Читај ми!

ДПС за јачање идентитета

Један од кључних задатака ДПС-а у наредном периоду је учвршћивање националног и духовног идентитета, поручио Мило Ђукановић на Шестом конгресу партије. И даље треба афирмисати црногорски језик и радити на превазилажењу подела у вези са православном црквом, поручио Ђукановић, који је поново изабран за председника партије.

Влада Црне Горе не сме одлагати економске пројекте без обзира на критике да тиме не чува државне ресурсе, а странка мора решити недоумице око питања јачања свести о националном идентитету, поручио је председник Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић.

Мило Ђукановић је, као једини предложени кандидат, поново изабран за председника парије, а за потпредседнике су изабрани Филип Вујановић, Светозар Маровић, Жељко Штурановић, и први пут, Игор Лукшић.

Преседник ДПС-а Мило Ђукановић је рекао да обновом државног статуса нису завршени сви послови, посебно не по питању националног и културног идентитета и додао да и даље треба афирмисати црногорски језик и радити на превазилажењу подела везаних за православну цркву у Црној Гори.

"ДПС остаје стожер политике која ће, у духу европских манира политичке културе, дати одговоре на преостала питања која опредељују стабилност и вечност црногорске државне куће", рекао је Ђукановић на Шестом конгресу ДПС-а.

"Наша одговорност и поверење које уживамо не допуштају нам да генерацијама које долазе остављамо половично решена питања која су се провлачила током готово два последња века", рекао је Ђукановић, који је и једини кандидат за лидера ДПС-а.

Нажалост, и данас у Црној Гори и у окружењу има оних који не прихватају коначност референдумске победничке одлуке, навео је Ђукановић, додавши да противници црногорске државности и идентитета нису презали од непрестаног подривања фундаменталних вредности црногорске државе и друштва.

Ђукановић је уверен да ће Црна Гора бити прва наредна чланица НАТО и међу првим новим чланицама Европске уније.

Обраћајући се делегатима Шестог конгреса странке, Ђукановић се осврнуо на неспоразуме са Социјалдемократском партијом, мањом чланицом владајуће коалиције, око продаје Електропривреде италијанској компанији "А2А", истакавши да нико нема право да угрожава економски развој државе.

Указао је да није случајно то што се Конгрес одржава на Дан независности - јер је 21. мај један од најсветлијих датума у црногорској историји, и додао да је ДПС имао водећу улогу у обнови државне самосталности.

На Конгресу је усвојен нови програм којим је дефинисано залагање партије за јачање националног и духовног идентитета и превазилажење подела, посебно оне међу православним верницима Црне Горе, обједињавањем православне цркве у јединствену самосталну организациону целину.

Учесницима Конгреса су се обратили и председник Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић, челници осталих коалиционих партнера ДПС-а на државном и локалном нивоу -Бошњачке странке, Демократске уније Албанаца, Хрватске грађанске иницијативе и Либералне партије.

Свечаном делу присуствовали су и потпредседник Савеза независних социјалдемократа Републике Срппске Игор Радојичић, представници грчког ПАСОК-а, Социјалдемократске партије Аустрије и фракције руске Партије јединства.

Ђукановић је лидер ДПС-а од 1998. године и раскола у тој партији, након кога се издвојило крило које је подржавало политику Слобдана Милошевића и противило се независности Црне Горе - Социјалистичка народна партија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи