РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Ударио дете возилом на Новом Београду, па побегао са места несреће https://rts.rs/vesti/hronika/5561592/udario-dete-vozilom-pa-pobegao-novi-beograd-hapsenje.html Полиција у Београду ухапсила је возача због сумње да је вечерас на Новом Београду под дејством алкохола изазвао саобраћајну незгоду, а потом својим аутомобилом ударио у десетогодишње дете и побегао са места несреће. Дете је превезено у Ургентни центар са тешким повредама.  М. М. (1990) се сумњичи да је управљајући возилом "ауди" под дејством алкохола у организму (1,33 промила) на углу улица Душана Вукасовића и Јурија Гагарина, најпре прошао на црвено светло семафора, изазвао незгоду са путничким возилом ударивши у ово возило, а потом ударио и оборио десетогодишње дете које је стајало на разделном острву поред семафора. 

Након тога М. М. и сувозач С. Ј. (2002), који је такође ухапшен, пешице су побегли, али их је полиција брзо пронашла и ухапсила.

М. М. се терети да је извршио кривична тешка дела против безбедности јавног саобраћаја и непружање помоћи особи повређеној у незгоди, а С. Ј. кривично дело помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела, наводи се у саопштењу МУП-а. 

По налогу Трећег основног јавног тужилаштва осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени овом тужилаштву.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 23:32:33 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5561592/udario-dete-vozilom-pa-pobegao-novi-beograd-hapsenje.html
Дачић: Спасена особа која је пала са литице у рупу Ртањске пећине https://rts.rs/vesti/drustvo/5561586/dacic-spasena-osoba-koja-je-pala-sa-litice-u-rupu-rtanjske-pecine.html Припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Гуча, Чачак и Ивањица спасли су особу из Ртањске пећине, која је пала са литице у рупу дубине око 10 метара, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Ивица Дачић изјавио да су примили дојаву да је потребно да се претражи терен у рејону села Рти у општини Лучани где се, према информацији, изгубио страни држављанин, највероватније Кубе.

"Лице је, претерагом терена лице лоцирано у 17.55 часова у Ртањској пећини, где је пало са литице у рупу дубине око 10 метара. Лице се ту налазило највероватније још од јуче од поподневних сати, било је изнемогло и без видљивих повреда", навео је Дачић.

Припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Гуча, Чачак и Ивањица, седам ватрогасаца-спасилаца са три возила, извукли су особу у 19.29 часова, коришћењем алпинистички опреме.

"У спасавању је помагао и алпиниста из алпинистичког удружења 'Утопија' Рти са својом опремом", навео је Дачић.

 

]]>
Mon, 21 Oct 2024 22:51:41 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5561586/dacic-spasena-osoba-koja-je-pala-sa-litice-u-rupu-rtanjske-pecine.html
Монстат: Резултати пописа у Црној Гори нису упоредиви са бирачким списковима https://rts.rs/vesti/region/5561580/popis-crna-gora-monstat-biracki-spisak.html Резултати пописа у Црној Гори нису упоредиви са бирачким списковима, јер се не користе исте дефиниције, а и саме методологије су у потпуности неупоредиве, саопштила је Управа за статистику Црне Горе (Монстат). Монстат, у одговору на питање да ли се подаци из пописа могу користити за ревизију бирачког списка, наводи да МУП, као и сваки други корисник, има право приступа резултатима пописа у складу са одредбама које су дефинисане Законима о званичној статистици и попису становништва, домаћинстава и станова.

Министар унутрашњих послова Црне Горе Данило Шарановић претходно саопштио је да ће формирати специјализовани тим чији ће задатак бити да у сарадњи са Монстатом приступи анализи података добијених пописом, а од важности су за црногорски бирачки списак.

Према коначним резултатима Монстатовог пописа ставновништва у Црној Гори, спроведеног крајем 2023. године, 256.436 грађана, односно 41,12 одсто изјаснило се као Црногорци, а 205.370 или 32,93 одсто као Срби.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 21:31:50 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5561580/popis-crna-gora-monstat-biracki-spisak.html
Шеф мафијашке организације Камора из Напуља ухапшен у Колумбији https://rts.rs/vesti/svet/5561574/kolumbija-hapsenje-kamora-napulj.html Колумбијске власти ухапсиле су шефа мафијашке организације Камора из Напуља, Густава Ночелу, који се сматра за главну везу тог криминалног клана са произвођачима дроге у тој држави, пренели су италијански медији. Густав Ночела је ухапшен у једном стану у граду Медељин, пренела је италијанска агенција Анса.

Ухапшен је на основу црвене потернице Интерпола која је издата на захтев агенције за борбу против наркотика Деа из Напуља.

Како је пренела Ла Стампа, колумбијска полиција саопштила је да је Ночела ухапшен у оквиру операције "Минерва" која је спроведена у сарадњи са Еурополом, полицијом Уједињеног Краљевства и италијанским карабињерима.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 21:24:27 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5561574/kolumbija-hapsenje-kamora-napulj.html
Председник Вучић за РТС: На самит БРИКС-а шаљемо делегацију; припремамо нове финансијске законе; не верујем Рио Тинту већ нашим стручњацима https://rts.rs/vesti/politika/5561518/aleksandar-vucic-intervju-rts-oko.html Председник Александар Вучић рекао је за РТС да је са председником Русије Владимиром Путином имао добар разговор и да су договорене добре цене гаса за Србију. Рекао сам Путину да имам договорене посете, а и да није тако, било би ми тешко да дођем на Самит БРИКС-а, али ћемо послати делегацију, навео је Вучић. Коментаришући пројекат Јадар, рекао је да се нада да ће се Србија изборити чак и за власнички удео у том пројекту. Најавио је нове финансијске законе и ограничење каматних стопа, као и реконструкцију владе између марта и јуна. Курти је про форме прихватио улазак српске робе на КиМ зато камиони данима чекају, нагласио је председник. Да ли би одлазак у Казањ на самит БРИКС-а представљао крај евроинтеграција Србије и у каквом је уопште стању процес прикључења Србије ЕУ?

Хоће ли расправа о литијуму помоћи да се донесе права одлука о рударењу и када ће српска привреда видети конкретне користи од добијања инвестиционог рејтинга?

О Косову и Метохији, разговорима са Приштином, попису у Црној Гори и изборима у САД, али и о политичкој ситуацији у Србији, реконструкцији владе и захтевима опозиције за ванредне изборе председник Србије Александар Вучић говорио је за Радио-телевизију Србије.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 22:35:35 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5561518/aleksandar-vucic-intervju-rts-oko.html
Ђедовић Хандановић са Галзоом о сарадњи у области експлоатације критичних и стратешких минералних сировина https://rts.rs/vesti/politika/5561537/dubravka-djedovic-iskopavanje-litijuma.html Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је са Бенжаменом Галзоом, француским међуминистарским делегатом за снабдевање стратешким рудама и металима, о продубљивању сарадње у области истраживања и експлоатације критичних и стратешких минералних сировина. Током посете председника Француске Емануела Макрона Србији у августу ове године потписана је Изјава о намерама између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске, о партнерству и сарадњи у области истраживања и експлоатације критичних и стратешких минералних сировина.

"Већ смо започели сарадњу на експертском нивоу, на темељима потписаних докумената, која ће ојачати капацитете у нашој земљи и допринети достизању највиших стандарда и најбољих пракси у рударству, геологији и заштити животне средине. Француска напредује на пројекту рудника литијума у месту Бувуар, који је од стратешког значаја за Француску и који има за циљ да годишње снабдева рудом довољном за 700.000 електричних возила. С обзиром да су у припремама за отварање рудника литијума, размењујемо знања како би дошли до најбољих могућих решења када су наше критичне минералне сировине у питању", рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је навела да је у току припрема измена Закона о рударству и геолошким истраживањима, као и израда Стратегије управљања минералним и другим геолошким ресурсима Републике Србије за период од 2025. до 2040. године, са пројекцијом до 2050. године.

"Очекујемо да измене закона буду на јавном увиду до краја године, као и да ћемо новим законским решењима успоставити бољи баланс, више заштитити интересе државе, уједно ојачати улогу државе у сектору рударства и геологије. Стратегија ће нам показати којим стратешким сировинама располажемо, а циљ је да се утврди политика одрживог управљања минералним и другим геолошким ресурсима и услови за одржив развој рударског сектора у периоду до 2050. године. Дијалогом са рударски развијеним земљама, попут Француске, размењујемо знања и праксе које су се показале као најбоље", рекла је Хандановић.

Према њеним речима, постоје традиционално добри односи између установа које се баве геолошким истраживањима у обе земље и планира се потписивање Меморандума о разумевању између надлежних установа у сектору геологије и геолошких истраживања.

Бенжамен Галзо, француски међуминистарски делегат за снабдевање стратешким рудама и металима, наводи да се Србија и Француска суочавају са аналогним изазовима када су критичне минералне сировине у питању.

"Размењујемо искуства у разним областима - попут процеса, захтева, услова од истраживања до експлоатације руде у правном и техничком аспекту. Пројекат рудника литијума у Бувуару напредује и управо смо окончали фазу јавне расправе", навео је Галзо.

Састанку су присуствовали амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и представници Канцеларије за геолошка и рударска истраживања Француске.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 20:10:58 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5561537/dubravka-djedovic-iskopavanje-litijuma.html
БРИКС јача улогу у свету – самит у Казању о глобалном развоју и новим чланицама https://rts.rs/vesti/svet/5561475/briks-samit-kazanj-.html У Казању сутра почиње Самит БРИКС-а, а како је најављено учесници ће разговарати о међународним проблемима, са акцентом на заоштрену ситуацију на Блиском истоку, саопштава Кремљ. Разматраће се, како се наводи и пријем нових чланица. Последњег дана Самита, на састанку БРИКС плус, учествоваће представници готово 40 земаља. Три дана пред самит лидера БРИКС-а потврда из Њу Делхија и Пекинга - Моди и Си Ђинпинг долазе у Казањ. Четврти пут председава Русија. Симболика или не, Кремљ се одлучио да овогодишњи мото асоцијације буде мултилатерализам за праведан глобални развој и безбедност.

"БРИКС већ игра значајну улогу у данашњој глобалној економији. Али очигледно је да ће се и ова улога сутра повећати. Земље у нашој асоцијацији су у суштини покретачи глобалног економског раста. У догледној будућности, БРИКС ће генерисати главни раст глобалног БДП-а", каже председник Русије Владимир Путин.

Претеча БРИКС-а био је акроним БРИК - за Бразил, Русију, Индију и Кину. Економиста из инвестиционе банке Голдман Сакса Џим О'Нил предвидео је пре 23 године да ће оне постати водеће светске економије до 2050 године. Удружиле су се 2006. званично. Јужна Африка приступила им је четири године касније, а 2010. званично је настао БРИКС.

"Лепота БРИКС-а је у томе што вам не намеће превише обавеза. За то што сте део БРИКС-а нема много обавеза. А у исто време, можда ће вам се појавити прилике, укључујући и да ћете имати више времена за разговор са свим овим лидерима," каже Александар Габујев директор "Carnegie Russia Eurasia Center".

Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој Милован Божиновић рекао је да је БРИКС организација у којој не треба журити, него је пустити да природно сазрева. "Мислим да су земље које су је основале и замислиле тога такође свесне", каже Божиновић.

Прошле године приступиле су Египат, Етиопија, Иран и Саудијска Арабија. Позив је тада стигао и Аргентини, председник Хавијер Милеи кратко је саопштио - то се неће десити. Према најави, осим анализе међународних проблема, једна од главних тема биће - могуће проширење и увођење нове категорије "партнерских држава“. Занимљиво је и да председник Турске не крије да је Анкара заинтересована да се придружи.

"Наш председник је јасно ставио до знања да Турска жели да учествује у свим важним платформама, па и у БРИКС-у", каже Омер Челик, портпарол владајуће странке турског председника Тајипа Реџепа Ердогана. 

Уколико се то заиста и деси биће то прва земља чланица НАТО која ће постати чланица незападног економског савеза предвођеног Русијом и Кином.

"Мене не чуди захтев да буду и придружени или већ у некој форми у вези са БРИКС-ом, Турска иначе има потребу, јер је и сама велика сила и необично драгоцена НАТО пакту, јер је централна у једном неуралгичном делу света, где је стално нека забуна. На границама Турске су у овом моменту два рата, један у Украјини и један у Израелу, Либану", каже Божиновић.

Прошлогодишњи Самит БРИКС-а одржан је у Јоханесбургу. На који начин ће Србија бити представјена на овогодишњем у Казању још се не зна. Званична позивница за учешће на 16 Самиту организације упућена је почетком септембра Београду из Москве.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 19:46:28 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5561475/briks-samit-kazanj-.html
Комшић и Бећировић гласали за Предлог закона о државној имовини у БиХ, Цвијановић прегласана https://rts.rs/vesti/region/5561509/zakon-o-drzavnoj-imovini-bih-republika-srpska-predsednistvo.html Хрватски и бошњачки чланови Председништва БиХ гласали су за Предлог закона о државној имовини, чиме је прегласан српски члан. Жељка Цвијановић је поручила да је у питању најобичније политиканство и да ће тај предлог закона завршити исто као и предлог закона о гасу пре годину дана. На данашњој седници Председништва Босне и Херцеговине, хрватски и бошњачки чланови, Жељко Комшић Денис Бећировић, гласали за Предлог закона о државној имовини, чиме је прегласан српски члан, Жељка Цвијановић.

Предлог закона биће упућен у даљу процедуру, односно у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Жељка Цвијановић је поручила да је у питању најобичније политиканство и објаснила да Председништво не може бити овлашћени предлагач закона о државној имовини, јер може предлагати законе само из домена своје надлежности.

"Овај приједлог закона завршиће исто као што је завршио и приједлог закона о гасу, који су иста два члана Предсједништва усвојила прегласавањем прије годину дана и који је Колегијум Представничког дома одбио, са образложењем да Предсједништво за ту материју није овлаштени предлагач, тако да се Парламентарна скупштина није ни бавила тим приједлогом", истакла је Цвијановић.

Према Уставу Босне и Херцеговине и Дејтонском споразуму, подсећа РТРС, имовина не припада БиХ, већ искључиво ентитетима.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 18:43:08 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5561509/zakon-o-drzavnoj-imovini-bih-republika-srpska-predsednistvo.html
Временска прогноза 22. октобар 2024. https://rts.rs/vesti/vreme/5560679/vremenska-prognoza-22-oktobar-2024.html Ујутру се очекује слаб мраз, а понегде и магла. Током дана претежно сунчано и 2-3 степена топлије него данас. Јутарња температура од -2 до 9, дневна до 23 степена. У Београду након хладног јутра, дан сунчан, уз највише 22 степена.

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

22.10.2024. Уторак: Ујутро хладно, по котлинама, низијама и висоравнима местимично магла и приземни мраз, а локално се очекује и слаб мраз на 2 m висине. У току дана претежно сунчано мало топлије. Ветар слаб до умерен, на југу Баната и у доњем Подунављу појачан, југоисточни. Најнижа температура од -2 до 9 степени, а највиша од 19 до 23 степена. Упозорења:У нижим пределима мраз, Tmin < 0 °C, веровтноћа 95%. МАГЛА-Хоризонтална видљивост < 200m, веровтноћа 95%.

23.10.2024. Среда: Јутро хладно, по котлинама, долинама и висоравнима местимично и магловито, у већем делу уз слаб приземни мраз, а на југу и југоистоку Србије очекује се слаб мраз и на 2 m висине. Током дана изнад већег дела претежно сунчано, на северу и западу Србије повремено уз умерену облачност. Ветар слаб и умерен, у скретању на северни и северозападни. Најнижа температура од -1 до 9 степени, а највиша од 18 до 22 степена. Упозорења:У нижим пределима мраз, Tmin < 0 °C, веровтноћа 95%. МАГЛА-Хоризонтална видљивост < 200m, веровтноћа 95%.

24.10.2024. Четвртак: Јутро хладно, понегде уз слаб приземни мраз, а у току дана умерено до потпуно облачно, на крајњем северу Војводине понегде са слабом кишом. Ветар слаб и умерен, северни и североисточни, у кошавском подручју у постепеном скретању на југоисточни. Најнижа температура од 2 до 9 степени, а највиша од 17 до 20 степени

25.10.2024. Петак: Јутро хладно, местимично слаб приземни мраз, а на западу и југу Србије понегде и магла. У току дана претежно сунчано. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју јак, југоисточни, на југу Баната са ударима олујне јачине. Најнижа температура од 4 до 10 степени, а највиша од 18 до 21 степен. Упозорења: Удари ветра > 17 m/s, веровтноћа 60%.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 18:54:30 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5560679/vremenska-prognoza-22-oktobar-2024.html
Обележена десетогодишњица откривања моштију Светог Јакова Туманског https://rts.rs/vesti/drustvo/5561484/tumane-sveti-jakov.html У манастиру Тумане свечано је обележена десетогодишњица обретења моштију Светог Јакова, када су мошти свеца након литургије у том манастиру биле литијски пренете кроз народ. Архиепископ пожаревачки и митрополит браничевски Игнатије служио је свету архијерејску литургију током којем су саслуживали митрополит битољски Петар, архиепископ и митрополит врањски Пахомије, митрополит тетовско-гостиварски Јосиф, архиепископ крагујевачки и митрополит шумадијски Јован, архиепископ ромулијанско-зајечарски и митрополит тимочки Иларион, епископ топлички Петар, као многобројно свештенство и монаштво из више помесних православних цркава.

У литији после литургије учествовало је више од хиљаду људи.

Поводом овог догађаја, у манастиру је 10. октобра приказан и документарни филм "Свети Јаков Тумански" редитеља Бошка Миловановића, који је истакао кључне моменте из живота овог свеца.

Живот Светог Јакова Туманског

Свети Јаков Тумански, односно Радоје Арсовић рођен је 1894. у селу Кушићи надомак Ивањице.

Након образовања у Србији, у Француској је успешно завршио студије и стекао два доктората из филозофије на Сорбони, а из права у Монпељеу. Такође, 1929. био је именован за амбасадора Краљевине Југославије у Француској.

Тридесетих година прошлог века, када је упознао Светог владику Николаја и богомољачки покрет, напустио је дипломатску службу и посветио се монашком подвигу.

У децембру 2014. са благословом владике браничевског Игњатија, отворен је његов гроб и мошти су биле целе и нетрулежне.

Српска православна црква од 2017. га прославља као светитеља под именом преподобни Јаков Нови Тумански.

Преминуо је 1946. године и сахрањен је у манастиру Тумане.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 18:27:42 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5561484/tumane-sveti-jakov.html
Одмрзавање британско-кинеских односа, враћање на фабричка подешавања https://rts.rs/vesti/svet/5560589/britanija-kina-odnosi.html Кина је четврти трговински партнер Британије у свету. Међутим, кинеско-британски самит није се догодио од 2018. године када су се срели кинески председник Си и тадашња британска премијерка Тереза Меј. Билатерални односи су у константном паду. У последњих годину дана трговинска размена две земље опала је за двадесет један одсто на испод деведесет милијарди фунти годишње.

Нова лабуристичка влада настоји да редефинише британску спољну политику.

После Европе, очи је окренула ка Далеком истоку.

Ресетовање односа

Шеф дипломатије Дејвид Лами је овог викенда имао задатак да у Пекингу односе са Кином врати на фабричко подешавање, наводећи да "никоме није у интересу даља ескалација или још већа нестабилност“.

"Као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација имамо посебне обавезе према глобалној заједници и морамо да покажемо да дипломатија може да функционише“, рекао је Лами у Шангају током састанка са кинеским колегом Ји Вангом.

Та порука дочекана је са уздржаним одобравањем.

"Свет данас суочава се са изазовима без преседана. Надметање великих сила не би смело да буде позадина ове ере. Ви сте изашли са концептом прогресивног реализма, који за нас има позитиван значај“, узвратио је шеф кинеске дипломатије Ји Ванг.

Равнотежа интереса

Разговори се одвијају у тренутку када кинеска привреда не успева да оствари зацртани раст од пет одсто, а цене некретнина у тој земљи падају први пут од 2015. године.

Са друге стране, лабуристичка влада жели да попуни рупу у буџету од двадесет две милијарде фунти због чега је прошле недеље организовала импресиван глобалан Инвестициони самит у Лондону.

Међутим, са тог скупа чуле су се и поруке које Пекинг свакако не жели да чује од Лондона, коме су неопходне бројне кинеске сировине за еколошки одрживу индустрију, а надасве литијум, над чијом производњом Кина практично има глобални монопол.

Најавивши отварање погона за базе података на северу Енглеске, бивши председник управног одбора Гугла Ерик Шмит истакао је да би "Сједињене Државе и Британија заједно требало да су у стању да надмаше огромну машину за иновације, коју Кина представља“.

Примедбе остављене по страни

Месец дана пошто су двојица уредника у Хонгконгу оптужена за изазивање побуне, британски шеф дипломатије у Шангају је избегавао контроверзне теме попут слободе говора.

И предизборни став лабуриста да се у Кини "врши геноцид“ над Ујгурима гурнут је под тепих.

"Деведесет пет одсто економских односа не улази у сферу националне безбедности. Разговарао сам са великим произвођачима пића и нико не сматра да се не може боље трговати са, на пример, вискијем“, прагматичан је британски министар спољних послова Дејвид Лами.

Овакав прагматизам представља драстичан контраст са прошлонедељном оценом генералног директора МИ-5 Кена Мекалума, коју кинеска амбасада у Лондону негира, да су кинески хакери у претходна три месеца компромитовали британске одбрамбене, енергетске, медицинске и технолошке системе.

Међутим, конзервативци инсистирају да је приступ лабуристичке владе према Пекингу "наиван“.

"Кина је спровела неодобрене и агресивне маневре у Тајванском мореузу чији је циљ застрашивање. Наши савезници су са правом забринути. После забрињавајућих извештаја да је кинеска влада наводно интервенисала како би спречила посету бившег тајванског председника Уједињеном Краљевству, да ли премијер може да потврди да ће шеф дипломатије искористити састанке у Пекингу да осуди опасну кинеску ескалацију у Мореузу“, питао је у Парламенту пред Ламијев пут у Кину лидер конзервативаца Риши Сунак.

Британски премијер сер Кир Стармер на то је само кратко одговорио да "наставак војне активности у Мореузу не иде у корист миру и стабилности, који су у интересу свих“.

Наредни месеци показаће шта односи превагу – реал-политика или британско-кинеске разлике у геостратегији.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 18:13:58 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5560589/britanija-kina-odnosi.html
Трамп Путину: Ако одеш у Украјину, ударићу те усред проклете Москве; Кремљ одговара – предизборне изјаве https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5561464/tramp-putin-ukrajina-moskva.html Кандидат за председника Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп рекао је у интервјуу "Волстрит џорналу" да је председнику Русије Владимиру Путину претио ударцем "усред проклете Москве", ако изврши инвазију на Украјину. Кремљ је Трампову претњу оценио као предизборну изјаву. Доналд Трамп је још једном поновио да је имао "одличан однос" с "владаром Кремља" Владимиром Путином и да се одлично слагао са њим.

"Рекао сам: Владимире, ако одеш у Украјину, ударићу те тако јако да нећеш ни веровати. Ударићу вас тачно усред проклете Москве", рекао је Трамп, не прецизирајући под којим околностима и када је дошло до таквог разговора између њега и Путина.

"Рекао сам: Ми смо пријатељи. Не желим то да урадим, али немам избора", додао је Трамп.

Према његовим речима, Путин му је одговорио: "Не може бити". На то је Трамп одговорио: "У сваком случају". 

Бивши амерички председник је недавно окривио Володимира Зеленског и Џозефа Бајдена за то што се руска инвазија на Украјину уопште догодила.

Трамп је раније одбио да потврди или демантује информације о телефонским разговорима са Владимиром Путином након што је напустио Белу кућу 2021.године.

Песков: Трампове претње предизборне изјаве

Кремљ је након Трампове изјаве оценио да током предизборне кампање у САД сада има доста ватрених и емотивних изјава.

Портпарол Дмитриј Песков истакао је да Кремљ не објављује садржај разговора на највишем нивоу.

"Нажалост, бројни светски лидери се не придржавају и не поштују 'хигијену' информација, али то је на  њиховој савести“, рекао је Песков.

Додао је да сада у Сједињеним Државама има много жестоких и веома емотивних изјава у склопу предизборне кампање, посебно у њеној завршној фази.

"То је оно што можемо рећи о томе", навео је портпарол Кремља.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 18:04:47 +0200 Рат у Украјини https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5561464/tramp-putin-ukrajina-moskva.html
Представљена агенда која ће Србији омогућити приступ новцу ЕУ намењен за Западни Балкан https://rts.rs/vesti/ekonomija/5561452/predstavljena-agenda-koja-ce-srbiji-omoguciti-pristup-novcu-eu-namenjen-za-zapadni-balkan.html Делегација Европске уније и Министарство за европске интеграције представили су реформску агенду која ће Србији омогућити приступ новцу који је Европска унија наменила нашој земљи кроз План раста за Западни Балкан. За Србију је планом намењено 1,58 милијарди евра. Реч је о 98 мера, подељених у 4 области, чије испуњавање је предуслов за исплате.

До краја године требало би да Србији буде исплаћено 112 милиона евра као облик предфинансирања, и то уколико се испуне услови.

Међу њима и усвајање препорука Одихр-а, измене медијских закона, усклађивање визног режима са правилима ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је да корупција и нефункционисање судова су економски трошак.

"Сматрамо да су реформе у области владавине кључне за друштво да би оно могла да функционише како треба, то је важно за грађане. Циљ је да се до краја године исплати седам одсто од 1,58 милијарди евра на колико Србија може да рачуна из Плана. Педесет одсто новца ићи ће у буџет, а остатак у инфраструктурне пројекте“, рекао је Жиофре.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић каже да без реформи у области владавине права нема ни социо-економског раста и развоја.

рва и основна функција тих мера је доказ, доказ кредибилности у процесу европске интеграције, оне не замењују процес преговора али и те како треба да убрзају процес, јер смо из стратешких докумената извукли неке од тих важних реформи“, каже Мишчевићева.

План раста предвиђа, осим реформске агенде и средстава за њено спровођење и постепену интеграцију у Јединствено тржиште ЕУ, као и спровођење мера у оквиру Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана.

Четири реформске области на којима треба радити су пословно окружење и развој приватног сектора, зелена и дигитална транзиција, људски капитал, мере у области владавине права.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 18:39:47 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5561452/predstavljena-agenda-koja-ce-srbiji-omoguciti-pristup-novcu-eu-namenjen-za-zapadni-balkan.html
Осуде напада на мајку председника Вучића https://rts.rs/vesti/politika/5561399/osude-napada-na-majku-predsednika-vucica.html Премијер, више министара у Влади Србије и функционера осудило је нове нападе на породицу и мајку председника Александра Вучића, наводећи да су лажи и увреде које је изнео Милован Бркић срамне и неморалне, као и да се мржњом не могу победити Вучићеву политику и посвећеност Србији. Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да овакви напади на мајку једног политичара, које трпи мајка председника Србије Александра Вучића, нису забележени у историји политике.

"Нећу да ћутим на бесрамне изјаве једног осуђиваног лица познатог као највећи мрзитељ председника Вучића, које сваку прилику користи да га вређа и шири гнусне лажи о њему и његовој породици. Нећу да дозволим да се у нашем јавном простору овакве гадости шире или да се на њих не реагује", написао је Вучевић на свом Инстаграм налогу.

Министар спољних послова Марко Ђурић навео је да постоје људи којима ништа није свето и који извирују из најмрачнијих кутака друштвене патологије, што је случај, како је рекао и са "најновијим бесрамним нападима на мајку председника државе од стране Милована Бркића и њему сличних".

Министарка привреде Адријана Месаровиц напад на председникову мајку назвала је "највећом срамотом".

"Мајке су светиња, и уместо да им се указује највеће поштовање јер су стуб породице и друштва, једна мајка трпи увреде и понижења од стране бесчасника. То је највећа срамота! Зашто им је крива мајка нашег председника? Зато што њему не могу ништа?! Неће му ни моћи, јер је поставио темеље једне нове, успешне и поштоване Србије, земље у којој грађани цене породицу и традицију", наводи се у саопштењу.

Министар без портфеља задужен за међународну економску сарадњу и област друштвеног положаја цркве у земљи и иностранству Ненад Поповић рекао је да изражава пуну подршку председнику Вучићу и осуђује све изнете "срамне лажи и увреде на рачун председникове мајке и породице".

Председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић напад на мајку председника Вучића назвао је чином највећег бесрамља и кукавичлука неморалне и мржњом задојене особе.

Нападе на председникову породицу и мајку осудио је и Општински одбор СНС-а у Горњем Милановцу.

Бркић је унтервјуу за портал Славија инфо изнео увреде о Вучићевој мајци.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 18:43:31 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5561399/osude-napada-na-majku-predsednika-vucica.html
Лесковац: Нови систем грејања у болници https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5561363/leskovac-novi-sistem-grejanja-u-bolnici.html После пола века, лесковачка Општа болница добила је нови, савремени систем за грејање, климатизацију и вентилацију. Осим тога што ће имати ефикасније и квалитетније грејање, болница више неће бити на врху листе највећих загађивача ваздуха у Лесковцу. Уместо мазута у лесковачкој општој болници за грејање користиће гас и топлотне пумпе које су већ у функцији. На крову зграде су соларни панели који додатно загревају воду. У систему је 18 хиљада литара воде. Чим се температура спусти испод нуле у погону ће бити 4 гасна генератора.

"Те топлотне пумпе служе и за хлађење летњем периоду. Гасни генератори служе за хладније дане. До 25. у месеци треба да се заврши технички пријем и пуштање гаса и тих гасних генератора у рад. Имаће и контролне и собе које ће пратити рад целог овог система", објашњава Александар Трајковић, шеф градилишта.

У болници у Лесковцу годишње се лечи око 30.000 људи са подручја Јабланичког округа и севера Косова и Метохије. На почетку сезоне задовољни су грејањем и пацијенти и запослени.

"До сада нисам била у болници, ово мије први пут, одлично ми је. Топло", каже пацијенткиња Марица Станковић.

"Супер је грејање. Баш је топло. Особље фино, љубазно", каже пацијенткиња Ивана Цолић.

"Надамо се да ће тај нови принцип и грејања и хлађења бити мало другачији у смислу да ћемо моћи то да подешавамо у зависности са временским приликама", наводи Бисера Урошевић, виша медицинска сестра на хирушком одељењу.

Комплетна реконструкција главне болничке зграде почела је пре 20 месеци. У сутерену врви од мајстора. Реновира се вешерај, а за који дан почиње и адаптација простора централне стерилизације.

"Добијамо нову стерилизацију са новим апаратима и да сада неће бити коришћени добоши за стерилизацију инструмената, завојног материјала и газа већ добијамо нове, посебне касете које ће дуже држати стерилан материјал", објашњва Јелена Лазаревић, главна сестра интензивне неге.

Темељно и по високим стандардима реконструисано је 12 000 квадрата левог болничког крила. Кад стигне сав намештај и нова опрема следи пресељење.

"Пошто је већ завршена јавна набавка од стране министарства здравља рачунам да до краја године буде комплетно опремљено и немедицинском и медицинском опремом.Тако да ћемо после прећи да радимо други део исто 6 спратова и сутерен.Тако да ћемо мало брже ићи у том делу јер смо отприлике све спремили што нам је потребно", каже др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац.

У обнову лесковачке болнице која би требало да буде завршена за годину и по дана држава улаже око 50 милиона евра. Уз нови изглед и савремену опрему имаће и младе стручњаке. Тренутно је на специјализацији 80 лекара.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 16:05:28 +0200 Србија данас https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5561363/leskovac-novi-sistem-grejanja-u-bolnici.html
Петковић: Београд је увек опредељен за дијалог, проблем је Приштина која не испуњава споразуме https://rts.rs/vesti/politika/5561356/petkovic-beograd-je-uvek-opredeljen-za-dijalog-problem-je-pristina-koja-ne-ispunjava-sporazume.html Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручује да је Београд увек опредељен за разговор о решавању кључних питања везаних за опстанак српског народа на КиМ, али упозорава да је Приштини проблем да разговара о ЗСО и испуњењу свих претходно договорених споразума. Петковић је рекао да не може ништа да очекује од предстојеће рунде дијалога у Бриселу најављене за 24. октобар јер је, каже, поучен искуством из ранијих преговора и састанака.

Поновио је да је Београд опредељен за разговор и да се одазива на сваки позив специјалног изасланика Мирослава Лајчака .

"Немамо никакав проблем да се сретнемо и да разговарамо, проблем је увек да Приштина седне и разговара са Београдом, да разговара о ЗСО и испуњењу свих претходно договорених споразума које смо потписали'', рекао је Петковић новинарима на Сајму књига, где је отворен штанд Канцеларије за КиМ.

Подсетио је и да се 11 година чека на формирање ЗСО и указао да све што се дешава, укључујући репресију и ескалаторне потезе које из дана у дан спроводе Приштина и премијер привремених институција Аљбин Курти, има за циљ да се протера српски народ са КиМ.

''Да смо имали формирану ЗСО, сада би била потпуно другачија прича'', нагласио је Петковић.

Истакао је да је одговорност на Приштини, али и на Европској унији која је, каже, била гарант спровођења тог споразума.

''Увек смо за то да преговарамо, да будемо за бриселским столом јер је то једини начин да сачувамо мир и стабилност који су нам неопходни и преко потребни да се изборимо за боље сутра и бољи положај српског народа на КиМ'', рекао је Петковић.

Београд инсистира на ономе што је већ договорено

Нагласио је да Београд увек користи разговоре да подсети и укаже на то какав је терор над Србима на делу, на затварање српских институција, на забрану динара и платног промета Србије на простору КиМ, хапшења невиних људи и на нелегално присуство албанских полицајаца на северу АП КиМ.

''Једноставно да инсистирамо на свим споразумима које смо договарали ових 11 година, јер је то једини начин за нормализацију односа. Ако нема ЗСО, о каквој онда нормализацији односа можемо да говоримо, а ми желимо нормализацију, јер желимо српски народ на КиМ, јер желимо мир и стабилност'', нагласио је Петковић.

Како је рекао, Србија мора да води рачуна о миру и стабилности, јер је то једини начин да се земља води напред.

“Када имамо већи буџет, када имамо и више фабрика и више радних места, самим тим је већи буџет и већа издвајања за простор КиМ'', рекао је Петковић.

Држава се бори да сачува оно што нам припада

Навео је да се више од 15 одсто Срба већ иселило из јужне покрајине због терора Аљбина Куртија и нагласио да ће држава да се бори финансијским, дипломатским и политичким мерама да сачува оно што нам припада и да обезбеди могућност за даљи наставак диалога јер, како наглашава, једино тако може да се реши питање КиМ.

''За нас компромис није ружна реч, није забрањена реч, она је, нажалост, забрањена у Приштини, јер ако хоћемо договор, морамо да се нађемо на пола пута. А са приштинске стране сваки пут пред наставак дијалога спроводе ескалаторне потезе, желећи да скрену тему са оног што је обавеза Приштине. То ће се наставити, јер су у Приштини сви нервозни, њима следи изборна кампања и антисрпска политика ће се само појачавати'', рекао је Петковић.

Указао је да Србија мора да буде веома мудра, али и одлучна у настојању да одбрани и сачува српски народ на КиМ.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 16:03:28 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5561356/petkovic-beograd-je-uvek-opredeljen-za-dijalog-problem-je-pristina-koja-ne-ispunjava-sporazume.html
Привредници у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи добили новац за машине, алате и нова радна места https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5561265/privrednici-u-bujanovcu-presevu-i-medvedji-dobili-novac-za-masine-alate-i-nova-radna-mesta.html Привредницима из Бујановца, Прешева и Медвеђе већ тринаест година, Координационо тело додељује бесповратна средства за побољшање производње, упошљавање нових радника. Ове године, за те сврхе, издвојена су 34 милиона динара. Уговори су потписани са деветоро привредника из области грађевинарства, производње намештаја, столарије. Нови су у свету намештаја, четири године га производе и продају у земљи и иностранству. Породица Јунузи из Бујановца добила је субвенције од милион и осамстотина хиљада динара, желе да побољшају производњу, упосле нове раднике.

"Тренутно имамо три радника, са средствима Координационог тела запослићу још два. Хвала Координационом телу за средства, са њима ћемо купити нов комби, да смањимо трошкове превоза, да побољшамо експорт у Европу и брже да стигне до купаца намештај", каже Албин Јунузи, произвођач наметаја из Бујановца.

Подстицајна средства добиле су и грађевинске и занатске фирме.

"Конкурисали смо први пут и одмах срећа, први пут смо добили. - То је машина коју ћете купити, чему служи?- За уградњу стакала у оквире", каже Срђан Стојановић, произвођач наочара из Бујановца.

Локалним самоуправама на југу Србије значи помоћ Координационог тела, субвенције намењене развоју малих и средњих предузећа.

"Значи отварање нових радних места за људе из наше општине и неку наду у бољу будућност, да држава брине о свим грађанима и на овом подручју", наводи Александар Милошевић, заменик председника општине Бујановац.

"Укупно нам се пријавило на овом конкурсу 11 привредних субјеката, деветоро њих је остварило право на субвенције које ми дајемо. Тако да ће негде данас око 20 милиона и 700 хиљада динара на овај начин бити подељено привредницима који су конкурисали. Очекивани ефекти свега овога су 14 радних места", каже Ненад Митровић, директор Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу.

