Читај ми!

Чекајући резултате избора у Албанији

Више од недељу дана после локалних избора у Албанији, исход гласања није познат. Страни посматрачи и дипломате апелују да се хитно саопште резултати и поштују правила демократије.

Међунардне дипломате и посматрачи у Тирани позвали су надлежне власти у Албанији да коначно саопште резултате локалних избора и апеловали на све партије да поштују правила демократије, ма какви били резултати гласања.

"Више од недеље је прошло након што је велики број грађана гласао 8. маја. Грађани желе и заслужују да јасно сазнају резултате избора", истакли су у заједничкој изјави шеф мисије ОЕБС-а у Тирани Еуген Волфарт, амбасадор САД Александер Арвизу и шеф делегације Европске уније Еторе Секви.

Према привременим резултатима, који су саопштени још у суботу, председник опозиционе Социјалистичке партије Еди Рама забележио је тесну победу за место градоначелника у Тирани, где се и водила главна битка.

Рама је добио свега десет гласова више од главног ривала Љуљзима Баше, кога је подржавала владајућа Демокарска партија премијера Саљија Берише.

Централна изборна комисија, међутим, још није објавила коначне резултате, што је, очигледно, изазвало збуњеност и међу грађанима и међу страним дипломатама у Тирани.

Западни амбасадори су се, такође, састали са председником изборне комисије Арбеном Ристанијем, премијером Беришом и лидером опозиције Рамом, тражећи од њих да поштују исход избора без обзира на то ко ће на њима победити, пренела је агенција Франс прес.

Локалним изборима у Албанији претходили су многи инциденти - подметање екплозивних направа, батинање, повреде ножевима и претње политичким противницима.

Страни посматрачи су рекли да је гласање било "транспарентно", али су избегли да употребе израз да су избори били "слободни и фер".

Многе стране посматраче збуњује то што коначни резултати нису саопштени ни десет дана после гласања, што се годинама у Европи не памти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи