Антифашисти подржали Месића

Став председника Месића да се из касарни и државних установа уклоне распећа као симбол католичке вере, подржао је Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА) подржао је став председника Стјепана Месића да се из касарни и државних установа уклоне распећа као симбол католичке вере.

САБА у саопштењу напомиње да у свом чланству има припаднике разних вероисповести - римокатолика, православаца, муслимана, јевреја и других и да су њихови међусобни односи с тим у вези "толерантни и неспорни".

"Но, у дубоком памћењу су догађања која су непосредно повезана с распећем у виду заклетве у усташком покрету. Заклетва је обављана под усташким знаком 'У' изнад којега је било распеће, а испод њега бомба и кама. То показује својеврсну симбиозу државе и Цркве, што је непримерено и може се рећи да је вера злоупотребљавана", пише у саопштењу САБА.

САБА истиче да се и данас може говорити о "непримерености симбиозе" Цркве и државе из два разлога.

Један је кршење Устава, који налаже једнакост религија, а други је "утицај већинске римокатоличке вере на државу која се не манифестује само у постављању распећа у јавним установама, него и у непримереним последицама (Закон о нерадној недељи, Закон о потпомогнутој оплодњи, супростављање абортусу и друго) те у неједнаком третирању жртава усташких злочина у односу на тзв. 'комунистичке злочине'", оценила је САБА.

Стјепан Месић је почетком прошле седмице јавно затражио од свих државних и јавних институција, полицијских станица и касарни да из канцеларија уклоне распећа и верске симболе, којима, како је објаснио, није место у секуларној држави каква је Хрватска.

Месић је већ годинама "на ратној нози" са католичком црквом у Хрватској, којој пребацује да се претерано меша у политику, али и чињеницу да у својим редовима има превише свештеника који са олтара отворено промовишу екстремно десне политичке ставове.

Црква пак Месићу непрестано приговара због његових отворених антифашистичких изјава, оштре осуде усташког режима бивше НДХ и усташких злочина, залагање за кажњавање ратних злочина без обзира с које стране они долазили, као и његово одбијање да у својству шефа државе посети Блајбуршко поље као симбол страдања губитничке стране из Другог светског рата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи