Читај ми!

Холандска рампа Румунији

Влада Холандије жели да се увери да ће Румунија спровести "одрживе и бесповратне реформе" када се ради о придруживању Шенген зони, поручује холандски министар Бен Кнапен. Реформе се, каже Кнапен, не могу утврдити једним извештајем Европске комисије.

Холандски министар за европске послове Бен Кнапен изјавио је у Букурешту да Влада Холандије жели да се увери да ће Румунија спровести "одрживе и бесповратне реформе" када се ради о придруживању зони Шенгена.

Кнапен је навео да је тешко поверовати да се само на основу једног извештаја Европске комисије може утврдити да Румунија испуњава све услове за придруживање Шенгену.

Холандија, према Кнапеновим речима, признаје напоре Румуније и Бугарске у сузбијању корупције, организованог криминала и у реформисању правног система, али сматра да има још доста ствари које треба испунити.

Румунски министар спољних послова Теодор Баконски рекао је да је Румунија испунила све услове за улазак у Шенген зону и да треба "разматрати одвојено придруживање зони Шенген и реформе у правосуђу, јер су то две различите теме, свака са сопственим нормама".

Румунски министар је убеђен да ће се "кроз јачање билатералне сарадње пронаћи конкретни рок и заједнички језик у вези са приступањем Румуније и Бугарске простору Шенгена".

Холандија и још неколико земаља чланица Европске уније противе се уласку Румуније и Бугарске у Шенген зону.

Француска и Немачка су још у децембру прошле године изразиле противљење, а касније су им се придружиле и друге чланице ЕУ.

Због таласа миграната из Туниса, Француска и Италија предложиле су почетком маја промену режима шенгенске зоне и привремено поновно успостављање контроле државних граница у оквиру зоне.

То питање је размотрено и у Европској комисији која предлаже већу флексибилност ако се усвоји поновно увођење контроле граница.

Европски парламент гласаће 4. јула о придруживању Румуније и Бугарске Шенгену.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи