Читај ми!

Кепиро способан да прати суђење

Наставља се суђење Шандору Кепиру, пошто су лекари утврдили да је довољно здрав да прати поступак. Кепиру се суди због оптужби да је 1942. године починио злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у Новом Саду.

Суђење Шандору Кепиру (96) због оптужби да је 1942. године починио злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у Новом Саду настављено је у Будимпешти, пошто је утврђено да је довољно здрав да прати поступак, јавља Асошиејтед прес.

"Лекарска испитивања, наложена прошле седмице, показала су да је Кепиро и физички и психички способан да прати суђење", рекао је судија Бела Варга.

Кепиров бранилац Жолт Зетењи рекао је да је његовом клијенту обезбеђен нови слушни апарат, који му омогућује да боље прати оно што се дешава у поступку.

Кепиро, који тврди да није крив за оно што му се ставља на терет, седи у инвалидским колицима и носи велике слушалице. 

Суђење Кепиру почело је 6. маја, а неколико дана касније је прекинуто на захтев његових адвоката, како би се проверило да ли је оптужени у стању да прати суђење.

Кепиро се терети да је од 21. до 23. јануара 1942. године учествовао у Новосадској рацији у којој су окупационе снаге убиле и под лед Дунава бациле најмање 1.200, а према најновијим истраживањима и више од 4.000 Новосађана.

Рација је током јануара спроведена у Шајкашкој области и у Бечеју и у њој је убијено најмање 4.000 особа, а према најновијим истраживањима и више од 12.000, међу којима је био велики број жена, деце и стараца.

Два пута осуђиван

Кепиро је пети на листи најтраженијих одбеглих нациста из Другог светског рата за којима трага Центар "Симон Визентал" из Јерусалима. Због учешћа у рацији био је два пута осуђиван на затворске казне од 10, односно 14 година, али их никада није одслужио, јер је после Другог светског рата побегао у Аргентину одакле се у Мађарску вратио пре неколико година.

Осумњичен је и да је учествовао у депортацији новосадских Јевреја у концентрациони логор Аушвиц 1944. године. 

Тужилаштво за ратне злочине Србије је 2008. године покренуло истрагу против Кепира. Српско тужилаштво у међувремену је уступило предмет мађарском правосуђу, јер је и тужилаштво те државе покренуло поступак против Кепира.

Сведоци тврде да је Кепиро у време Новосадске рације био жандармеријски капетан. Он је одбацио оптужбе и рекао да "није био ни близу убијањима" и да је био "једини који се супростављао наређењима".

Кепиро је прошле године тужио директора Центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа за клевету, јер га је Зуроф у мађарским медијима и у јавности назвао ратним злочинцем и "моралним монструмом холокауста". Суд је ове седмице одбацио Кепирову тужбу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи