Извор: РТС, Танјуг

Обележена 82. годишњица битке на Козари – "Србија и Српска желе мир и знаће да га очувају"

Oбележeна је 82. годишњица битке на Козари, током које је убијено око 40.000 српских цивила. Председник Републике Српске Милорад Додик поручује да у историји српског народа није било ниједне генерације која није доживела "своју" Козару, док је министар Немања Старовић поручио да Београд и Бањалука желе мир и да ће знати како да га сачувају.

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је на Мраковици поручио да Република Српска и Србија желе мир и да ће знати како да га сачувају и на истоку и на западу, као и да ће зато примењивати све оно што је договорено на Свесрпском сабору.

“Реч Козара у српском језику представља синоним за геноцид и јако је важно да смо се овде окупили у заједничкој организацији двеју влада како бисмо се сетили тог злог времена када је зло ходала по земљи и како не бисмо дозволили да нас то зло и када више походи”, рекао је Старовић у обраћању.

У логоре Јасеновац и Стару Градишку одведено је 68.000 људи, а међу њима било је више од 23.000 деце. Офанзива на Козару почела је 10. јуна 1942. године, када су немачке и усташке јединице са око 35.000 војника затвориле обруч око слободне територије козарске области.

У опкољеном подручју 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило је збег са око 80.000 српских цивила.

Партизанске јединице су у ноћи између 3. и 4. јула 1942. године, након интензивне битке, пробиле обруч код брда Патрија између Приједора и Козарске Дубице.

Додик: Није било генерације која није доживела "своју" Козару

Председник Републике Српске Милорад Додик поручује да у историји српског народа није било ниједне генерације која није доживела "своју" Козару.

“На овој генерацији, на нама остаје обавеза да обновимо сећање, да памтимо да су овде побијени Срби масовно. Да се није оклевало. Имате села овде у околини Приједора где је убијено по 1.100 становника тог села. Опколе село и побију све што је живо”, рекао је Додик.

Посебно је трагична била судбина око 23.000 српске деце, малих Козарчана, који су убијани и исцрпљивани глађу и болестима. Један део је спасен и дат на усвајање, а посебно се истакла хуманитарка Дијана Будисављевић која је успела да из концентрационих логора спаси око 12.000 српске деце.

Свечани дефиле кадета Србије, реаговао Комшић 

Уочи обележавања годишњице битке на Козаре кадети Војске Србије имали су свечани дефиле кроз Приједор.

Реаговао је члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који је рекао да се мора утврдити ко је дозволио улазак Војске Србије на територију БиХ и ако то није урадило Министарство одбране БиХ, онда је то акт агресије.

Министар одбране БиХ Зукан Хелез каже да према његовим информацијама, у Приједору није била Војска Србије, него кадети Војне академије, наводећи да је Република Српска довела ученике па их приказала као војнике.

Хелез је рекао и да Министарство одбране није позвало, ни одобрило улазак војника Војске Србије у БиХ.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевадић каже да не зна која би друга војска требало да се појави на парастосима и комеморацијама на Козари и у Братунцу, ако не српска.

Амбасада Србије у Сарајеву нотом је најавила Министарству спољних послова Босне и Херцеговине долазак кадета војне и полицијске академије који су учествовали у обележавању Битке на Козари, сазнаје Танјуг.

Читај ми!