РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Војно усијање на јапанском небу - империјалистички занос западних сила https://rts.rs/vesti/svet/5281647/japan-vojne-vezbe-sad-nemacka-britanija-francuska-rusija-kina.html Управо завршено врело лето у Јапану су, између осталог, обележиле и учестале, по правилу прве и стога историјске, заједничке вежбе јапанских пилота са својим колегама из Западне Европе, али и Аустралије. Оне су део шире, глобалне стратегије планера у Вашингону за међусобно војно повезивање америчких савезника у циљу спутавања Кине и Русије. У далекоисточној царевини лето је било вруће, не само због рекордно високих температура, већ и чињенице да се небо над том земљом усијало од заједничких вежби са страним ваздухопловцима.

Јер, крајем јула, у склопу веће операције у којој је 19 летелица Француског ратног ваздухопловства извршило усиљени марш на јужни и западни Пацифик, два борбена апарата "рафал" су посетила и Земљу излазећег сунца и извршила серију вежби с јапанским колегама.

Одмах потом, већ почетком августа, Италија је у јапанску базу Комацу у префектури Ишикава послала чак четири вишенаменска борбена авиона "Ф-35", две транспортне летелице, три летећа танкера и извиђачки авион.

То је, пишу јапански аутори, било драгоцено искуство за њихову земљу будући да је Италија већ увела морнаричку верзију тог авиона пете генерације у употребу, што би и острвска царевина требало да ускоро учини, па су јапански официри имали шта да науче.

Почетком септембра на заједничке вежбе у базу Комацу пристигло је и десетак летелица Краљевског аустралијског ратног ваздухопловства, међу којима и шест апарата "Ф-35".

Овоме треба додати и историјску посету три ловца-бомбардера "јурофајтер" немачког ваздухопловства Јапану у рану јесен прошле године, када је једним од тих авиона пилотирао лично командант Луфтвафе Инго Герхарц, али и прву заједничку вежбу ратних авиона те далекоисточне царевине и Индијског ваздухопловства, одржану у јануару ове године из базе Хјакури, недалеко од Токија.

Све то је нови додатак заједничким обукама, вежбама и патролама, које јапански пилоти деценијама обављају са својим америчким колегама.

Европске силе поново на Далеком истоку

Индија и Аустралија чланице су Квадрилатералног дијалога о безбедности, познатог и као Квадрилатерални форум - војнополитичког механизма који обухвата и САД и Јапан, унутар којег лидери, министри и генерали поменутих држава раде на политичкој, економској и војној координацији усмереној на обуздавање кинеског утицаја у региону Индо-Пацифик.

Мада се везе унутар те организације интензивирају последњих неколико година, треба рећи да су поморске снаге Индије први пут учествовале у заједничким вежбама са САД, Аустралијом и Јапаном још 2007. године, тако да концепт војне сарадње тих држава као противтеже растућој моћи Кине није новина.

Оно што на Далеком истоку јесте важан нови геополитички развој ситуације је укључивање војних снага европских чланица НАТО-а у заједничке патроле са америчким и јапанским колегама у морима уз кинеску (севернокорејску и руску) обалу, које је почело непосредно пред пандемију новог корона вируса и сада се, након њеног успоравања и почетка рата у Украјини, интензивира - отуд је Јапан ове године постао прави носач авиона за западноевропске и друге стране ратне летелице.

Кинеска перцепција

И док је појачано војно присуство Француске уз њихове обале за Пекинг и Москву забрињавајуће и упитно, оно је донекле очекивано и логично, јер је Париз све до данас задржао територије и војне поставе у јужном Пацифику.

Слично се може рећи и за Уједињено Краљевство, које, мада је у међувремену изгубило моћ да целу Земљину куглу умота у мрежу војних база, ипак било војно присутно у Малезији и Сингапуру до касних педесетих, односно, раних седамдесетих, а у Хонг Конгу све до 1997. године.

Не треба заборавити ни Холандију, која је такође последњих година слала своје фрегате, а која је у прошлости владала Индонезијом, па и деловима Тајвана.

Више изненађује оживљавање војног присуства Немачке, која је своје територије у Кини и Пацифику изгубила у Првом светском рату, а нарочито укључивање Италије, која ни у својом најватренијем империјалистичком заносу у првој половини прошлог века практично није пробила оквир Средоземља и отишла даље од Северне, односно Источне Африке (Етиопије).

Гледано из Пекинга, увођење војних ефектива европских чланица НАТО-а и њихово повезивање не само са америчким, већ и јапанским (па и аустралијским) снагама, не изгледа просто као "дежа ви" или благо кошмарни повратак у доба које Кинези зову "век понижења", када су (у другој половини 19. и првој половини 20. века) поменуте западне силе скупа са Јапаном парчале њихову територију и отимале им благо и природне ресурсе, већ и као бизарно, вештачко оживљавање колонијалних мртваца.

Јер, државе попут Немачке, Италије и Холандије, па и Велике Британије, су давно изгубиле војну моћ коју су поседовале у колонијално доба и повукле се у своје двориште, па екстраховање њихових (често дотрајалих и лоше одржаваних) ваздухоплова и бродова из Европе и тегљење до Далеког истока подсећају на преамбициозну масажу империјалног срца које је одавно престало да куца.

Историјски анахронизам?

Цео позоришни комад "Запад поново осваја Далеки исток" посебно се чини јаловим стога што је противник на којег иду стари колонијалисти и империјалисти економски, технолошки и војно више десетина пута моћнији актер од Ирака, Сирије или Авганистана.

Тај "драмски сценарио" делује и анахроно, јер мада су антикинеска и антируска пропаганда свакодневне и снажне, оне тешко могу да створе апетит у јавности поменутих земаља ЕУ за улазак у рат против Кине (и/или Русије) на десетак хиљада километара од сопствене куће, када је јасно да би такав развој ситуације довео до брзог и тешког сиромашења европског континента.

Поготово након удара на стандард Европљана који су донеле санкције против Русије, односно економско одвајање од њених енергената, хране, ђубрива, минерала и многољудног тржишта.

И након више пропагадних аутоголова, попут шестомесечне хистерије око кинеских "шпијунских" балона који су "кршили суверенитет" САД, а који, по недавном тихом признању Пентагона и Беле куће, заправо "нису прикупљали и слали информације" - то су били метеоролошки балони који су "највероватније због мале снаге мотора" којим су били опремљени били одувани с курса и случајно завршили над Америком.

Наравно, могућ је аргумент да је највећи циљ растезања војних струна од Западне Европе до Далеког истока не рат, већ одвраћање - одвраћање Кине од покушаја да измени статус кво на Тајвану и загосподари Јужним кинеским морем, које је од суштинског значаја за светску поморску трговину.

У томе несумњиво има доста истине. Као и у томе да НАТО излети на Далеки исток доприносе и увежбаности пилота, морнара и пратећег особља, билатералној сарадњи између земаља, упознавању страних култура, успостављању пријатељства међу колегама и унапређењу лингвистичке способности свих учесника.

Но, једнако је истина и то да када војници различитих земаља иду на заједничку вежбу (гле, чуда) више но стицању знања о локалној кухињи и народним плесовима домаћина, они време посвете упознавању с постојећим војним инсталацијама и наружањем, развоју тактике и успостављању координације с домаћином у сврху извођења ратних операција.

Јер ће једног дана оне, могуће, бити потребне.

И сама акција брзог пребацивања ваздухоплова и потребне опреме из Европе на Далеки исток, заправо, је припрема за евентуални рат.

Неоколонијализам или борба за демократију и слободе?

Овог пута изговор за војни притисак на Кину нису ширење хришћанске истине и "супериорне" (западне) цивилизације као у 19. веку, већ одбрана демократије и људских слобода од "ригидног" и "агресивног аутократског државног апарата". Зато ваља заштитити "цветајућу азијску демократију" Тајван и послати поруку подршке кинеским борцима за независност Хонгконга.

Шта год био изговор, оно што се вековима не мења је нарцисоидно уверење елита Запада да су оне те које су морално и интелектуално надмоћне и стога имају право да буду светски полицајац који диктира правила понашања и дели пацке "непослушним" народима и државама широм планете.

Да је далекоисточна царевина Јапан важно поприште за увежбавање војних поступака за спутавање Кине које спроводе државе које практично делују као неоколонијални клуб посвећен перпетуацији глобалне хегемоније Запада, међутим, није чудно када се узму у обзир њена новија историја и нарочито тренутна тешка међународна позиција.

Земља изазећег сунца има територијални спор и са Русијом и Кином, те се налази у врло сложеној војној ситуацији будући да су обе земље нуклеарне силе с огромном територијом и природним и људским ресурсима.

Гледано из Токија, који страхује и од ракетног и нуклеарног потенцијала Северне Кореје, удруживање са САД и њиховим европским свезницима је прека потреба. Зато су учестале вежбе јапанског ваздухопловства са страним армијама порука нуклеарним силама у окружењу да земља има бројне (и снажне) пријатеље спремне да јој притекну у помоћ.

]]>
Sat, 30 Sep 2023 06:38:41 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5281647/japan-vojne-vezbe-sad-nemacka-britanija-francuska-rusija-kina.html
Школа за децу са церебралном парализом - интересовање све веће, а места све мање https://rts.rs/vesti/drustvo/5281690/deca-sa-cerebralnom-paralizom-skola-.html Школа за децу са церебралном парализом "Миодраг Матић" јединствена је у Србији. Похађа је 60 ученика са вишеструким развојним тешкоћама. После бањске рехабилитације деце, али и адаптације почела је школска година и за прваке. Интересовање за школу је све веће, а места је све мање. За први дан у школи Никола је научио песмицу о петлићу певачу. Са њим још 9 другара, сви са церебралном парализом, уче облике и боје, прва слова и бројеве.

"Нама у кући делује задовољније с обзиром на то да је он и невербалан и не може да хода. Ми гледамо да му време испунимо на тај неки начин, чак и логопед сматра да ће му пријати социјализација и окружење вршњака", каже Љиљана Милатовић, Јагошева мама.

И Душанка Милошевић, Павлова мама, каже да се њен син уклопио и да ће више напредовати.   

"Има супер другаре и мислим да се лепо уклопио јер је навикао уз старијег брата да нон-стоп нешто слуша, да се нешто дешава, зато што у разреду има другара који прича. То је њему занимљиво и мислим да ће више напредовати", прича Душанка.

Напредак и мала победа је и када се та деца први пут одвоје од родитеља. С првачићима са церебралном парализом ради читав тим учитеља, дефектолога, логопеда, реедукатора психомоторике...

"За свако дете ми радимо по редовном плану и програму. Међутим, након два месеца опсервације за ђаке прваке се израђује тзв.ИОП индивидуални образовни план, где се онда у будућности базирамо на оне сфере где су деца јака, ми то потенцирамо", каже Гордана Рајић-Ђурковић, наставник разредне наставе, дефектолог олигофренолог.

Школа ради у оквиру болнице за церебралну парализу, па деца уз наставу добијају и здравствену подршку. Интересовање је толико да су први пут морали за 4 одељења да организују поподневну наставу.

"Ја очекујем да за две године буду попуњени капацитети и онда после тога не знам шта ћемо, то што имамо, имамо. Ми смо у уговору са болницом, тај простор користимо, више од тога немамо, а све је већа навала на нашу школу и за једно две године биће проблема, у том смислу", каже др Зоран Р. Андрејић, директор ОШ за децу са церебралном парализом "Миодраг Матић". 

Зато апелују да се прошири простор и отворе нове школе како у Београду, тако и у Србији. Напредак деце са церебралном парализом је спор, али могућ, кажу учитељи дефектолози који их стрпљиво, ситним корацима воде кроз школовање.

]]>
Sat, 30 Sep 2023 06:14:16 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5281690/deca-sa-cerebralnom-paralizom-skola-.html
Летак за Тик-ток школу кружи по Београду – неслана шала или реалан позив https://rts.rs/vesti/drustvo/5281643/letak-za-tik-tok-skolu-kruzi-po-beogradu-neslana-sala-ili-realan-poziv.html Тешко је одлучити шта је горе у једном летку који се дели по Београду ових дана – то што нуди брзу зараду родитељима тако што ће децу обучити како да успешно воде Тик-ток налог или то што се ти леци делe по школским двориштима. На друштвеним мрежама дели се летак у коме се рекламира школа Тик-тока у Србији под слоганом "нека и ваше дете постане познато, ту је новац". На курсу дете учи да буде инфлуенсер, гарантује му се да ће постати познат и да ће зарадити новац, наводи се у реклами. Стручњаци за сајбер криминал питају се да ли је у питању маркетиншки трик или озбиљна намера.

"Који су то предмети, који су то људи који ће учити нашу децу да праве садржај? Какав садржај ће правити? Да ли ће деца бити обучена или не? Ко ће злоупотребити те снимке, те фотографије? То је све легитимно право да поставимо питање. Оно што прво упада у очи, које су информације, како се зове та школа, да ли имају неки сајт, да ли су регистровани у АПР-у?", навела је Катарина Јонев, едукатор за сајбер криминал.

О свему томе родитељи морају добро да се распитају, али где кад таквих информација на интернету нема.

Тијана Мандић већ десет година користи дигиталне мреже. Прво је почела да користи Твитер, па Инстаграм, а онда и Тик-ток. Мајка је двогодишњег детета, али ни на једној друштвеној мрежи није објавила ни једну његову слику. С разлогом.

"Када бих своје дете изложила друштвеним мрежама - што касније могуће. Уколико то друштво буде захтевало, јер ви не можете вашем детету забранити нешто уколико 20 другара из разреда то има, али мислим да ћу моћи да га можда сад из ове перспективе, када знам и добре и лоше стране, на правилан начин едукујем. Мислим да је то кључ, едукација деце, како да се носе с тиме и слобода да родитељима без задршке кажу шта им је неко написао, рекао, поделио и не дај боже снимао у некој ситуацији", навела је Тијана Мандић, стручњак за дигитални маркетинг.

Додала је да друштвене мреже ништа добро детету не могу да донесу. Напротив, у питању је злоупотреба, а родитељи често нису свесни у шта се упуштају и чему излажу децу. Често ни последица, јер не знају где ће објављени садржај на крају завршити.

"Зашто не научимо децу како да препознају Тик-ток изазове, зашто не научимо децу како да се боре са предаторима и педофилима различитих врста. Зашто не учинимо све што можемо, да смањимо дигитално насиље које је толико присутно, јер га је сваки трећи ученик доживео управо на Тик-току. То су школе које треба да отварамо, да децу научимо да на креативан начин и прави начин користе виртуелни свет, за своју корист, за усавршавање и стицање нових сазнања, додала је Катарина Јонев.

А не да праве фабриковану срећу и лажан живот. Шта год да је у питању неслана шала или реални позив, родитељи морају озбиљно да почну да воде рачуна шта је њиховој деци на друштвеним мрежама највећа разбибрига и изазов.

]]>
Sat, 30 Sep 2023 06:13:32 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5281643/letak-za-tik-tok-skolu-kruzi-po-beogradu-neslana-sala-ili-realan-poziv.html
Систем "Пронађи ме" - медији прекидају програм и објављују информацију о нестанку детета, сви се укључују у потрагу https://rts.rs/vesti/drustvo/5281695/sistem-pronadji-me---mediji-prekidaju-program-i-objavljuju-informaciju-o-nestanku-deteta.html За месец дана у Србији ће почети да се примењује систем за узбуњивање у случајевима нестанка деце. У свету познат као "Амбер алерт" у нашој земљи под именом "Пронађи ме", подразумева прекид програма медија како би се у првих 48 сати пренела информација о несталом детету. Само прошле године у Србији се трагало за 1.523. деце, њих 1.518 успешно је враћено кући. Од првог новембра у потрагу за несталом децом укључујемо се сви. Медији ће у првих осам сати од нестанка објављивати информације важне за потрагу на пола сата. И од мобилних оператера стизаће обавештења о несталој деци која су животно угрожена, отета, имају неки облик инвалидитета, која су млађа од седам година, или им је потребна здравствена нега. 

"У овој првој фази у рад система биће укључени аеродром 'Никола Тесла', аутобуске и железничке станице које имају техничке могућности за то. Наставља се градња система и у другој фази ће бити укључени и други актери - бензинске пумпе, банке, тржни центри, агенције које поседују електронске билборде и сви други", наводи Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу.

Податке о несталој деци медијима ће прослеђивати Министарство информисања и телекомуникација, након што полиција процени да се тиме неће додатно угрозити деца.

"У ту сврху је изграђена посебна апликација у коју се уносе подаци о том малолетном лицу, као што су име и презиме, изглед тог лица, време и место кад је последњи пут виђено, као и све друге информације које могу допринети његовом бржем проналажењу. Дакле, у тренутку када Министарство информисања и телекомуникација преко тог софтвера односно апликације прими ту информацију он је прослеђује пружиоцима медијских услуга, обавештава и Регулаторно тело за електронске медије", каже Саша Симовић, виши правни саветник РЕМ-а.

Да би српски "Амбер алерт" систем прорадио у новембру недостаје још неколико корака.

"Могу слободно да кажем да је 95 до 96 одсто техничких ствари урађено, очекује се потписивање неких формалних споразума. Није завршена платформа с које ће МУП слати информације везане за покретање самог система, али нема разлога да размишљамо о томе да ће бити померања почетка рада система", каже Игор Јурић. 

Предвиђена је и процедура у случају да неки од медија не поступи у складу с правилником коју је РЕМ већ доставио.

"Као сваки други програмски садржај на њега се примењује и Закон о електронским медијима и део који се тиче санкционисања недозвољеног понашања односно непоштовања обавеза. Значи, самим правилником нису прописане санкције односно казне, али су прописане законом о електронским медијима и РЕМ у случају непоштовања одредби тог правилника спроводи поступак изрицања мера и уколико је дошло до кршења одредби правилника, изриче одговарајуће мере", каже Симовић.

Систем је настао по угледу на оне које примењују Белгија, Чешка, Француска, Немачка, Грчка, Велика Британија и многе друге земље. Настао је у Америци 1996. године након нестанка и убиства деветогодишње Амбер Хагрман из Тексаса.

]]>
Sat, 30 Sep 2023 06:14:05 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5281695/sistem-pronadji-me---mediji-prekidaju-program-i-objavljuju-informaciju-o-nestanku-deteta.html
Локалне власти: Руски напад на Виницу, наређена евакуација; Москва: ПВО елиминисала девет ракета изнад Белгорода https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5281738/rat-u-ukrajini-30-septembar-2023.html Рат у Украјини – 583. дан. Власти у западном украјинском региону Виници саопштиле су да су наредиле евакуацију у области око инфраструктурног објекта који је погођен у руском нападу. Са друге стране, руски системи ПВО елиминисали су изнад Белгородске области девет украјинских ракета из вишецевних лансера "ураган", саопштило је Министарство одбране Русије. Кијев је оптужио Москву за јучерашњи напад на Николајев, у којем је, како кажу, оштећен инфраструктурни објекат.

Министарство одбране Русије, са друге стране, тврди да су руски ПВО системи уништили 11 украјинских беспилотних летелица изнад Курске и Калушке области.

У међувремену је председник Русије Владимир Путин потписао указ о јесењој регрутацији 130.000 људи, колико ће бити позвано на служење војног рока 2023. године, док је украјински председник Володимир Зеленски одавао пошту жртвама нацистичких злочина у Бабином Јару. 

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) усвојила је резолуцију којом позива Русију да се повуче из Нуклеарне електране Запорожје (ЗННП) у близини линије фронта на југу Украјине.

Премијер Мађарске Виктор Орбан поручио је да Запад жели да глобализује рат у Украјини, док је Норвешка најавила затварање границе за аутомобиле регистроване у Русији.

]]>
Sat, 30 Sep 2023 07:12:56 +0200 Рат у Украјини https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5281738/rat-u-ukrajini-30-septembar-2023.html
Свеже јутро, па сунчани дан - температура до 29 степени https://rts.rs/vesti/vreme/5281715/sveze-jutro-pa-suncani-dan---temperatura-do-29-stepeni.html После свежег јутра, у земљи ће током дана бити сунчано и топлије време са температуром до 29 степени. У Београду сунчано и топло. Температура до 27 степени. Јутро свеже, по котлинама и висоравнима југозападне Србије краткотрајна магла.

Током дана претежно сунчано и топло, на југу и југоистоку од средине дана повремено уз малу до умерену облачност.

Дуваће слаб и умерен ветар, северни и северозападни. 

Јутарња температура од 7 до 14 , а највиша од 24 до 29 степени.

Увече на северозападу, а током ноћи и у осталом делу Војводине, као и у западној, југозападној и централној Србији јаче наоблачење са кишом или краткотрајним пљусковима.

У Београду сунчано, уз 27 степени. Током ноћи наоблачење с кишом.

]]>
Sat, 30 Sep 2023 06:13:18 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5281715/sveze-jutro-pa-suncani-dan---temperatura-do-29-stepeni.html
Масовна туча у Новом Саду, повређена једна особа https://rts.rs/vesti/hronika/5281774/masovna-tuca-u-novom-sadu-povredjena-jedna-osoba.html Једна особа је повређена вечерас у тучи више младића у центру Новог Сада. На лицу места су полиција и Хитна помоћ. Како преносе медији позивајући се на Инстаграм страницу "192_рс", на лицу места су полиција и Хитна помоћ.

Према првим информацијама у тучи је учествовало више младића.

Полиција је претресла учеснике туче.

За сада није познат узрок инцидента. 

Увиђај је у току.

]]>
Sat, 30 Sep 2023 00:17:26 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5281774/masovna-tuca-u-novom-sadu-povredjena-jedna-osoba.html
Рене Троказ именован за специјалног изасланика Француске за Западни Балкан https://rts.rs/vesti/svet/5281767/rene-trokaz-imenovan-za-specijalnog-izaslanika-francuske-za-zapadni-balkan.html Министарство спољних послова Француске саопштило је да је именовало Ренеа Троказа за специјалног изасланика за Западни Балкан. ''Ово именовање је повезано са јачањем акција Француске у овом региону, у контексту његовог приближавања Европској унији, које подржавамо'', наводи се у саопштењу објављеном на сајту француског министарства.

Специјални изасланик ће се, како се наводи у саопштењу, бавити главним питањима регионалне политике, у координацији са својим европским и америчким колегама.

''Он ће, такође, пратити иницијативе регионалне сарадње, поготово Берлински процес, и биће у могућности да представља Француску на протоколарним догађајима на високом нивоу и на форумима'', додаје се у саопштењу.

Троказ је вест о именовању објавио на својим профилима на друштвеним мрежама.

Тако је на његовом профилу на Линкдину објављено да је поред осталог, био генерални конзул Француске у Јерусалиму и амбасадор те земље на Кипру.

Троказ је, како се наводи, службовао и у амбасадама Француске у Мароку и Грчкој, а био је и саветник у кабинету бившег министра спољних послова Бернара Кушнера, иначе некадашњег шефа мисије УН на КиМ (УНМИК) од јула 1999. до почетка 2001. године. 

]]>
Fri, 29 Sep 2023 23:06:10 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5281767/rene-trokaz-imenovan-za-specijalnog-izaslanika-francuske-za-zapadni-balkan.html
Бела кућа тражи повлачење српске војске, Београд демантује да је повишена борбена готовост https://rts.rs/vesti/politika/5281764/bela-kuca-trazi-povlacenje-srpske-vojske-beograd-demantuje-da-je-povisena-borbena-gotovost.html САД прате распоређивање српске војске дуж административне линије са КиМ, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби и позвао на повлачење тих снага како би се смањиле напетости. Председник Србије Александар Вучић поручује да нема повећања борбене готовости Војске Србије. Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби је, на прес-конференцији, назвао "велико српско војно распоређивање дуж границе са Косовом" дестабилизујућим развојем догађаја и позвао Србију да повуче те снаге и допринесе снижавању напетости, преноси Ројтерс.

Кирби је додао да је НАТО повећао своје снаге на КиМ, као резултат забрињавајућег циклуса насиља на том подручју.

Навео је и да кретања српске војске дуж административне линије обухватају "до сада невиђено постављање напредне артиљерије, тенкова и механизованих пешадијских јединица", наводи Глас Америке.

"Сматрамо да је ово веома дестабилизујући развој догађаја", рекао је Кирби, али је истакао да нема детаљније обавештајне информације о томе шта је циљ гомилања трупа.

Портпарол Беле куће каже да "у овом тренутку не може да говори о стварној намери". Према његовим речима, то је један од разлога због којег то помињу данас, како би, истиче, "јавним коментарима поткрепили разговоре иза затворених врата". Кирби је зато поновио да позивају Србију кроз дипломатске канале "да повуче трупе", за које каже да су дестабилизујуће и забрињавајуће.

Вучић: Нема повећања борбене готовости ВС

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном негирао неистине о највишем степену борбене готовости Војске Србије, истичући да то није тачно и да то није потписао.

“Немамо ни упола онолико снага колико смо имали пре два или три месеца“, рекао је Вучић.

Како је 22. септембра пренела агенција Фонет, Вучић је, поводом информације у неким медијима да је колона војних возила примећена на магистралном путу Краљево-Рашка, рекао да су појачане редовне активности Војске Србије, али да није наредио подизање борбене готовости.

“Када смо раније подигли борбену готовост на највиши ниво, било је много хиљада припадника наше војске. То се у овом тренутку не дешава, али су редовне активности нешто појачане“, рекао је Вучић.

Поручио је и да ће јавност бити обавештена уколико буде било повећања борбене готовости Војске Србије.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 23:12:37 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5281764/bela-kuca-trazi-povlacenje-srpske-vojske-beograd-demantuje-da-je-povisena-borbena-gotovost.html
Судар на Зрењанинском путу, четири особе превезене у Ургентни центар https://rts.rs/vesti/hronika/5281744/sudar-na-zrenjaninskom-putu-cetiri-osobe-prevezene-u-urgentni-centar.html Четири особе повређене су вечерас на Зрењанинском путу у судару два аутомобила и мотоцикла, потврђено је Танјугу у МУП-у. Четири особе које су се жалиле на повреде превезене су у Ургентни центар, речено је Танјугу.

Београдски медији наводе, позивајући се на објаве на друштвеним мрежама, да се  судар догодио у насељу Крњача и да се на тој деоници  стварају гужве.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 21:41:13 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5281744/sudar-na-zrenjaninskom-putu-cetiri-osobe-prevezene-u-urgentni-centar.html
Министарка Танасковић: Држава је ту да помогне радницима "Митроса" https://rts.rs/vesti/ekonomija/5281719/mitros-fabrika-zatvaranje-ministarka-drzava-pomoc.html Компанија “Митрос“ у Сремској Митровици прошле недеље је раднике и јавност обавестила да ће обуставити производњу. Одлука је донета након детаљне анализе, а тачан датум биће накнадно утврђен, саопштава компанија. У Синдикату кажу да им је речено да ће сва права око 500 запослених бити испоштована. Министарка пољопривреде Јелена Танасковић поручује да одлука о затварању није коначна. Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да је немачка компанија, која је купила фабрику меса "Митрос" и добила субвенцију државе, испоштовала рок од пет година колико је дужна да послује у Србији.

“Немају још одлуку о комплетном изласку и затварању. Али свакако ће ићи на смањење производње. Нису се снашли на адекватан начин, не могу да парирају европским ценама, а они су заправо планирали вероватно да избаце све прерађевине на немачко тржиште“, каже министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Према њеним речима, власници долазе следеће недеље у Србију, па ће се састати са њима.

“Видећу шта и како даље, шта су њихови предлози, шта наши. Шта год била њихова одлука, држава је ту и за запослене, раднике, а наравно и да тражи, помогне, како би тај погон, та фирма, нашла неког новог власника, уколико до краја дође до њиховог изласка са српског тржишта“, рекла је Танасковић.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 20:17:59 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5281719/mitros-fabrika-zatvaranje-ministarka-drzava-pomoc.html
Избори све извеснији, премијерка поручује да је њена оставка на столу, а опозиција - да је спремна https://rts.rs/vesti/politika/5281698/izbori-sve-izvesniji-premijerka-porucuje-da-je-njena-ostavka-na-stolu-a-opozicija---da-je-spremna.html На списак локалних челника који су поднели оставке уписали су се и градоначелници Београда, Kрагујевца, Врања, Пирота. чиме се шири списак места у којима би крајем децембра могли да буду одржани локални избори. Што се тиче парламентарних, сличних потеза нема. Премијерка каже да је њена оставка на столу и верује да ће избори бити у децембру. У исто време председница Владе прижељкује децембарске изборе, али и демантује писање медија да је већ постављала рокове. Није, каже, од сарадника захтевала да због зимских избора хитно заврше важне послове.

"Увек смо спремни за изборе ја сам увек говорила да је боље пре него касније. И пре два месеца сам рекла да је моја оставка на столу и да опозиција, ако жели изборе, крене у разговоре око техничких детаља", навела је Ана Брнабић.

Услов је већ испунио први човек Београда. Александар Шапић поднео је оставку и тиме отворио пут за изборе у престоници. Већ сада није без очекивања - да ће водити град до избора.

"Наставићу једнако предано и посвећено да обављам посао градоначелника", поручио је Шапић.

Београдски одбор Нове демократске странке Србије, позива председнике београдских општина да следе Шапићев пример.

"Уверени смо да градска власт нема већинску подршку грађана. Позивамо председнике општина да поднесу оставке како би уз градске изборе били одржани и општински", наводе из Нове демократске странке Србије.

Оставке су, између осталих, поднели и градоначелници Kрагујевца, Врања и Пирота.

Зелено-леви фронт ће у наредним данима предложити састанак свим опозиционим организацијама. Тема - наступ на изборима са освртом на тзв. документ за победу, који су потписале.

У међувремену, из странке Заједно позивају председника Републике да распише изборе за 17. децембар. Они су, кажу, спремни

"Сматрамо да је важно да се што више људи укључи у предизборни процес и у контролу избора. Политика није резервисана само за неке одабране људе, већ сви морамо да учествујемо", рекао је Небојша Зеленовић.

О изборима се огласио и председник Србије.

"Добили су изборе у Београду, добили су изборе на нивоу Србије. Нека се спремају, имају 79 дана", рекао је Александар Вучић.

Први човек Новог Сада и покрајински премијер, за сада, не планирају да поднесу оставке.

"Ми смо спремни за изборе, дефинисани су рокови који су предложени и то је најчистије да грађани дају суд о томе ста смо радили, ста нуди опозиција, не бојимо се тога то је демократија, зар се нисмо борили за то све време, навео је Игор Мировић, покрајински премијер.

Да ли и како ће се то процедурално реализовати, на којим нивоима, кратко каже – остаје да се види.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 20:06:53 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5281698/izbori-sve-izvesniji-premijerka-porucuje-da-je-njena-ostavka-na-stolu-a-opozicija---da-je-spremna.html
Тајвански кит за борбу против кинеског змаја – представљена прва подморница произведена на Тајвану https://rts.rs/vesti/svet/5281104/tajvan-kit-podmornica-prva-borba-protiv-zmaja.html Тајванска армија је јавности представила прву подморницу произведену на том пацифичком острву, која би требало да постане окосница будуће домаће флоте савремених конвенционалних подводних апарата и помогне у спречавању евентуалног покушаја матице Кине да опколи и блокира Тајван. Нешто раније него што се најављивало у медијима, тајванска морнарица је представила јавности понос домаће индустрије, прву домаћу подморницу названу "хаи кун".

Пловило је приказано морнарима и новинарима 28. септембра у милионском индустријском граду Каосјунгу (Kaohsiung), у којем се налази бродоградилиште у којем је отпочела реализација великог пројекта изградње осам домаћих подморница.

Церемонији именовања и предаје подморнице морнарици присуствовала је председница Цај Ингвен, позната по својој отвореној сепаратистичкој и проамеричкој политици.

Она је нагласила важност самодовољности у области производње наоружања и значај које ће домаће подморнице имати у "асиметричној" одбрани острва од надмоћнијег кинеског непријатеља.

Наиме, од "нарвала" (врста кита са дугим чеоним рогом), што је значење имена прве тајванске подморнице, се очекује да осујети евентуални покушај опкољавања и блокаде острва од стране Кинеске народноослободилачке армије.

Тајван поседује само два подводна апарата холандског порекла, који су произведени још крајем осамдесетих година, тако да ће "нарвал", када након опремања и тестирања уђе у употребу (највероватније) почетком 2025, бити важан додатак одбрамбеној моћи острва, које Демократска прогресивна партија председнице Цај одлучно гура дубље у војнополитички загрљај Вашингтона и дуж пута ка де факто, па можда и де јуре, независности од Пекинга.

На церемонији у трећем највећем тајванском граду, који има популацију од близу три милиона становника, нова подморница је приказана покривена заставама како би се од нежељених погледа прикриле цеви за испаљивање торпеда, али је познато да је реч о пловилу на дизел-електрични погон, које ће користити литијум-јонске батерије и ослањати се на америчку електронику и оружје.

Медији у Источној Азији преносе мишљење тајванског адмирала Хуанг Шукуанга да ће, када буде реализован програм изградње осам домаћих подморница, то пацифичко острво са близу 24 милиона становника имати довољно снаге да се одупре евентуалној кинеској агресији.

Дуг пут у неизвесност

Ипак, за комплетирање тајванске флоте од десет подморница (осам нових и две старе) требаће пуно година и новца, а војни аналитичари из матице Кине оцењују да у међувремену оне неће представљати озбиљнију препреку за Народноослободилачку армију, јер она поседује довољно средстава као што су авиони и хеликоптери специјализовани за борбу против подморница или бродови способни да се носе са њима, попут разарача, фрегата и корвета.

Следећи избори за председника и парламент Републике Кине, како себе назива Тајван, биће одржани у првој половини јануара, а кандидат који прикупи највише гласова ступиће на кормило тог острва у мају.

У истраживањима јавног мњења већ неколико месеци води садашњи потпредседник Лај Ћинде, политичар из редова владајуће Демократске прогресивне партије, који је у својим јавним наступима у више наврата изјављивао да је "чињеница да је Тајван суверена држава".

Његова победа могла би да допринесе продужењу тренда политичког и војног трвења између Тајвана и матице и опште неизвесности која влада у Тајванском мореузу.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 19:48:27 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5281104/tajvan-kit-podmornica-prva-borba-protiv-zmaja.html
Чији је стан - власника или заштићеног станара https://rts.rs/vesti/drustvo/5281264/ciji-je-stan---vlasnika-ili-zasticenog-stanara.html Ни после више од 80 година није решен проблем власништва станова које је држава, после Другог светског рата, одузимала по разним основама. И даље трају преговори оних који поседују право својине, али не могу да користе те станове, и закупаца на неодређено време, који немају власништво, али имају право коришћења, такозвано станарско право. Рок за решење проблема је 2026. година, међутим ових дана, нови проблем - неслагања око Нацрта закона о изменама и допунама Закона о становању и одржавању зграда. Јавна расправа почела је и по градовима Србије. И за једне и за друге је превише изгубљеног - и времена, и новца, и чекања, а највише живаца. Од 1958. године није урађено скоро ништа. Деценије преговора, нових закона, предлога, али - договора између, власника станова и заштићених станара, и даље нема. Нови Нацрт закона донео је и нова неслагања.

 "Изгледало је да смо дошли до обострано прихватљивог решења да би се ових дана повела прича о том фамозном "лекс специјалису", којем удружење закупаца тражи да држава нама национализује станове, да им те станове додели, уз право откупа по закону из 1992. године", рекао је адвокат удружења "Власник" Бојан Чедић.

Словенија је тај проблем решила тако што је заштићеним станарима понудила станове који имају исту тржишну вредност и локацију као и станови у којима су деценијама живели. Исто траже и заштићени станари у Србији. То значи да би неко ко, на пример, живи у стану од 90 квадрата у центру Београда, добио стан исте квадратуре на истој или приближној локацији. Овакво решење изазвало је бројне полемике

"И оно што није ваљало, а доста тога не ваља у Закону тренутном, је додатно погоршано. Уведен је рецимо систем принудног пресељења који је апсолутно у супротности са Европском конвенцијом члан 8", каже председница Удружења носилаца станарских права у задужбинама и у становима у својини грађана Маја Нешић.

И једни и други имају аргументе у своју корист. Власници станова кажу да право на дом не може бити јаче од права на приватну својину. Траже повећање кирија које им плаћају заштићени станари, као и да се формира јавни регистар свих станова како би се избегле било какве манипулације. Заштићени станари опет постављају питање: Зашто, ако нису званични власници, деценијама плаћају порез на стан.

"Ради се о томе да то није годишњи порез на непокретности, него је то порез на закуп. Нижи је, него онај који плаћају власници непокретности", рекао је адвокат удружења "Власник" Бојан Чедић.

Ко може да исправи грешку

"Ми заиста плаћамо идентичан порез на имовину као и власници. Зато што закуп на неодређено време је дерогиран 1995. године. У том системском дерогирању и унижавању наших стечених права, јер се претходно сматрало да ти кад имаш станарско право, ти имаш имовину и решено стамбено питање", рекла је председница Удружења носилаца станарских права у задужбинама и у становима у својини грађана Маја Нешић.

Заштићени станари тврде да је оргиналних власника станова тек негде око 20 одсто, а да је већина свесно куповала неусељив стан са циљем да профитира.

Бојан Чедић, адвокат удружења "Власник" каже да нико није, ако је дошло до препродаје станова у периоду од ових осамдесет година нико није закупцима сметао да их по тим нижим ценама купе.

"Ми имамо имовинско право, такозвано "суи генерис" право, које у правној терминологији није постојало, али је измишљено тих година и из тога произилази да су деведесетих година, 600.000 породица откупило станове и стекли право својине. Ми смо били дискриминисани из тог права и нисмо могли откупити те станове грешком државе", напоменула је председница Удружења носилаца станарских права у задужбинама и у становима у својини грађана Маја Нешић.

А држава је једина која ту грешку може да исправи.

"Ја нисам оптимиста да ће до 2026. овај проблем бити решен. Зашто? Зато што држава нема пара. иако је још 2017. године, било јасно наложено законом да се определе средства у буџету за градњу ових станова, до дан данас, ништа није урађено. И ми власници, као и закупци, нисмо супростављене стране. Нама је држава и једнима и другима направила овај проблем и треба да гледамо у државу да то реши", каже Чедић.

Заштићени станари, ипак верују да се решење назире.

"Биће потребно по нашем предлогу само годину дана да се цео проблем реши. Ми предвиђамо да за овај модел треба 250 милиона евра, да би две стране биле задовољне", истакла је Маја Нешић.

Према последњим проценама носилаца станарског права у је Србији око 3.000, мада их, како тврде у Удружењу заштићених станара, има знатно мање - многи су преминули или, једноставно, одустали. Највећи број њих живи у Београду, Новом Саду и Нишу.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 19:50:20 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5281264/ciji-je-stan---vlasnika-ili-zasticenog-stanara.html
Из Нагорно-Карабаха у Јерменију побегло скоро 98.000 Јермена https://rts.rs/vesti/svet/5281707/iz-nagorno-karabaha-u-jermeniju-pobeglo-skoro-98000-jermena.html Скоро 98.000 Јермена из Нагорно-Карабаха избегло је у Јерменију од 24. септембра, изјавила је Назели Багдасарјан, портпаролка јерменског премијера Никола Пашињана. "До сада је 97.735 људи стигло из Нагорно-Карабаха у Јерменију", рекла је Багдасаријан на брифингу, пренела је агенција РИА Новости.

Према њеним речима, евидентирано је 74.382 лица, а влада је привремено стамбено збринула 27.396 расељених.

Раније је званичник агенције УН за избеглице рекао да би укупан број избеглих могао достићи 120.000, што одговара проценама целокупне популације Нагорно-Карабаха.

Азербејџан је саопштио да ће поштовати права етничких Јермена који одлуче да остану, али да је заувек уништио концепт отцепљене државе.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 19:34:55 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5281707/iz-nagorno-karabaha-u-jermeniju-pobeglo-skoro-98000-jermena.html
Протести против насиља у Нишу, Јагодини и Горњем Милановцу https://rts.rs/vesti/politika/5281703/protesti-protiv-nasilja-u-nisu-jagodini-i-gornjem-milanovcu.html У оквиру протеста "Србија против насиља" у организацији дела опозиционих странака, и вечерас протести у Нишу, Јагодини и Горњем Милановцу. Поред тога што су поновљени стари захтеви за смене, на протесту у Нишу организатори су поручили да је то и почетак изборне кампање дела опозиције и прва станица, како су навели, "опозиционог каравана слободе".

Протестна шетња организована је од Тржног центра Kалча, до Скупштине града Ниша, Градске куће и кабинета градоначелнице.

Протести и у Јагодини и Горњем Милановцу

На градском скверу у Јагодини одржан је четрнаести протест под називом "Јагодина против насиља“.

Организатори окупљања сматрају да је најава избора у децембру добра вест за Србију и указују на то да их опозиција одавно тражи. Тема вечерашњег протеста била је локална власт у Јагодини.

Члан Демократске странке и говорник на протесту Петар Јовановић поручио је да "Јагодина двадесет година живи у страху и да је локална власт у граду постала сама себи сврха".

Ово је град свих људи, а не град једног човека, рекао је Јовановић. Протестне шетње улицама Јагодине вечерас није било.

На 16. протесту против насиља у Горњем Милановцу, окупљеним грађанима на Тргу кнеза Михаила, обратили су се адвокатица Сара Ел Сараг и организатор скупа Дамир Аговић.

После говора у којима су подсетили на трагичне догађаје из маја и осврнули се на тренутну политичку ситуацију, окупљени грађани кренули су у шетњу главним градским улицама.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 23:10:01 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5281703/protesti-protiv-nasilja-u-nisu-jagodini-i-gornjem-milanovcu.html
Шведска војска добила дозволу да помогне полицији у борби против криминала https://rts.rs/vesti/svet/5281706/svedska-vojska-dobila-dozvolu-da-pomogne-policiji-u-borbi-protiv-kriminala.html Премијер Шведске Улф Кристерсон саопштио је да је војсци омогућено да помаже полицији у спречавању вишемесечног таласа насиља и криминала у тој земљи. Током септембра је у Шведској у пуцњавама и експлозијама живот изгубило 12 особа, а полиција је објавила да су нови напади могући на 150 локација у Стокхолму. Шведска влада је саопштила да ће омогућити војсци да пружи већу помоћ полицији у борби против таласа криминала који је потресао ту земљу.

Пуцњаве и експлозије су постале скоро свакодневна појава у Шведској, неке изводе тинејџери, а већину банде. Насилни напади постали су учестали од почетка године, а интензивирали су се у септембру, током којег је живот изгубило 12 људи.

Шведски закон тренутно забрањује војсци да помаже полицији у било којој ситуацији у којој би употреба силе могла бити неопходна, осим у случају терористичких напада или рата.

У Стокхолму тренутно постоји око 150 адреса на којима полиција очекује да ће се убудуће дешавати насилни напади, објавио је јавни сервис СВТ.

Шефица полиције у шведској престоници Катрин Кимеријус Викстрем каже да је немогуће да полиција буде на свим местима у исто време.

Након састанка са шефовима полиције и оружаних снага, премијер Улф Kристерсон рекао је да ће њих двојица сада имати званични мандат да истраже начине за сарадњу.

Влада ће, такође, размотрити измену закона како би се прошириле околности у којима полиција може да затражи војну помоћ, иако нису саопштени конкретни детаљи.

Из владе су навели да желe да војска и полиција помажу једни другима у логистици, информатичкој форензици, експертизи бомби и аналитици, што би могло да се догоди и по важећим законима.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 19:25:00 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5281706/svedska-vojska-dobila-dozvolu-da-pomogne-policiji-u-borbi-protiv-kriminala.html
Бајден против Трампа, реванш који Американци не желе https://rts.rs/vesti/svet/5281699/bajden-tramp-amerika-izbori-sad.html Нешто више од годину дана пред председничке изборе у Америци, главни кандидати демократа и републиканаца такмиче се у непопуларности, док парадоксално, имају и највећу подршку потенцијалних бирача. Џозеф Бајден или Доналд Трамп, избор је који би око 70 одсто Американаца желело, уколико је икако могуће, да избегне. Истовремено, и један и други имају велику подршку међу гласачима, који ће, почевши од јануара, одредити учеснике будуће трке за Белу кућу. Истраживања јавног мњења, која из недеље у недељу објављују амерички медији, показују тесну трку између Џозефа Бајдена и Доналда Трампа, нешто више од годину дана пре него што ће се кандидати републиканаца и демократа и заиста суочити у трци за место у Овалној соби.

Тачно оној чија је реплика постављена у здању председничке библиотеке Роналда Регана, где је у среду одржана дебата седморо политичара, који се надају да ће се републиканци узети у памет и одлучити да на изборе пошаљу новог кандидата - било кога осим Доналда Трампа.

"Да сам седео испред телевизора током дебате, сигурно бих променио канал", рекао је један од учесника, Рон Десантис, који се нада да ће 91 кривична пријава и четири судска процеса, навести републиканце и њихове бираче да одустану од Трампа и окрену се другим кандидатима.

Рецимо управо њему, иако за Трампом у две од три државе у којима ће републиканци прво гласати за будућег председничког кандидата има огроман заостатак - у Мичигену резултат је тренутно 65:18, док је у Ајови Десантис нешто ближи - 51:21. У Њу Хемпширу наде полажу у некадашњу амбасадорку при УН, Ники Хејли која у тој држави има подршку 18 одсто републиканаца, наспрам Трампових 48 одсто.

Републиканска дебата, одржана испод Регановог председничког "боинга 747", суштински, није допрла до пажње бирача, нити је понудила било какву јасну алтернативу Трамповој доминацији. До те мере је била бесмислена да су је аналитичари назвали "трком за место потпредседника", што је теза коју је Трамп већ дан касније уништио рекавши да на том скупу није видео будућег помоћника.

Из гомиле безличних изјава, искочила је само она коју је дао гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, назвавши бившег америчког председника човеком који је у републиканску странку и породице унео дубоке поделе. Кристи, иако најгласнији критичар Трампа, нема ни теоретске шансе да добије подршку републиканаца у трци за Белу кућу.

И сам Бајден види Трампа као главну препреку за други мандат у Белој кући, па га је недуго по завршетку републиканске дебате назвао човеком који "изазива насиље тражи безграничну власт и организује завере како би подрио Устав САД".

"То је опасна ствар - председник изнад закона и неограничење моћи. Трамп мисли да му Устав дозвољава да ради шта хоће", рекао је Бајден у Аризони.

Болтон: Надам се да Трамп неће бити кандидат републиканаца

"Људи мисле, гледајући истраживања јавног мњења, да ће доћи до реванша између Трампа и Бајдена, иако у исто време 70 одсто Американаца то не жели. Мислим да је то производ поделе и незадовољства, али мислим и да такав исход није неизбежан", рекао је за Интернет портал Радио-телевизије Србије некадашњи саветник за националну безбедност и амбасадор при УН, Џон Болтон.

Болтон сматра да је и даље могуће да неки од противкандидата претекне Трампа у трци за републиканску номинацију, наводећи да ће то, ипак, представљати озбиљан изазов.

Џон Болтон је у време администрације Доналда Трампа био саветник за националну безбедност све док се са председником није озбиљно сукобио о низу спољнополитичких тема, попут преговора са талибанима и повлачења из Авганистана, условљавања војне помоћи Украјини, реаговањем на нуклеарне претње Ирана и Северне Кореје и коначно односима са Русијом.

"Мислим и да демократе, све више, схватају колико је Бајден непопуларан и да би могао да изгуби од Трампа. У њиховом би интересу било да пронађу млађег и агилнијег кандидата као што су номиновали Џека Кенедија, који је говорећи о будућности и новим изазовима превазишао политику Двајта Ајзенхауера", рекао је Болтон.

Некадашњи саветник за националну безбедност сматра, међутим, да нема назнака да ће демократе кренути тим путем те да ће се коначна битка за Белу кућу водити без Трампа и Бајдена.

Трамп, 91 кривична пријава и четири суђења

Трампа би, ипак, номинације могла коштати нека из цунамија кривичних пријава о којима америчко правосуђе тек треба да се изјасни. Суђење по отужбама да је, зарад бољих услова кредитирања и осигурања, надувавао вредност некретнина почиње већ следеће седмице.

На терет му се ставља да је вредност некретнина приказану у годишњим финансијским извештајима банкама и осигуравајућим компанијама, неосновано, повећао за 2,23 до 3,6 милијарди долара.

Американци Трампов опстанак на политичкој сцени описују као запаљујућу смесу жестоке реторике дубоким незадовољством радом владе и протеста заговорника слободног држања оружја, који опасност по то право виде у будућим потезима демократа.

Истовремено, демократе га виде као "највећу опасност по демократију".

"Уколико би га порота заиста и осудила по некој од тих оптужница, мислим да би то изазвало земљотрес који би уништио његову кампању... Већина Американаца не жели да на председничким изборима гласа за осуђеног криминалца. Можда то неће утицати на његове најватреније присталице, али велики број демократа и неопредељених бирача ће пресуду схватити као знак да не може а буде кандидат", сматра Болтон.

"Без преседана у америчкој историји је да особа која је под толиком сенком сумњи буде успешна у политици, што суштински представља доказ да је Трамп у ствари грешка у систему. Нема Трамовог покрета, нема Трампове идологије и све ће то нестати када Трамп напусти политичку сцену. Подршка коју му пружају, нажалост, представља доказ племенског односа према политици у којој су се оба тима, да употребим боксерску терминологију, повукла у своје углове", сматра Болтон.

Због тога се и демократе држе Бајдена, упркос његовим годинама и паду популарности, иако се све присталице ове партије не слажу са тим избором.

Око 15 одсто демократа сматра да би млађи Роберт Кенеди, син некадашњег државног тужиоца, сенатора и брата Џона Фицџералда Кенедија, био неупоредиво бољи избор. Аналитичари који су, пак, озбиљно пустили машти на вољу мисле да би пар Трамп - Кенеди "одувао" било којег ривала. Такав развој ситуације је тешко могућ јер потичу из ривалских и у време избора непомирљивих странака.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 19:37:40 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5281699/bajden-tramp-amerika-izbori-sad.html
Временска прогноза 30. септембар 2023. https://rts.rs/vesti/vreme/5281328/vremenska-prognoza-30-septembar-2023.html Претежно сунчано. Увече се на северозападу, а током ноћи у већем делу земље очекује наоблачење с кишом и краткотрајним пљусковима. Јутро ће бити свеже, понегде с маглом. Током дана летњих 29 степени. У Београду сунчано, уз 27 степени. Током ноћи наоблачење с кишом.

30.09.2023. Субота Ујутро свеже, по котлинама и висоравнима југозападне Србије краткотрајна магла. Током дана претежно сунчано и топло, на југу и југоистоку од средине дана повремено уз малу до умерену облачност. Ветар слаб и умерен, северни и северозападни. Јутарња температура од 7 до 14 , а највиша од 24 до 29 степени. Увече на северозападу, а током ноћи и у осталом делу Војводине, као и у западној, југозападној и централној Србији јаче наоблачење са кишом или краткотрајним пљусковима.

01.10.2023. Недеља Пролазно наоблачење уз мањи пад температуре, на северу суво, у осталим крајевима местимично са кишом или краткотрајним пљусковима уз изоловану појаву грмљавине. Увече престанак падавина и разведравање. Ветар слаб и умерен северозападни. Јутарња температура од 9 до 15 , а највиша од 23 до 27 степени.

02.10.2023. Понедељак Претежно сунчано и топло. Ветар слаб и умерен, северозападни. Јутарња температура од 9 до 15 , а највиша дневна од 23 до 26 степени.

03.10.2023. Уторак Претежно сунчано и топло. Ветар слаб и умерен, јужни и југоисточни. Јутарња температура од 7 до 13 , а највиша дневна од 24 до 28 степени.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 18:45:30 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5281328/vremenska-prognoza-30-septembar-2023.html
Вучић: Разговарао сам са Блинкеном, сагласан је да је потребна већа улога Кфора https://rts.rs/vesti/politika/5281678/vucic-kim-kfor-blinken-sad.html Председник Србије Александар Вучић каже да је разговарао са америчким секретаром Ентонијем Блинкеном, да су се сагласили да је потребна деескалација и значајнија улога Кфора, али да се нису сагласили око природе онога што се догодило на КиМ, посебно о тзв. косовском сувернитету. Истиче да Београд има доказе да су Срби хладнокрвно убијени, те да ће гонити убице. Александар Вучић је, у изјави за новинаре у Београду, где се састао са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и престолонаследником Абу Дабија шеиком Каледом бин Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, рекао да је телефоном дуго разговарао са америчким државним секретаром, поводом најновије ситуације на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да раговор није био лак, те да је било ствари око којих су се сагласили и оних око којих се нису сагласили.

“Сагласили смо се да је потребна деескалација, значајно већа улога Кфора и Србија ће ту већу и значајнију улогу увек и свакако подржати. Волели бисмо чак да је она искључива, посебно на северу КиМ", рекао је Вучић у Геозаводу.

Додао је да је негирао неистине о највишем степену борбене готовости Војске Србије, истичући да то није тачно и да то није потписао.

“Немамо ни упола онолико снага колико смо имали пре два или три месеца“, рекао је Вучић.

“Оно о чему се нисмо сагласили је природа онога што се догодило на КиМ, посебно везано за такозвани косовски суверенитет", додао је Вучић.

У разговору је, каже, нагласио да Србија са тим није сагласна.

"На питање одакле нам приче, ја то не желим сада због породица настрадалих да говорим, али ћемо o томе јасно да говоримо и не желим да било шта скривам и не интересује ме шта било ко у свету мисли по том питању јер ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрвно ликвидирано и да нису били ликвидирани у борби већ само рањени. Били су у животу, предали се, а онда су хладнокрвно са мале удаљености ликвидирани", рекао је Вучић.

Истакао је да није желео да се сагласи да је то била перфектна, професионално урађена акција и поставио питање зашто је Еулекс одбијен да буде на Северу.

"Блинкен је говорио и о неким мерама ако се не понашамо на одговарајући начин. Ја сам рекао: Ви сте велика земља, супер сила, ваше је да чините што мислите да морате. Ја сам апсолутно против тога и мислим да је то врло лоше, али постоје ствари којих морамо да се држимо, а то је пре свега истина", каже Вучић.

"Радоичић ће морати да се одазове надлежним органима"

Председник наводи да писмо Милана Радоичића није прочитао, али да ће он морати да се одазове надлежним органима.

“Шта ће бити одлука тужиоца – да ли ће да га гони и за које кривично дело, то је питање за тужиоца и за друге надлежне државне органе“, рекао је Вучић.

Коментаришући Радоичићево писмо, Вучић је рекао да то није било очекивано.

“Било је очекивано, јер ако је мислио неко да ће он да се крије – неће. Он и момци који су у томе учествовали се тиме поносе, то гледају на другачији начин. Ја не мислим да има право да било ко било кога убије – шта год ми о томе мислили, и за то као и за неке друге ствари, мораће нека питања да се постављају… Можда уопште није учествовао у томе делу, па ће тужилац наћи нешто друго или неће наћи ништа, то је питање за тужиоца“, рекао је Вучић.

Навео је и да полиција мора на основу медијских извештаја да прикупи одређене информације.

"Затим долази тужилац, па тужилац да додатно тражи прикупљање обавештења и онда доноси одлуку - иде ли на подизање оптужног акта или не. У складу са тим хоће ли бити оптужног акта или не за пет дана или 50 дана можемо да процењујемо шта је то што тужилац односно држава жели да закључи у целом процесу", рекао је председник.

Коментаришући то што је Радоичић навео да Београд нема никакве везе са дешавањима на КиМ, Вучић је рекао да Србија не би уништила своју позицију.

"А прича о томе како је то оружје Србије, па шта ако је то оружје Србије? Кад наиђете на десет пута више нашег оружја у Украјини то значи да смо ми повели рат у Украјини? Какве су то глупости?", упитао је Вучић.

Навео је и да је, како каже, очигледно многима потребно да направе хајку против Србије, као и да је очигледно да су многи желели да Србија буде кажњена.

"Имамо доказе, гонићемо хладнокрвне убице"

Коментаришући данашњи упад у КБЦ Косовска Митровица, Вучић је рекао да они који су то урадили имају "карт бланш" од својих спољних помагача.

"Уопште њих не интересује то, они сад могу да раде шта хоће, зато што су добили 'карт бланш' од својих спољних саветника, од својих спољних помагача", рекао је Вучић.

Додао је да због супружника и деце неће даље да прича, док не прође све, а онда ће, како каже, причати на сав глас… Поручује да Србија има доказе и да ће гонити хладнокрвне убице.

"Ми имамо доказе, имамо и изјаве, имамо и фотографије које то потврђују. Тако да те приче о дивним професионалцима и о свему другом који се супротстављају 'српском тероризму' и тако даље, па то можете ви да говорите, можете да обмањујете себе, можете да обмањујете светску јавност, мене не можете", рекао је Вучић.

Поводом могућих казнених мера за Србију, које су поменули и Блинкен и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, Вучић је рекао да је потребно тачно видети шта ће у том контексту бити речено, и да ће “грађани Србије све разумети“.

“Зашто је неко само то чекао? Као што видите, Курти само на то мисли, ништа друго га не интересује. Као и неке земље чланице, јер нисмо увели санкције Русији, или зато што брзо растемо, брже од неких других“, рекао је Вучић.

Грађанима је поручио да не брину.

“Надам се да ћемо задржати стабилност и мир, и упркос великим мукама које смо имали, ићи напред'', рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише то што НАТО шаље додатне трупе на север КиМ, Вучић је рекао да је то добра вест.

“Нека шаље, НАТО нам не смета ништа. Нека шаљу, мање ће Курти моћи да дивља“, рекао је председник.

"Избори потребни због јасног мандата у будућности"

Председник је говорио и о изборима, навевши да је то тражила опозиција, те да ће их добити и у Београду и на нивоу Србије. Међутим, додаје да се на изборе “иде и због људи“, јер је потребан ''чист и јасан мандат у будућности“.

“Потребан нам је јасан правац којим желимо да идемо у будућности. Желимо ли сувереност или да будемо колонија“, упитао је Вучић и констатовао да нико из опозиције није стао у одбрану свог народа.

“Али за разлику од њих, ја разумем потребу људи да бране своја огњишта. Неко мора да разуме зашто се људи тамо боре, зашто су се жртвовали'', рекао је Вучић.

Навео је да су дан пре него што су расписани избори, представници опозиције говорили да не сме да изађе на изборе, јер су му то ''забранили Американци'', а затим због ситуације на КиМ.

"Када смо ипак рекли да им излазимо у сусрет, они су рекли – немојте, молим вас, то смо безвезе написали. Значи, сад кад ви смете, нама се не излази. Али добро, добро је да се испуњавају прохтеви бившег режима који је сада опозиција, добро је да негујете мањину, то је демократска тековина и важна ствар'', рекао је Вучић.

Додао је да је ''срећан због опозиције“, те да имају 79 дана да се спреме.

“А ми ћемо да се боримо за народ, па ком опанци, ком обојци“, рекао је председник Србије.

СБ УН о Унмику између 9. и 12. октобра

Председник Србије Александар Вучић је, у изјави за медије, рекао и да је веома поносан што је био у прилици да угости изасланика председника Уједињених Арапских Емирата принца престолонаследника Абу Дабија шеика Каледа бин Мухамеда бин Заједа Ал Нахјана и премијера Мађарске Виктора Орбана.

У изјави новинарима у Геозаводу, Вучић је подсетио да је у питању престолонаследник Емирата, оно што је до скора био шеик Мухамед бин Зајед.

"Нека људи размисле шта то значи, а ја сам поносан на то што сам га угостио, као и премијера Мађарске Виктора Орбана", рекао је Вучић.

Најавио је да ће за који дан отићи на Европску политичку заједницу у Шпанију, где очекује, како је казао, да се на њега "сручи сав бес поводом оног што се десило".

Најавио је и Седницу Савета безбедности УН о Унмику чије одржавање би могло бити између 9. и 12. октобра, а не 23. јер, како каже, Бразил који је председавајући није у могућности тада.

"После тога идемо у Кину три, четири дана где ћемо потписати најважније уговоре. Можда и ни Кина није важна некоме, али ја мислим да је највећа и најзначајнија земља света", поручио је Вучић.

]]>
Fri, 29 Sep 2023 22:32:56 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5281678/vucic-kim-kfor-blinken-sad.html