Читај ми!

Изборна криза не престаје

Албански социјалисти бојкотују парламент, због спора у вези са резултатима локалних избора. Еди Рама поднео жалбу суду и тврди да су резултати избора нерегуларни. Премијер Саљи Бериша одговара да су то били "најдемократскији избори" у Албанији.

После спорних локалних избора, политичка криза у Албанији се продубљује, што потврђује одлука Социјалистичке партије, највеће опозиционе странке, да бојкотује рад парламента.

Лидер Социјалиста Еди Рама није прихватио резултате избора за градоначелника Тиране и његова партија је поднела жалбу највишем изборном суду у којој тврди да резултати избора нису регуларни.

Према прелиминарним резултатима избора за место градоначелника Тиране, победио је Рама, пошто је добио десет гласова више.

Међутим, Изборна комисија је накнадно утврдила да су неки листићи убачени у погрешне кутије. После њиховог пребројавања, дошло је до преокрета и за градоначелника је проглашен владин кандидат Љуљзим Баша, јер је, наводно, освојио 81 глас више.

"Ови резултати не одражавају слободну вољу грађана Тиране, већ су продукт изборног канибализма премијера Саљија Берише", изјавио је Рама, преноси агенција АП.

Многи правници сматрају да је погрешно убачене листиће требало прогласити неважећим.

Изборни суд је, како јављају агенције, почео да разматра жалбу социјалиста, али није јасно када ће саопштити своју одлуку. Премијер Бериша одбацује оптужбе и каже да су ово били "најдемократскији избори" у Албанији.

Политичка криза која потреса Албанију већ годинама сада се још више продубила. Две водеће партије - владајућа Демократска партија премијера Берише и социјалисти - споре се и око резултата парламентарних избора који су одржани још средином 2009. године.

У опозицији тврде да је премијер Бериша тада победио захваљујући покраденим гласовима, што у влади демантују, мада никад нису пристали да се накнадно преброје спорни гласови.

У Бриселу са забринутошћу прате најновије догађаје, што потврђује и отказивање посете председника Европске комисије Жосе Мануела Бароза Тирани.

Из Европске комисије су раније упозорили да молба Албаније за стицање статуса кандидата неће бити прихваћена све док се у земљи не успостави дијалог две водеће партије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи