Нови инциденти на хрватском приморју

Хрватском новинару Силвију Хуму у Дубровнику исечене гуме на аутомобилу. Редитељ Јиржија Менцл нападнут је на Страдуну док је снимао документарни филм о Хрватској. У ресторану на Корнатима претучена група италијанских туриста.

И поред сталних убеђивања Владе Јадранке Косор да су грађани и туристи безбедни у Хрватској, почетак августа обележили су инциденти.

На мети се нашао један од најпознатијих хрватских новинара Силвије Хум. Због загребачке регистрације, исечене су му гуме. Још увек се није стишала бура ни око италијанских туриста који су претучени на Корнатима.

Новинар је остао шокиран вандалским понашањем и то у Дубровнику, граду који редовно посећује 30 година. Хулигани су му у петак пробушили гуме и изгребали врата "тојоте", коју већ месец дана паркира у прометној дубровачкој улици.

"Напад вероватно има везе са загребачким ознакама, а не са мном. У Дубровник долазим деценијама, али се сада питам да ли је то онај Дубровник који сам знао, онај који треба да представља универзалне туристичке вредности", рекао је Хум.

Улица Јосипа Косора је доста прометна, па Хум верује да је неко баш из те улице добро испланирао како ће оштетити загребачки ауто.

Покушај смиривања страсти

Дубровник замало што није остао у лошој успомени славном чешком редитељу Јиржију Менцлу. Нападнут је на Страдуну док је снимао документарни филм о Хрватској. Из оближњег ресторана негодовали су што им заклања рекламу. Настала је свађа, а Менцела је ударио син власника ресторана.

Хрватска влада на све начине покушава да смири страсти које су се разбуктале после инцидента са италијанским туристима на Корнатима. Међу гостима је била и италијанска новинарка Елвира Теранова која каже да је спор настао због курса евра који је био нижи од очекиваног.

"Изашао је власник ресторана и двојица високих мушкараца. Почели су ударати чак и нас жене. Тукли су нас рукама и ногама", рекла је Елвира Теранова.

Власници ресторана све демантују. Италијански конзулат затражио је објашњење. Министар туризма Дамир Бајс извинио се туристима и наредио истрагу. Рекао је да су то појединачни случајеви и да је најважнија правовремена реакција. Поменуо је и случај адвоката из Београда коме је ауто демолиран.

Хрватска влада свесна је да овакви догађаји могу да нанасу штету туризму. Свесни су да је битан сваки туриста и зато, кажу, не могу и неће толерисати такво понашање према гостима.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи