Читај ми!

Папа у посети Хрватској

Хрватску први пут посећује папа Бенедикт Шеснаести. У Загребу истичу значај тога што је папа у посети док земља слави 20 година независности и завршава приступне преговоре са Европском унијом.

Папа Бендикт XVI допутовао је у Загреб, где су га на аеродрому дочекали верници, верски великодостојници и председник Хрватске Иво Јосиповић.

Хрватски председник нагласио је "кључну политичку улогу Ватикана" у раном признању Хрватске као државе, у, како је навео, "тренуцима који су били пресудни не само за настанак, него и за сам њен опстанак".  

Јосиповић је рекао да папин долазак "пада у срећном тренутку", када Хрватска слави 20 година "успостављања савремене демократске државе", а која се поклапа са закључењем хрватских приступних преговора с Европском унијом.

"Ослањајући се на своје хришћанске корене, савремена Хрватска жели да буде великодушна у опраштању према својим суседима, јер кроз опраштање налазимо пут помирења, а у помирењу меусобну добробит", рекао је Јосиповић.

Папа је указао на 13 векова "снажних и посебних веза Хрватске и Ватикана, учвршћених у понекад тешким и болним околностима".

"Та је историја речити доказ љубави вашега народа према Јеванђељу и према Цркви. Од самих почетака, ваш народ припада Европи и даје јој допринос у духовним и моралним вредностима, које су кроз векове обликовале свакодневни живот као и лични и национални идентитет њене деце", рекао је папа. 

Загреб под полицијском опсадом

На путу ка Хрватској, папа је у авиону коментарисао очекивања многих хрватских верника да кардинал Степинац постане светац.

Рекао је да је он био велики хришћанин и личност узорног хуманизма, али да је живео под две диктатуре које су биле изричито антихуманистичке, од којих је усташки режим био лажна аутономија, инструментализована од Хитлера.

Током поподнева папа се одвојено састао са председником и премијерком Јадранком Косор, а потом и са представницима друштвене, политичке, културне и верске елите. Листа званица је била предмет коментара, јер је позван певеч Марко Перковић Томсон, али не и бивши председник Стјепан Месић.

Више од 1000 представника медија из 25 земаља извештава о посети која је изазвала критике, па и протесте због високих трошкова од око два милиона евра. Невладине организације кажу да се у време кризе разбацује народни новац на дочек једног човека.

Први дан посете папа завршава на Тргу Бана Јелачића на молитвеном бдењу где га је дочекало десетине хиљада младих, док у недељу на загребачком Хиподрому очекују више од 300.000 верника.

На припреми папиног доласка ангажовано је око 10.000 људи, а његов боравак Хрватску ће коштати више од два милиона евра.

Због папиног доласка Загреб је под полицијском опсадом. Вожња и паркирање у центру града су забрањени, а многе линије јавног саобраћаја су преусмерене.

Грађанима у квартовима кроз које ће проћи папа забрањено је да излазе на балконе и да се појављују на прозорима.

Полиција је замолила грађане да пријаве сумњиве особе, затим да не бацају цвеће пред папу и да на бдење за младе на Тргу бана Јелачића и на мису на хиподрому не долазе с кишобранима, транспарентима, заставама, алкохолом и оружјем.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи