Месић: Суочити се са злочинима

За будућу сарадњу земаља у региону најважније је да се сви актери суоче са "стравичним злочинима" почињеним на овим просторима, истакао бивши председник Хрватске Стјепан Месић на Фрушкој гори на скупу организације Игманска иницијатива.

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић изјавио је да је за будућу сарадњу земаља у региону од изузетне важности суочавање са "стравичним злочинима" који су почињени на овим просторима.

"За те злочине морају одговарати они представници власти који су их наредили, они који су их извршили и они који су знали да се дешавају, али нису ништа учинили да их спрече", рекао је Месић на неформалном скупу који је на Фрушкој гори организовала регионална невладина организација Игманска иницијатива.

Месић је оценио и да ће тек након тога бити довољно простора за нормалну сарадњу у региону.

Говорећи о традицији очувања антифашизма на овом простору, бивши председник Хрватске је рекао да и фашисти и неофашисти мисле да могу да измене историју и да могу од губитника да направе победника и обрнуто.

"Они су бучни и располажу многим медијима, али не могу и не смеју победити. За разлику од комунизма, који може успети само као глобална појава, фашизам је опасан јер може настати и у малој средини", рекао је Месић.

Осврћући се на ситуацију у Босни и Херцеговини, бивши председник Хрватске је рекао да је кључно решење за БиХ да и Србија, као што је то урадила Хрватска, поручи својим грађанима који тамо живе да своју политику треба да решавају у БиХ и да је њихов главни град Сарајево.

"Они своју срећу и будућност треба да траже у тој држави, како би се прекинула политика ентитета и БиХ сагледала као јединствена држава", рекао је Месић.

Улазак Хрватске у ЕУ добар за регион

Коментаришући скори улазак Хрватске у Европску унију, Месић је оценио да је то добро и због региона, јер ће Хрватска испуњењем услова за улазак постати чланица најелитнијег клуба.

"То је порука за цели регион јер се Европа, хтели ми то да прихватимо или не, удружује, па тако треба и цео регион", истакао је Месић.

Коментаришући најаву Удруге ветерана да ће против њега поднети кривичну пријаву због наводног достављања транскрипата Хашком трибуналу Месић је рекао да иза свега стоје "НДХ носталгичари".

"Има НДХ носталгичара којима сметам од када сам се појавио, али њихов главни мотив је буџет Хрватске. Да би себи дали на значају, они морају имати непријатеља, а то сам ја. Увек када ме нападну усташоиди, паралелно крену и напади од четникоида и у таквим ситуацијама сам сигуран да сам на правом путу", рекао је Месић.

Представници Игманске иницијативе данас су се седми пут традиционално окупили на антифашистичком дружењу на Фрушкој гори које сваког маја организује директор новосадског Центра за регионализам Александар Попов.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи