Читај ми!

Драган Црногорац признао кривицу

Тужилаштво БиХ и Драган Црногорац постигли споразум о признању кривице за злочин против човечности почињен у Сребреници, у замену за казну затвора од десет до петнаест година. О висини казне одлучиваће Суд БиХ.

У замену за казну затвора од десет до петнаест година, Драган Црногорац постигао је споразум са Тужилаштвом БиХ о признању кривице за злочин против човечности почињен на подручју Сребренице, у јулу 1995. године.

Црногорац је признао да је, у периоду од 10. до 19. јула, у склопу распрострањеног и систематичног напада усмереног против цивилног бошњачког становништва на територији општине Сребреница, знајући за такав напад, са намером да дискриминише групу људи, вршио прогон цивилног бошњачког становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и верској основи и суделовао у убиствима цивила.

Разлог за такав предлог казне је, како се наводи, сарадња оптуженог са Тужилаштвом БиХ, као и чињеница да се у јединици Центар за обуку Јахорина није нашао добровољно, већ да је као дезертер присилно доведен из Србије у БиХ у јуну 1995. године, а и да је убиства за која се терети извршио по наређењу свог претпостављеног.

Споразумом оптужени потврђује да је упознат са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ од 19. априла ове године, као и да се одриче права на суђење и улагање жалбе на кривичну санкцију, коју му на основу споразума одреди Суд БиХ.

Оптужени је потврдио да изјаву о признању кривице даје добровољно, свесно и са разумевањем, те да се обавезује да ће надокнадити трошкове кривичног поступка у износу који му евентуално одреди Суд БиХ.

Након што суд прихвати споразум, оптужени ће, пре одређивања казне, дати изјаву, којом ће пред жртвама изразити покајање за своје суделовање у почињеном кривичном делу, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ и додаје да је споразум прослеђен Суду БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи