Читај ми!

Шанса дијалогу

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да Бањалука није одустала од најављеног референдума, већ га је одложила како би се пружила шанса решењу проблема дијалогом у сарадњи са Европском унијом.

Бањалука није одустала од најављеног референдума, већ га је одложила како би се пружила шанса решењу проблема дијалогом у сарадњи са Европском унијом, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у Новом Саду.

"Након што је Европа понудила посредништво у покушају решавања спорних питања, закључили смо у заједничкој изјави с комесаром за спољне послове ЕУ Кетрин Ештон да за сада референдум није неопходан", изјавио је Додик новинарима уочи предавања на Правном факултету о актуелним питањима у РС.

Додик је рекао да се не ради о одустајању, већ о одлуци да се пружи могућност разговору, како би се дошло до одговора на четири питања која су била и основни разлог за расписивање референдума.

"То су питања у вези са процесуирањем злочина над Србима, решавањем питања ретроактивне примене закона, донетог 2003. године, могућности да једно лице, а то је председник Суда Босне и Херцеговине, именује и првостепено и другостепено веће, као и ситуацијом око територијалне надлежности Тужилаштва", рекао је Додик.

Додик је најавио да ће, како се очекује, у јуну у БиХ доћи комесар за проширење Европске уније Штефан Филе, који ће председавати заједничком комисијом именованом да реши поменута питања.

"Уверен сам у могућност постизања договора, пошто се решења која ми тражимо подударају са европском праксом и европским стандардима. Зато референдум у овом тренутку није неопходан, с тим да је он као облик демократског изјашњавања легитимно право сваког народа, сваке републике и од тог права нико у РС није одустао", рекао је Додик.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи