Читај ми!

Парламент РС о референдуму

Предлог председника РС Милорада Додика да се стави ван снаге ранија одлука о расписивању референдумa на дневном је реду Парламента РС. Структурални дијалог комисије ЕУ и надлежних представника БиХ почеће следеће недеље, када ће у Бањалуку стићи европски комесар Штефан Филе.

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је посланике Парламента Републике Српске да ставе ван снаге Одлуку о референдуму јер, како рекао, после договора са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон о отварању дијалога о раду правосуђа у БиХ, референдум није потребан.

"За овакав предлог одлучили смо се имајући у виду да смо са ЕУ оценили да референдум за сада није неопходан", истакао је Додик обраћајући се посланицима током расправе о Предлогу одлуке о стављању ван снаге одлуке о расписивању републичког референдума, преноси РТРС.

Ранија одлукa о расписивању референдума у вези са наметнутим законима високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, стављена је ван снаге после договора председника Додика са Кетрин Ештон да, под надзором ЕУ, почне структурални дијалог о правосуђу у БиХ.

Додик је тада рекао да су циљеви остварени и да није неопходно одржавање рефереднума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Образложење о стављању ван снаге одлуке о референдуму посланицима ће, према најавама, поднети председник РС.

Структурални дијалог комисије ЕУ и надлежних представника БиХ, ентитета, РС и Федерације БиХ, као и дистрикта Брчко почеће следеће седмице, када ће у Бањалуку стићи европски комесар Штефан Филе.  

Филе ће бити на челу комисије, која ће анализирати и дати препоруке о раду правосудних институција у БиХ.

Одлуку о расписивању референдума парламент РС донео је 13. априла, уз велику подршку посланика скупштинске већине, предвођене Савезом независних социјалдемократа, као и опозиционе Српске деморкатске странке.

Стављање ван снаге одлуке о расписивању референдума, како је најављено, подржаће само посланици скупштинске већине, СНСД, СП и ДНС.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи