Читај ми!

За сада без референдума

Референдум о одлукама високог представника за БиХ из домена правосуђа, није неопходан, рекао председник РС Милорад Додик, после сусрета са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон. ЕУ обећао формирање комисије за реструктурирање правосудних институција у БиХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да референдум о одлукама високог представника за БиХ из домена правосуђа, није неопходан, а висока представница ЕУ Кетрин Ештон је обећала формирање комисије ЕУ за реструктурирање правосудних институција у БиХ.

Додик је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са шефицом европске дипломатије рекао да ће позвати Народну Скупштину да размотри најновији развој догађаја.

"Надам се подршци, јер је ЕУ спреман да изврши реструктурирање правосудних институција у БиХ", рекао је Додик.

Додик је додао да, на основу данашњег састанка са Ештоновом, Република Српска и њене институције "могу бити сигурне да је Европска унија на највишем нивоу спремна да се ангажује и отвори структурални дијалог у вези са функционисањем правосуђа у БиХ".

Према његовим речима, у дијалогу са ЕУ требало би да се тражи успостављање европске праксе и стандарда у правосуђу, у складу са европском перспективом земље.

Ештонова је обећала да ће ЕУ формирати комисију која ће водити дијалог о реструктурирању правосудних институција у БиХ.

Истичући приврженост Уније БиХ, Ештонова је рекла да су уочени недостаци у раду Суда и Тужилаштва БиХ и да ће комисија ЕУ то анализирати и дати препоруке.

Ештонова је, такође, поздравила то што су претње референдумом уклоњене до даљег, обећавши ангажман Уније у решавању тих питања.

Дијалог - најбоље решење

"Председниче, ви и ја се слажемо да је најбољи пут напред конструктиван дијалог и ја се радујем и ишчекујем тај дијалог убудуће", казала је Ештонова на конференцији за новинаре.

Изразила је уверење да ће тај дијалог "изнедрити решења за конкретне проблеме и поново вратити земљу на европски пут". Наводећи да је европска перспектива БиХ "сасвим опипљива", она је оценила да се БиХ у последње време "бори са многим тешким питањима".

"Пут ка пуноправном чланству јесте тежак, али ми смо спремни да помогнемо. У том смислу, отварање структуралног дијалога о функционисању и раду правосуђа јесте механизам који ће ЕУ активирати као одговор на те дилеме", истакла је Ештонова.

Према њеним речима, ради се о институционализованом механизму којим се решавају правосудна питања у земљама укљученим у процес проширења.

Током боравка у БиХ, Ештонова је разговарала и са члановима Председништва БиХ.

Члан Председништва Бакир Изетбеговић рекао је да је решен акутни проблем референдума о суду и тужилаштву БиХ, али да није решен хроничан проблем "акумулације антидејтонских и антидржавних поступака и изјава".

"Доводе се у питање одлуке и ауторитет високог представника у БиХ, институција које су установљене у парламенту БиХ, постојање геноцида у Сребреници", упозорио је Изетбеговић после састанка Ештоновом.

Председник Српске демократске странке (СДС) Младен Босић изјавио је да ће Главни одбор те странке сутра заузети став у вези са одустајањем од референдума председника Републике Српске Милорада Додика.

Ештонова је по доласку у БиХ разговарала са високим представником Валентином Инцком.

Број коментара 90

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи