је у Ургентном центру повређеног припадника Жандармерије Милоша Јевремовић који је задобио тешке повреде приликом обављања службене дужности испред амбасаде Израела када је на њега нападач испалио стрелу из самострела.

"Обишли смо у Ургентном центру Милоша Јевремовића, он је потпуно свестан, операција је успешно обављена и разговарали смо са њим. Захваљући изузетној вештини и самоконтроли, пошто је из кесе и потпуно изненада Салахудин Жујовић испалио стрелу и погодио у врат Милоша Јевремовића и он је невероватно вешто али и на озбиљан и одговоран начин реаговао и ликвидирао терористу", рекао је Вучић.

Оно што је било најважније, додао је председник, Јевремовић је успео да се уздржи од вађења стреле из врата, што је било кључно да остане жив.

"Да је било шта покушао, не би му било спаса. За то је потребна невероватна дисциплина и невероватна самоконтрола. Да не покушате да из свог тела дирнете такво страно тело. Он је тако када је завршио свој посао, када је терористу ликвидирао, сачекао и Хитну помоћ и полицију ништа не дирајући. И сада је у веома добром стању и колико сам разумео не очекујемо теже и веће компликације", навео је Вучић.

Сви индиковани на тероризам биће ухапшени

Председник је навео да се трага за још једним лицем које се руководи истим принципом као Салахудин Жујовић, и рекао да су они били праћени.

"Било је потребно још седам, осам дана да се прикупе докази и да се ухапсе, а реч је о људима који су ушли у екстремистичке и терористичке кругове. У сваком случају, ми ћемо акцију да наставимо, обезбедићемо све ДКП-ове, али и гарантовати сигурност и безбедност", рекао је Вучић.

Он је истакао да имамо обучене жандарме и полицајце и честитао њима и њиховим непосредним командирима и команданту Жандармерије.

"Честитам свима у полицији, свим посебним јединицама. Честитам министру, честитам свима на изузетном понашању полицајца жандарма Милоша Јевремовића. Који има свега 34 године и биће одликован чим изађе из болнице", рекао је Вучић.

Напоменуо је да свако има право да бира веру којој припада, али да су они ушли у екстремистичке и терористичке кругове и да су били праћени по линији, како је рекао, индикативној на тероризам.

"Дакле, знало се да је овај један дошао синоћ, главни терориста да је дошао да посети мајку, међутим после тога се губи могућност праћења и ујутру се то на овакав начин завршило", додао је Вучић.

За три до четри дана посао ће бити обављен

Председник Србије је рекао да када га онда питају због чега нису ухапшени ако се знало за њих, да то није могуће без доказа.

Вучић је рекао да ће ово стање да траје три до четири дана, док се сви индиковани на тероризам не ухапсе и улице поново буду сигурне.

"Ловимо их знамо и имена и све друго. Обавићемо тај посао. Важно да је Милош Јевремовић жив и показао је како се поступа. Нећемо имати милости према тероризму", рекао је Вучић.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:37:22 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5476008/vucic-svi-indikovani-na-terorizam-bice-uhapseni-nece-biti-milosti.html
Пожари код Атине – пет хеликоптера, два канадера и 60 ватрогасаца гасе ватру https://rts.rs/vesti/region/5475999/pozari-grcka-atina.html Два шумска пожара избила су код грчке престонице Атине, док ветар распирује ватру, јављају тамошњи медији. Пет хеликоптера и 60 ватрогасаца на терену гасе пожар. Власти су послале поруку становницима из околних места да се буду у приправности за евакуацију. Први пожар избио је на планини Парнита, која се налази на северозападу периферије Атине, а на терену је 60 ватрогасаца и 15 возила, уз подршку пет хеликоптера и два канадера, јавља Екатимерини.

Још један пожар избио је у Аспропиргосу на западу Атике, када је ватра захватила траву и суво растиње.

Тридесет ватрогасаца, два њихова возила, као и један хеликоптер покушавају да обуздају пожар, док јак ветар шири ватру.

Министарство цивилне заштите издало је упозорење на ризик од пожара у шест региона Грчке. 

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:03:00 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5475999/pozari-grcka-atina.html
Судар аутобуса и аутомобила код Шапца, повређена трудница https://rts.rs/vesti/hronika/5475990/sabac-autobus-sudar-trudnica.html У судару аутобуса и путничког возила на путу Шабац-Богатић лакше су повређене две особе. У саобраћајној несрећи која се догодила око подне у селу Штитар, повређена је и трудница која је због прелома ребра хоспитализована у шабачкој болници.

Њено стање је стабилно и није животно угрожена, речено је екипи РТС-а. Мушкарац са лакшим повредама је пуштен кући.

До судара је дошло када је аутомобил прешао у супротну траку и ударио у аутобус.

 

]]>
Sat, 29 Jun 2024 16:32:48 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5475990/sabac-autobus-sudar-trudnica.html
Притвор до месец дана Србину осумњиченом за наводни ратни злочин на КиМ https://rts.rs/vesti/politika/5475985/pritvor-srbinu-narodni-zlocin-kim.html Специјални суд у Приштини одредио је притвор у трајању до 30 дана Срђану Лазовићу из Лепосавића, којег тужилаштво терети да је наводно починио ратни злочин. Предраг Миљковић, адвокат ухапшеног Србина, каже да се Лазовић терети за наводне ратне злочине у околини Малишева и Клине, те да је одбрана уложила приговор на захтев тужилашта јер сматра да је мера неоснована.

Адвокат подсећа да је датум на решењу о покретању истраге од 28. јуна, док је његов брањеник ухапшен дан раније, на основу изјава сведока који су у марту и априлу саслушани.

"Немогуће је да сведоци и докази из једне истраге, буду на овакав начин коришћени у истрази. Постоји много нејасноћа. Тужилаштво сумњичи да је Срђан човек са слике која више дана кружи медијима. Приложили смо довољно доказа да поврдимо да на слици није Лазовић. Надам се да ћемо убедити и суд и тужалштво у то", рекао је Миљковић.

Одбрана наводи да је доставила бројне доказе из којих се види да за време ратних сукоба 1999. године, Срђан Лазовић није био припадник полиције, као и у околини Малишева или Клине.

"Суд је ипак одлучио да му одреди до 30 дана притвора, што је већ постала стандардна процедура против свих окривљених у оваким предметима", рекао је Миљковић.

Срђан Лазовић је ухапшен у среду 27. јуна у Лепосавићу, а такозвана косовска полиција је у његовој кући извршила претрес. Канцеларија за КиМ је хапшење окарактерисала као наставак политике терора Приштине.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 16:13:24 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5475985/pritvor-srbinu-narodni-zlocin-kim.html
Државна церемонија поводом годишњице Брегалничке битке https://rts.rs/vesti/drustvo/5475982/drzavna-ceremonija-povodom-godisnjice-bregalnicke-bitke.html Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања највиших државних и војних почасти поводом обележавања 111. годишњице од Брегалничке битке на брду Каленица у Штипу, у Северној Македонији. Немања Старовић је рекао да је Други балкански рат био колосални војни сукоб који је обликовао судбину Балканског полуострва, као и да је имао далекосежне последице за народ овог дела Европе, наводећи да је данашњи дан за нас значајан јер се обележава велика српска победа из Другог балканског рата.

"У овом важном тренутку, срца су нам пуна и радости и туге. Туге, када погледамо бројна војничка гробља расута по Северној Македонији а радости што се и после 111. године сабирамо на овим светим местима и присећамо дана српске војне славе и подвига", истакао је Старовић.

Он је рекао да је по броју ангажованих снага, времену трајања и пространству на којем се водила, Брегалничка битка европској јавности тада требала да служи као упозорење шта може да донесе нови сукоб у времену техничког и индустријског напретка.

"Данас у 21. веку балкански народи се налазе се пред новим изазовима и борбама - депопулација, енергетска угроженост, одрживи економски развој и климатске промене", рекао је Старовић и додао да само кроз сарадњу и мир могу да се превазиђу ти изазови.

Старовић је положио венце и у спомен-костурници посвећеној Светом Стефану Дечанском у месту Доње Карасларе код Велеса, као и у спомен-костурници посвећеној српским војницима погинулим у Другом балканском рату у селу Цера.

Потребно заштитити костурницу од влаге

Војничка гробља, капеле, костурнице су српски меморијали, у месту Цера у Каменичкој општини посмртни остаци су у подруму активне школе.

Председник Удружења за заштиту и очување српских споменика у Северној Македонији Саша Ристић истакао је да је на том месту потребна велика интервенција како се костурница заштитила од влаге.

"Треба споља да се откопа школа и да се направи заштита, да та влага не би продирала у спомен костурницу"‚ рекао је Ристић. 

Венци и цвеће положени су и у Штипу, Велесу, Каменици, на местима страдања српских војника током Балканских и Првог светског рата.

Официри и војници штипског гарнизона подигли су, почетком 20. века, капелу са костурницом, по пројекту Ивана Мештровића.

Капела је срушена, али спомен-плоча означава место где је сахрањено 6.000 војника, страдалих током Брегалничке битке.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 18:39:17 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5475982/drzavna-ceremonija-povodom-godisnjice-bregalnicke-bitke.html
Заплењено три тоне кокаина у Холандији, увоз грађевинских машина као параван https://rts.rs/vesti/svet/5475965/holandija-kokain-.html Холандска полиција ухапсила је тројицу мушкараца након истраге током које су откривене три тоне кокаина у вредности од 220 милиона евра. Дрога је пронађена у великој дизалици која је прошле недеље увезена преко луке Антверпен.

Лучка полиција покренула је истрагу о сумњивим догађајима у компанији у Мурдејку, која увози тешке грађевинске машине из Јужне Америке у Холандију где је дизалица и стигла прошле недеље, преноси НЛ тајмс.

Полиција је дрогу у тој дизалици открила у петак, а убрзо су на лицу места ухапшени мушкарци старости 32, 43 и 64 године, међу којима је власник те компаније.

Током истраге претресена су два пословна простора у лучком подручју и две куће у Остерхауту и Вестмасу, а полиција је тамо пронашла ватрено оружје и муницију.

Један од осумњичених је код себе имао 20.000 евра у готовини.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 14:49:14 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5475965/holandija-kokain-.html
Вучевић: Држава Србија ће умети одлучно да одговори на претњу тероризма https://rts.rs/vesti/politika/5475963/vucevic-drzava-srbija-ce-umeti-odlucno-da-odgovori-na-pretnju-terorizma.html Председник Владе Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио "гнусни терористички напад" данас у Београду, испред израелске амбасаде, истакавши да ће држава Србија умети одлучно да одговори на претњу тероризма и поручио грађанима да се могу осећати безбедно. Премијер Милош Вучевић саопштио је да је напад испред амбасаде Израела акт безумља, који се не може приписати ниједној религији и ниједном народу.

"Реч је о злоделу појединца са именом и презименом. Стога позивам грађане да остану мирни и не подлежу пропаганди оних који би желели да нас међусобно заваде", саопштио је Вучевић поводом рањавања припадника Жандармерије испред израелске амбасаде.

Он је рекао да ће "држава Србија умети одлучно да одговори на претњу тероризма".

"Свако ко је мислио да нас може дестабилизовати оваквим непочинствима, преварио се", навео је премијер.

Он је српском жандарму пожелео брз опоравак, а грађанима Србије поручио да се могу осећати безбедно.

"Наша земља је била и остаће мирна, стабилна и просперитетна, а међуверски склад ће наше друштво красити и даље", закључио је Вучевић.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 14:05:55 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5475963/vucevic-drzava-srbija-ce-umeti-odlucno-da-odgovori-na-pretnju-terorizma.html
Нина Шушић најбоља математичарка балканске олимпијаде, свим такмичарима из Србије по медаља https://rts.rs/vesti/drustvo/5475954/juniorska-balkanska-matematicka-olimpijada.html Апсолутна победница 28. Јуниорске балканске математичке олимпијаде је Нина Шушић, а сви математичари из Србије освојили су по медаљу на такмичењу које се одржало у Турској. На најпрестижнијем такмичењу за наше основце, репрезентативци Србије освојили су једну златну, једну сребрну и четири бронзане медаље.

Нина Шушић из ОШ "Вук Караџић" освојила је златну медаљу. Петар Бановић из Математичке гимназије освајач је сребрне медаље, док је Лазару Колунџији (Гимназија "Светозар Марковић" у Нишу), Павлу Дамјановићу (ОШ "Нада Поповић", Крушевац), Вељку Чалуковићу (ОШ "Краљ Александар Први", Горњи Милановац) и Јелисавети Срдић, (Математичка гимназија, Београд), припала бронзана медаља.

Друштво математичара Србије са поносом је издвојило успех Нине Шушић, која је остварила, поред златне медаље, најбољи пласман међу свим учесницима такмичења.

Одабир такмичара који су представљали Србију, као и припреме за такмичење, организовало је Друштво математичара Србије, уз подршку Министарства просвете.

Јуниорска балканска математичка олимпијада одржана је од 25. до 30. јуна у Анталији, а учествовало је 135 такмичара из 22 земље, 11 балканских и 11 гостујућих.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 14:17:27 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5475954/juniorska-balkanska-matematicka-olimpijada.html
Дачић: Напад у Београду је терористички акт, сумња се да је реч о вехабијском покрету https://rts.rs/vesti/politika/5475931/dacic-napad-u-beogradu-je-teroristicki-akt-sumnja-se-da-je-rec-o-vehabijskom-pokretu.html Министар полиције Ивица Дачић оценио је да је напад на припадника Жандармерије терористички акт. Једна особа је ухапшена. Дачић је рекао и да се сумња да је реч о вехабијском покрету. Подигнуте мере безбедности. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је новинарима испред Ургентног центра да је напад на припадника Жандармерије Милоша Јевремовића (34) терористички акт који је уперен и против државе Србије и против припадника Жандармерије.

Рекао је да је приведено још неколико људи који су били у близини полицијских објеката.

"Заједно са безбедносним службама гледамо да повежемо читав тај случај. Не бих сада додавао неке детаљне информације, али као што сте и ви сами објавили, неке сумње су већ присутне. Индиције постоје да је реч о лицима која су већ позната безбедносним службама пре свега, а реч је о вехабијском покрету. Али, кажем још једном, то нису потврђене информације и не желимо да нарушавамо оно што тужилаштво ради", рекао је Дачић.

Истакао је да је ухапшена још једна особа која се кретала у близини Команде Жандармерије.

Случај је преузело Специјално тужилаштво.

Истакао је да су превентивно појачане све мере заштите безбедности у граду.

"Појачане су мере безбедности не само испред објеката који су од значаја као што су амбасаде, као што су државне институције итд, већ смо појачали мере обезбеђења да грађани виде полицију и у тржним центрима, шеталиштима, тако даље да не буде неких непредвиђених околности", рекао је Дачић.

Министар полиције је рекао и да су се надали да ће нападач преживети, како би могли да сазнају више информација. Додао је и да је нападач са собом имао и нож.

Нападач се више пута обраћао припаднику Жандармерије

Говорећи о самом нападу, Дачић је рекао да је нападач више пута прилазио припаднику Жандармерије који је био у полицијској кућици како би му поставио питања.

"Прилазио је више пута полицајцу, питало га за жандарма, питало га где је музеј, на шта је жандарм одговорио - 'не знам који музеј је овде у близини, нема никаквог музеја' и тако даље. Онда се поново вратило, отворило врата кућице и из кесе коју је носио са собом извадило самострел и погодило га самострелом у врат", рекао је Дачић.

Навео је да је жандарм одмах реаговао, извадио пиштољ и испалио неколико хитаца у нападача. Након пола сата констатована је смрт нападача.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 14:20:57 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5475931/dacic-napad-u-beogradu-je-teroristicki-akt-sumnja-se-da-je-rec-o-vehabijskom-pokretu.html
Служен парастос јадовничким жртвама https://rts.rs/vesti/region/5475909/parastos-jadovnickim-zrtvama.html Парастос јадовничким жртвама поводом Дана сећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за време Независне Државе Хрватске на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја, служен је на Велебиту код Шаранове јаме. Обележавању Дана сећања присуствују помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић, представници Удружења "Јадовно 1941", потомци и поштоваоци жртава са подручја Републике Српске, Србије и региона, пренела је Срна.

Након парастоса, учесници молитвеног окупљања упутиће се према селу Смиљан, родном месту познатог српског научника Николе Тесле, и према цркви Светих апостола Петра и Павла.

Затим ће наставити према манастиру Медак где ће бити организовано послужење за учеснике Сабрања одакле је предвиђен повратак кућама.

Молитвено окупљање на Велебиту 15. годину заредом организује Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке, уз благослов епископа горњокарловачког Герасима.

Окупљање је одобрила је Полицијска станица Госпић, чији припадници обезбеђују скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом светском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи.

У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и децу у Другом светском рату.

Дан сећања на Јадовно уврштен је у календар обележавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 12:48:51 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5475909/parastos-jadovnickim-zrtvama.html
Пленковић: Циљ резолуције о Јасеновцу је нарушавање односа Хрватске и Црне Горе https://rts.rs/vesti/region/5475906/plenkovic-cilj-rezolucije-o-jasenovcu-je-narusavanje-odnosa-hrvatske-i-crne-gore.html Хрватски премијер Андреј Пленковић оценио је да Резолуција о Јасеновцу, коју је усвојио црногорски парламент, шаље намерну политику поделе унутар те земље. Андреј Пленковић рекао је на Дубровник форму да је да та резолуција шаље намерну, свесну политику поделе унутар Црне Горе, а још гору поруку у погледу међусобног поштовања и жеље за добросуседским односима, преноси Хина.

Хрватски премијер је рекао да је владајућа већина у Подгорици донела резолуцију "а да се никад досад није бавила том темом" и да је она усвојена као одговор на резолуцију Уједињених народа о геноциду у Сребреници, "под инструментализацијом једне друге државе у региону".

Пленковић је поручио да ће Хрватска предузети мере које сматра примеренима за овакве, како је навео, потезе "инструментализације парламентарне већине" с циљем нарушавања односа Загреба и Подгорице.

"Уместо да се баве својим проблемима и својим питањима, па и процесуирањем ратних злочина из тог времена, они се баве темом за коју нису показивали интерес задњих осам деценија", закључио је премијер Хрватске, истичући да они који желе да иду према чланству у ЕУ-у морају водити рачуна о добросуседским односима и међусобном поштовању.

Посланици црногорског парламента усвојили су у петак Резолуцију о геноциду у логорима Јасеновац, Дахау и Матхаузен.

Гласала су 42 посланика, 41 "за", а један "против". Као предлагач, председник парламента Андрија Мандић рекао је да са поносом може да каже да је Црна Гора прва држава на планети која се на овакав начин понела према Јасеновцу.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 17:32:19 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5475906/plenkovic-cilj-rezolucije-o-jasenovcu-je-narusavanje-odnosa-hrvatske-i-crne-gore.html
Припадник Жандармерије рањен из самострела испред Амбасаде Израела у Београду, нападач ликвидиран https://rts.rs/vesti/hronika/5475900/pripadnik-zandarmerije-ranjen-iz-samostrela-ispred-ambasade-izraela-u-beogradu-napadac-likvidiran.html Припадник Жандармерије М. Ј. устрељен је самострелом у врат испред Амбасаде Израела у Београду. Он је у самоодбрани узвратио ватром и савладао нападача, који је од задобијених рана преминуо. Припадник Жандармерије је оперисан у Ургентном центру и у стабилном је стању. Напад је од стране тужилаштва окарактерисан као терористички акт, након чега је подигнут ниво безбедности, а присуство полиције у наредним данима биће појачано и видљиво на свим местима јавног окупљања. Министар полиције Ивица Дачић саопштио је да је Н. Н. лице, чији се идентитет утврђује, испалио стрелу из самострела у припадника Жандармерије који је био на дужности обезбеђења амбасаде Израела.

“Данас око 11 сати Н. Н. лице, чији се идентитет утврђује, пуцало је из самострела у припадника Жандармерије који је био на дужности обезбеђења амбасаде Израела, и погодило га у врат. Припадник Жандармерије М. Ј. (1990) је у самоодбрани употребио оружје и савладао нападача, који је од последица рањавања преминуо", саопштио је Дачић.

Полицајац је у свесном стању превезен у Ургентни центар, где му је оперативним путем извађена стреле из врата.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 19:06:18 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5475900/pripadnik-zandarmerije-ranjen-iz-samostrela-ispred-ambasade-izraela-u-beogradu-napadac-likvidiran.html
Трамп: Са паметним председницима Кина, Русија и Северна Кореја нису непријатељи Америке https://rts.rs/vesti/svet/5475892/americki-izbori-donald-tramp.html Републикански кандидат на америчким изборима Доналд Трамп изјавио је да ће земље попут Русије, Кине и Северне Кореје престати да буду непријатељи Сједињеним Америчким Државама уколико буду имале "паметног председника". Доналд Трам не пориче да Америка има непријатеље као што су Кина, Русија и Северна Кореја, али да они нису "прави непријатељи“.

"Ако имате паметног председника, онда вам они нису непријатељи. Можете их учинити сјајним", поручио је Трамп својим присталицама, преноси Њузмакс.

Говоривши на предизборном скупу у Вирџинији након прве председничке дебате Трамп је исмевао садашњег председника Џоа Бајдена због његове "менталне некомпетентности".

"Здраво, Вирџинија: Да ли је неко синоћ гледао нешто што се зове дебата? Као што сте синоћ видели, победили смо човека који заиста жели да уништи нашу земљу. Бајден је најкорумпиранији, најнеспособнији председник у историји наше земље", рекао је Трамп.

Према Трамповом мишљењу, ни критичари ни Бајденове апологете не могу да криве прехладу или старост за Бајденов наступ на дебати, који су неки оценили као катастрофалан.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 11:52:08 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5475892/americki-izbori-donald-tramp.html
Ипсос: Бајден изгубио дебату, али ни Трамп није победио https://rts.rs/vesti/svet/5475888/ipsos-bajden-izgubio-debatu-ali-ni-tramp-nije-pobedio-.html После дебате кандидата на председничким изборима у САД, Доналда Трампа и Џозефа Бајдена, анкета Ипсоса показује да је Бајдену опала популарност. Међутим, упркос Бајденовом ниско оцењеном учинку, многи опредељени гласачи актуелног америчког председника наводе да ће вероватно гласати за њега. Анкетирани су сагласни у оцени да је Бајден лоше наступио, па је 60 одсто људи рекло да је Трамп био бољи на дебати у Атланти коју је организовао Си-Ен-Ен, наводи Ипсос.

Свега 21 одсто је рекло је да је Бајден био бољи, док је 19 одсто рекло да не зна ко је био бољи.

Око 73 одсто гледалаца дебате је рекло да је Бајденов наступ био лош или "ужасан", док је само осам одсто рекло да је био одличан или добар.

Када је реч о Трампу, 40 одсто анкетираних оцењује његов наступ као добар или одличан, 25 одсто као просечан, а 33 одсто као лош или ужасан.

Бајден је претрпео умерен ударац код бирача због његових година, али је та забринутост већ постојала. "Пре дебате, 27 одсто његових гласача је оцењивало Бајдена добрим или одличним, када је реч о његовој менталној способности да буде председник.

"Након дебате, тај ниво је пао на 20 одсто. Највећи пад је забележен међу демократским испитаницима, са 56 одсто пре дебате на 42 одсто после дебате", истакли су из Ипсоса.

Пад поверења у духовну и телесну Бајденову способност

Један забрињавајући знак за актуелног председника је што су Афромакериканци, група коју Бајден "мора" да придобије, јер су га претежно подржавали 2020. године, смањили поверење у његову менталну способност за 15 одсто, наводи се у извештају.

Гласачи су такође смањили поверење у Бајденову физичку способност да буде председник са 21 на 15 одсто. "Оцене Трампове менталне (39 одсто пре дебате, 41 одсто после дебате) и физичке (43 одсто, 45 одсто) способности су остале стабилне," поручили су из Ипсоса.

Међутим, упркос Бајденовом ниско оцењеном учинку, многи опредељени гласачи актуелног америчког председника наводе да ће вероватно гласати за њега.

У преддебатном испитивању, 44 одсто испитаника је изјавило да размишља о томе да гласа за Бајдена, док је после то исто рекло ње 46 одсто анкетираних.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 11:56:35 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5475888/ipsos-bajden-izgubio-debatu-ali-ni-tramp-nije-pobedio-.html