Координационо тело за Бујановац, Прешево и Медвеђу од 2012. године до сада је издвојило 410 милиона динара, а запослено је 350 људи.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 15:45:28 +0200 Србија данас https://rts.rs/vesti/srbija-danas/5561265/privrednici-u-bujanovcu-presevu-i-medvedji-dobili-novac-za-masine-alate-i-nova-radna-mesta.html
Виши суд продужио притвор Владимиру Кецмановићу https://rts.rs/vesti/hronika/5561250/visi-sud-produzio-pritvor-vladimiru-kecmanovicu.html Виши суд у Београду продужио је притвор до 60 дана Владимиру Кецмановицу оцу дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара те школе. Притвор је Владимиру Кецмановићу продужен да не би поновио кривично дело и јер се терети за кривично дело за које је прописана казна затвора дужа од 10 година, а начин извршења и тежина последица кривичног дела довели су до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка, саопштено је из тог суда.

Кецмановићу је оптужницом на терет стављено тешко кривично дело против опште сигурности, док је Миљани Кецмановић на терет стављено извршење кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

У овом поступку суђење је на предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду затворено за јавност.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 15:01:24 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5561250/visi-sud-produzio-pritvor-vladimiru-kecmanovicu.html
Одређен притвор ухапшенима у акцији "Санта" https://rts.rs/vesti/hronika/5561238/odredjen-pritvor-uhapsenima-u-akciji-santa.html Виши суд у Београду одредио је до 30 дана притвор за 11 особа осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе нелегално трговали лековима који су на листи психоактивних контролисаних супстанци. Притвор је одређен Т. Р, Ј. Д, Д. С, Н. П, С. И, М. С, Б. П, Д. П, И. Ж, А. В. и Г. М. због опасности од бекства и да не би поновили кривично дело, рекла је за Танјуг портарол тог суда Милица Величковић.

Наредбом о спровођењу истраге припадницима групе су на терет стављена кривична дела удруживање ради вршења кривчних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Као вође групе означени су Д. С, Н. П, Т. Р. и Ј. Д.

У склопу међународне акције "Санта" од априла до средине октобра ухапшено је више од 20 особа осумњичених за извршење више кривичних дела у вези са оружјем, дрогом и прањем новца.

У Србији је ухапшено 11 особа, а на територији Румуније, Финске и Естоније 16 припадника те организоване криминалне групе.

Сумња се да су припадници ове међународне организоване криминалне групе преко привредног субјекта "Гаги Фарм" куповали веће количине лекова који се налазе на листи психоактивних контролисаних супстанци, а потом фиктивно представљали њихову продају привредним субјектима "Емафарм" и "Лазарекс" са седиштем на територији АП Косово и Метохија, док су наведене лекове продавали на територији Румуније, Финске и Естоније.

Полиција је приликом хапшења од осумњичених запленила око 200.000 комада лекова који се налазе на листи психоактивних контролисаних супстанци, више комада оружја, око 25.000 евра и више аутомобила, као и пословну документацију.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 14:59:56 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5561238/odredjen-pritvor-uhapsenima-u-akciji-santa.html
Радио Грачаница обележава 25 година рада и постојања https://rts.rs/vesti/drustvo/5561233/radio-gracanica-.html Од октобра 1999. Године, Радио Грачаница изводи програм на фреквенцији 90,7 мегахерца, емитујући разноврсне програмске садржаје, почев од контакт емисија и преноса уживо, преко информативних, документарних, културних, спортских, едукативних, забавних и музичких емисија прилагођених свим структурама слушалаца. Радио Грачаница се и данас, као и давне 1999.године, труди да своје слушаоце благовремено информише и да им пружи проверене информације директно са терена.

Из информативне куће истичу да су већ 25 година најслушанија радио станица на локалном нивоу, за шта су годинама добијали бонитетну оцену А+.

"Поред тога што се константно трудимо да унапредимо наш програм, не желећи да реметимо навике наших слушалаца, од првог дана до данас нисмо променили време емитовања наше централне информативне емисије, која је у 16 часова сваког дана", наводе из Радио Грачанице.

Тврде да је од оснивања па до данас, програм Радио Грачанице знатно унапређен и проширен, а да је у међувремену почела са емитовањем програма и Телевизија Грачаница, преко кабловских оператера.

Програмски садржај и актуелне вести Радио у ТВ Грачаница презентује на сајту rtg.rs, као и на друштвеним мрежама и Јутјуб каналу.

Поводом четврт века Радио Грачанице, настале углавном од запослених новинара, техничара И другог особља некадашње Радио Приштине, данас је у Галерији уметности у Дому културе у Грачаници, одржана свечана академија.

Изложба фотографија од почетка оснивања до данас

Постављена је и изложба фотографија насталих у протеклих 25 година рада Радио Грачанице.

Фотографије су сведочанства богатог радног искуства запослених, као и бурних и изазовних тренутака живота на Косову и Метохији.

У почетку, Радио Грачаница била је једино средство информисања становништва у истоименој средини, и била је, много више од радио станице.

"Ми смо дисали са тим људима. Делили информације са њима и заједно се борили да овде остане што више народа", каже координатор Радио Грачанице Дејан Јевтић.

Представници РТВ Грачаница су поводом јубилеја заслужнима за развој радио и телевизијског програма уручили захвалнице и иконе.

Слућајно или не, у објекат РТВ Грачаница је на годишњицу, пре подне упала је група инспектора рада из Приштине, захтевајући проверу документације.

Након краћег задржавања напустили су објекат.

]]>
Mon, 21 Oct 2024 15:21:08 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5561233/radio-gracanica-.html