Читај ми!

Реаговања из региона

Хапшењем Младића задовољена је правда, што ће даље допринети миру и стабилности у овом делу Европе, оцењују званичници из региона. Хапшење представља олакшање за породице жртава злочина, поручују удружења породица настрадалих.

Хапшење Ратка Младића поздравили су званичници из региона, нагласивши да та акција доприноси правди и помирењу на овим просторима.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да хапшење генерала Ратка Младића представља испуњење међународних обавеза из Дејтонског споразума, које су преузеле све државе у региону.

"Институције РС никада нису стајале нити ће стајати у одбрани било кога ко је починио ратне злочине, без обзира на националну или верску припадност", поручио је Додик.

"Изражавам наду да ће Ратко Младић имати правично суђење, које гарантују све конвенције о људским правима", истакао је Додик.

Председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић истакао је да сви осумњичени и оптужени појединци из БиХ морају одговарати за почињене ратне злочине, пред надлежним судовима, без обзира којем народу припадају.

"Све земље бивше Југославије за које је овај међународни суд и формиран по принципу територијалне надлежности, обавезале су се на сарадњу са овим судом, због злочина почињених током ратова у недавној прошлости", навео је Радмановић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је да је хапшење Ратка Младића врло важно за будући међународни положај Србије и за њену интеграцију у Европску унију, али и за односе у региону, посебно кад је реч о односима Србије и БиХ, али и "за односе Србије са свим земљама у региону, као и за односе Србије и Хрватске".

Хрватска премијерка Јадранка Косор изјавила је у Загребу да Хрватска поздравља хапшење Ратка Младића, наводећи да је то добра вест за цео свет, али и за стабилност и коначни мир у овом делу света.

"Сигурно је да ће Младићево изручење и суђење бити важан допринос у изградњи мира на темељу правде. На тим темељима с нашим савезницима у НАТО-у и партнерима у ЕУ Хрватска ће и даље подржавати евроатлантски пут Србије и свих земаља региона", нагласила је Косорова.

Олакшање за породице жртава

"Хапшење Младића представља олакшање за породице настрадалих", изјавила је председница удружења "Мајке Сребренице" Хајра Чатић.

"После 16 година чекања, за нас рођаке жртава, хапшење представља олакшање", рекла је Чатићева.

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић поздравио је вест о хапшењу Ратка Младића и навео да су у томе учествовале и одређене службе у Босни и Херцеговини.

"Хапшење су спровеле српске легалне институције уз подршку легалних институција у Босни и Херцегиовини" рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре у Сарајеву, али је избегао да изнесе друге појединости.

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић саопштио је да му је изузетно драго што је дошло до хапшења Ратка Младића и што ће се он наћи на оптуженичкој клупи и, како је навео, одговарати за сва страшна злодела почињена на територији БиХ, а поготово за геноцид почињен у Сребреници.

"Иако су поједини изгубили наду да ће доћи до његовог хапшења и да ће и он, као и политика коју је заступао деведесетих година, избећи да одговарају пред судом правде, то се није догодило", наведено је у Комшићевом саопштењу.

За њега ово хапшење доказује да су власти Србије у сваком тренутку знале где се налази Ратко Младић, као што су знале где се налази и Радован Караџић.

Премијер Црне Горе Игор Лукшић и председник Скупштине те земље Ранко Кривокапић поздравили су хапшење војног лидера босанских Срба, генерала Ратка Младића. Лукшић је оценио да је хапшење Младића "добро за европску перспективу укупног региона".

"Поздрављамо коначно суочавање Србије с обавезама из процеса сарадње с Хашким трибуналом", изјавио је Лукшић подгоричкој агенцији Мина.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи