Гадафи платио масовно венчање у Зеници

У Зеници одржано прво колективно шеријатско венчање у БиХ. Комплетна свечаност за 20 парова обављена на стадиону, а све трошкове платио либијски председник Муамер ел Гадафи.

Реис-ул-улема Исламске заједнице Босне и Херцеговине Мустафа Церић је, у оквиру низа овогодишњих предрамазанских свечаности, обавио у Зеници прво колективно шеријатско венчање у БиХ.

Комплетна свечаност за 20 парова обављена је у суботу на стадиону КСЦ Камберовића поље, а све трошкове, као и вечеру за младенце и више од 500 званица у хотелу "Зеница", платио је либијски председник Муамер ел Гадафи, објавио је босански портал Сарајево-x.

Реч је о паровима из више општина централне Босне, од којих су неки од њих од 1992. до 1995. године провели у Либији на позив либијског председника.

"На овоме изванредном месту и изванредном граду Зеници, сведочимо величанственом догађају. Надам се да је ово само почетак, да ћемо идућих година имати све више оваквих прилика", рекао је Церић.

Изразио је захвалност либијском председнику за, како је рекао, све што је урадио за "наш народ и државу БиХ током најтежих ратних година".

Месец Рамазана за припаднике исламске веросиповести, током кога се верници уздржавају од свих ужитака, јела и пића, али и ружних мисли и дела од зоре до вечери, ове године ће почети 21. августа и трајати 30 дана.

Церић се недавно заложио да шеријат буде институционализован као саставио део Устава БиХ.

Он је на предавању на Римокатоличкој академији у Берлину рекао да је шеријат за муслимане "морални код" који их подстиче да чине добро и да се клоне зла.

Шеријат је скуп правила, одредби, учења и вредности која управљају личним и друштвеним животом муслимана, чије је извориште у светој књизи муслимана - Курану.

Шеријат, између осталог, прописује и правила понашања муслимана у политици, друштву, економији, праву и другим областима, а у многим ставкама драстично се разликује од закона који се примењују у западним земљама, па чак и у неким где је већинско муслиманско становништво.

Према шеријату, на пример, жене не смеју да возе аутомобил, забрањено им је било какво шминкање, као и да се удају за некога ко није њихове вере.

Мушкарцима је строго забрањен било какав додир жене, осим супруге или ако им је у роду.

У шеријатском закону још увек важи смртна казна каменовања, а њена примена је честа у Ирану.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи