Опозициона ДПА напустила Собрање

Демократска партија Албанаца напустила је македонски парламент због тога што, како је наведено у тој странци, "Собрање доноси законе који занемарују достојанство Албанаца у Македонији".

Македонско Собрање напустила је опозициона Демократска партија Албанаца (ДПА), незадовољна што парламент не поштује иницијативе те странке.

Посланик ДПА Имер Алиу оптужио је парламент за усвајање закона који су у супротности са Охридским споразумом и Уставом, "који су тумаче и реализују у зависности од интереса највеће владајуће странке".

"Бојкотује се свака иницијатива опозиције и систематски се не поштује политичка воља Албанаца. Једини начин да се превентивно одстрани опасност од продубљивања ситуације је бојкот", изјавио је Алиу.

Скопски медији наводе је и поред тога што је ДПА напустила Собрање, парламент усвојио Закон о Собрању, који је један од три закона који Македонија треба да усвоји до извештаја Европске комисије на јесен, како би знала рок за чланство у ЕУ.

ДПА је једна од четири потписнице Орхидског мировног споразума, који је потписан под јаким притиском међународне заједнице, а којим је 2001. године спречен грађански рат у Македонији.

Тај споразум означио је и почетак политичког реформског процеса. Месеци проблематичних преговора у Парламенту те земље довели су до уставних измена и усвајања нових закона којима се пружају већа права локалним Албанцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи