Читај ми!

Норац ускоро на слободи?

Мирко Норац, осуђен због ратног злочина на 15 година, могао би ускоро да изађе на слободу, након десет година проведених у затвору, пише хрватски "Нови лист". Норац тражио ванредно ублажавање казне јер се у међувремену оженио и има децу.

Бивши генерал Хрватске војске Мирко Норац који је осуђен за ратне злочине над српским становништвом у Госпићу и Медачком џепу, могао би се ускоро наћи на слободи, пише данас ријечки Нови лист.

Према писању дневника, Норац верује да ће се то догодити јако брзо, иако формално има још нешто мање од пет година затворске казне. 

Норац је у затвору до сада провео нешто више од десет година или две трећине укупне казне од 15 година, па је искористио право да тражи превремено ослобађање.

Норац је, такође, тражио ванредно ублажавање казне јер се у међувремену оженио и има децу, о којој мора да брине.

Нови лист пише да ће о првој молби одучивати Комисија за превремено ослобађање при Министарству правосуђа, а о другој Врховни суд.

Те одлуке би, како наводи ријечки дневник, требало ускоро да уследе, јер се чека повољан друштвени и политички тренутак за одлуку. 

Мирко Норац ухапшен је крајем 2001. године. Две године касније Жупанијски суд у Ријеци осудио га је на 12 година затвора због ратних злочина на подручју Госипића.

Док је издржавао ту казну, подигнута је нова оптужница за ратне злочине у Медачком џепу због чега је пред судом у Загребу осуђен на шест година затвора. Те две казне су обједињене у казну од 15 година затвора. 

Због правоснажне пресуде за ратне злочине председник Хрватске Иво Јосиповић одузео је у септембру 2010. године Мирку Норцу чин генерала. Генералски чин је тада, између осталих, одузет и Бранимиру Главашу који је осуђен за ратне злочине над спрским цивилима у Осијеку 1991. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи