Читај ми!

У Црној Гори 625,2 хиљаде становника

У Црној Гори, према прелиминарним подацима пописа, живи више од 625,2 хиљаде становника, саопштио је "Монстат". Највише становника живи у Подгорици, а најмање у Шавнику, Плужинама и Жабљаку.

У Црној Гори има 625.266 становника, од чега половина живи у три од укупно 21 црногорске општине, прелиминарни су резултати пописа становништва спроведеног у априлу ове године.

Црна Гора има 194.795 домаћинстава и 316.083 стана, саопштили су на конференцији за новинаре челници Црногорског завода за статистику "Монстат".

Највише становника живи у Подгорици, укупно 187.085, што је 30 одсто укупног становништва Црне Горе.

После Подгорице, најнасељенији су Никшић и Бијело Поље и у ове три општине сконцентрисано је 50 одсто укупне популације Црне Горе.

Најмање људи живи у Шавнику, Плужинама и Жабљаку, где има око 9000 становника, што је мање од 10 становника по квадратном километру.

Највећу густину насељености има приморски град Тиват, са 307 становника по квадратном километру. Следе Будва са 157, Херцег Нови са 132 и Подгорица са 130 становника по квадратном километру.

Просечно домаћинство у Црној Гори има 3,2 члана. Најмањи број чланова имају домаћинства у Будви - 2,7, а највише у Рожајама, где има 4,1 члан по домаћинству.

Највише станова - 72.959 има у главном граду Црне Горе, Подгорици, што је 23 одсто укупног броја станова у држави.

У Будви и Шавнику има више станова него становника, показали су прелиминарни резултати "Монстада", али је за разлику од Будве, где се у претходних 10 година интензивно градило, у Шавнику дошло до исељавања становника.

Директорка "Монстада" Гордана Радојевић оценила је да је попис, спроведен од 1. до 15. априла, урађен по највишим европским стандардима и најавила да се први подаци о националној, верској и припадности језику могу очекивати до 15. јула ове године.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи