Читај ми!

Српски монаси (ни)су добродошли

Митрополит Амфилохије оптужио МУП Црне Горе да застрашује монахе и свештенике Српске православне цркве. Црногорско Министарство унутрашњих послова одговорило да монаси нису посебна категорија и да морају регулисати боравак као сви остали странци који бораве у држави.

Црногорско Министарство унутрашњих послова демантовало је тврдње митрополита СПЦ црногорско-приморског Амфилохија да застрашује монахе и свештенике Српске православне цркве, истичући да контролом пријаве боравка припадника верских заједница само спроводи закон.

"Министарство унутрашњих послова не престрављује монахе, монахиње и свештенике, већ надлежни државни органи спроводе Закон о странцима, вршећи послове контроле уласка странаца у Црну Гору, контроле боравка странаца и контролу изласка тих лица из државе", саопштио је МУП Црне Горе.

Митрополит Амфилохије оптужио је МУП Црне Горе, на челу са министром Иваном Брајовићем, да спроводи својеврсно насиље над свештенством Митрополије црногорско приморске, застрашује свештенство и монаштво, посебно оне који нису имали боравишну дозволу.

Црногорска полиција контролисала је пре неколико дана манастире и цркве Митрополије црногорско-приморске и том приликом ухапсила и привела пет свештеника који нису имали боравишну дозволу.

МУП Црне Горе: Сви исти пред законом

Ниједна одредба у Закону, како су истакли у црногрском МУП-у, не препознаје ни свештенике ни монахе било које верске заједнице у Црној Гори као посебну категорију и зато они имају исти законски третман регулисања боравка као сви остали странци који бораве у држави.

"Ако се ради о особама која имају држављанство друге државе, а бораве или раде на територији Црне Горе, свој статус могу решити на три начина - да пријаве боравак на 90 дана, да затраже привремени боравак или стално настањење, уз испуњење законом прописаних услова", наводи црногорски МУП.

Из МУП-а напомињу да је немогуће селектовати захтеве особа за стално настањење или држављанство по категоријама грађана-подносилаца захтева, и они се решавају по законској процедури, па нема одбијања захтева по аутоматизму, како тврди Амфилохије за свештенике Српске православне цркве у Црној Гори.

Према евиденцији Фонда за здравство, како су навели, у Црној Гори је 514 особа осигурано као свештеници, верски службеници и чланови њихових домаћинстава, од чега су њих 320 представници СПЦ.

"Према истој евиденцији, њих 86 нема никаву одобрену врсту боравка и не пролазе кроз поменуте регистре, од чега њих 80 верску службу служе у СПЦ, рекли су из МУП-а Црне Горе.

Уколико Црква, како се додаје, има потребу за ангажовањем додатног броја службеника које не може обезбедити у Црној Гори, то може урадити из иностранства, али само у складу са законима.

У Регистру верских заједница, који води МУП, сходно Закону о правном положају верских заједница, у Црној Гори је регистровано 13 верских заједница, међу којима су и Католичка верска заједница, Мешихат исламске заједнице у Црној Гори, Црногорска православна црква, али, како су навели, СПЦ није евидентирана.

"Из свега наведеног може се закључити да се на врло проблематичан начин неспремност свештеника Српске православне цркве да законски регулишу свој статус и статус верске заједнице која врши верску службу на територији Црне Горе, покушава представити као политичко-верско питање и на тај начин извршити притисак на надлежне органа у Црној Гори да ова питања решавају мимо Закона", поручили су из МУП-а.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи