Хаос у Сплиту

Геј парада у Сплиту прекинута. Тотални хаос завладао градом. Најмање десеторо људи, од којих четворо новинара, повређено, док је 300 особа приведено. Полиција није обавила свој посао и право на мирно окупљање није испоштовано, истичу организатори.

Поворка "Сплит прајд" прекинута је око 15.10 часова, пошто је на улицама Сплита избио прави хаос. Најмање десет особа је повређено, од којих четворо новинара. Полиција је привела више од 300 људи.

Учеснике данашњег првог "Сплит прајда", поворку гејева, лезбејки, бисексуалаца и транссексуалаца, неколико хиљада противника таквих окупљања гађало је свим шта им је при руци, при чему је повређено неколико учесника.

Организатори манифестације, удружења "Контра", "Искорак" и "Домине", због тога су одустали од најављеног програма, а за нереде окривили полицију да није радила свој посао.

Док је колона праћена кордоном интервентне полиције након окупљања у парку Ђардин пролазила центром града, пратиле су је увреде и викање "Убиј педера" и "Цигани", а један од младића бацио је боцу на колону, због чега је приведен.

Ситуација је била критична кад је колона у којој су били и геј активисти из Србије и Црне Горе стигла пред обалу, на којој су организатори раније најавили окупљање и поред забране градских власти.

Гомила људи их је уз узвике "Убиј педера", "Наказе" и "Цигани" засула бакљама, петардама, камењем, саксијама с цвећем и пепељарама, због чега се колона повукла док полиција није удаљила хулигане и проширила коридор, односно помакла гвоздене ограде.

Гађање колоне наставило се док је прелазила шеталиштем која је прекривена оним шта је бацано на учеснике "Сплит прајда", а бачен је и сузавац.

На лице места дошла су и кола хитне помоћи, па је пружена помоћ погођенима и повређенима, међу којима је и камерман ТВ куће РТЛ.

Учесници "Сплит Прајда" груписали су се око бине, одакле се пушта музика, док кордони полиције спречавају блиске сусрете с противницима манифестације.

Због такве ситуације програм на риви је прекинут, а полиција ће, након што "рашчисти" окупљене контрамитингаше развести учеснике скупа.

У првим изјавама новинарима организатори су прозвали полицију због неадекватног поступка и неспособности да спречи окупљање противника манифестације.

"Полиција није обавила свој посао и право на мирно окупљање није испоштовано", рекла је новинарима Сања Јурас из "Контре".

Полиција је раније прогласила скуп догађајем високог ризика.

Учеснике је пратило и обезбеђивало око 500 полицајаца из осам полицијских управа, а колону је надлетао и хеликоптер.

Пре почетка скупа превентивно је приведено око 50 људи јер су код себе имали бакље или капе фантомке или што нису имали личне карте.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи