Читај ми!

Хаг тражи дневнике из "Олује"

Серж Брамерц у извештају похвалио Хрватску, али и констатовао да је нестанак артиљеријских дневника из акције "Олуја" остао неразјашњен. Хашки тужилац ће о томе говорити 6. јуна у Савету безбедности УН. Оцена сарадње један од критеријума у приступним преговорима Хрватске са ЕУ.

Хрватска испуњава све захтеве Хашког тужилаштва за правном помоћи, али нестанак артиљеријских дневника из операције "Олуја" 1995. и даље остаје неразјашњен, истиче се у најновијем полугодишњем извештају хашког тужиоца Сержа Брамерца, који је послао Савету безбедности УН и о коме ће говорити 6. јуна.

Хрватска наставља правовремено и адекватно да одговара на захтеве Тужилаштва за помоћ и пружа приступ траженим сведоцима и доказима, наводи се у извештају чији садржај објављују хрватски медији.

Брамерц пише и да је своју административну истрагу наставила и међуресорска Владина радна група која је основана у октобру 2009. како би лоцирала војна документа из акције "Олуја", или разјаснила њихов нестанак.

Та документа, позната и као "артиљеијски дневници", тражена су за потребе суђења хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу.

Од децембра 2010. радна група поднела је три извештаја уз специјални извештај из априла у коме је збирно известила о свим својим активностима и налазима до данас, пише Брамерц и додаје да "известан број недоследности и питања, на које је указано у вези с налазима радне групе у задњем извештају тужиоца остаје нерешен, а нестанак докумената неразјашњен".

Хашки тужилац написао је да је Хашки суд 15. априла објавио пресуде Готовини, Маркачу и Чермаку у којима је прогласио Готовину и Маркача кривим за злочине почињене за време и након "Олује" и осудио их на 24, односно 18 година затвора, док је Чермака ослободио кривице и пустио на слободу.

Брамерц је 4. маја посетио Хрватску, када су га, према извештају, хрватске власти известиле да ће радна група наставити своју административну истрагу о несталим документима које је првобитно затражило Хашко тужилаштво као и о другим документима траженим у националним поступцима.

Оцена пуне сарадње с Хашким судом један је од критеријима за затварање поглавља о правосуђу и темељним правима у приступним преговорима Хрватске с Европском унијом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи