Читај ми!

Грци неће владине мере штедње

Протести на улицама грчких градова не престају, јер синдикати кажу да ће нова средства, која су одбрили ММФ и Европска унија донети оштрије мере штедње. Национални штрајк, заказан за 15. јун, ће паралисати земљу, упозоравају синдикати.

Два главна синдиката јавних служби и приватног сектора у Грчкој организовала су протесте у Атини, због најновијих владних мера штедње у складу са захтевима страних поверилаца.

Око 1.500 људи прошетало је главним градским тргом Синтагма испред парламента, носећи транспаренте на којима је писало "Не новом меморандуму" и "Одуприте се".

Европска унија, ММФ и Европска централна банка пристали су у среду да продуже наредну траншу средстава за помоћ Грчкој, највероватније до јула, али синдикати кажу да ће та нова средства само додатно отежати положај становништва, јер ће донети нове и оштрије мере штедње.

"Ми тражимо другачију економску политику, са социјалним и развојним мерама, која ће нам сачувати посао и ојачати економска и социјална права", навели су синдикати у саопштењу.

Чланови синдиката и даље окупирају зграду Министарства финансија у центру Атине и апелују на раднике да масовним протестима одговоре на финансијске притиске којима их излаже влада Јоргоса Папандреуа.

Додатне мере штедње подразумевају ново смањење плата и пензија, раст пореза и продају јавних предузећа.

Грађани су посебно огорчени плановима да се приватизује имовина у вредности од око 50 милијарди евра.

Криза у Грчкој траје дуже од годину дана, а према анкети коју је објавио дневник То Вима, три четвртине испитаника не одобравају начин на који је влада Јоргоса Папандреуа решавала кризу, али ни начин на који је реаговала опозиција.

Водеће синдикалне организације, које броје око два милиона чланова, упозоравају да ће национални штрајк заказан за 15. јун, паралисати земљу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи