Читај ми!

Штрајк паралисао Грчку

Рад многих служби у Грчкој паралисан, због генералног штрајка два водећа синдиката. Најмање 27 особа повређено у сукобу демонстраната и полиције у центру Атине. Обустављен поморски и међуградски железнички саобраћај, отказани многи летови.

Генерални штрајк две водеће синдикалне конфедерације у Грчкој, које су јутрос почеле 24-часовни штрајк због нових мера штедње, паралисао је рад многих служби у земљи. Најмање 27 људи повређено у сукобу полиције и омладине, током демонстративног марша кроз Атину,

Учесници протеста гађали су каменицама припаднике полиције који су одговорили испаљујући сузавац и шок-бомбе.

Притворено је 30 изгредника, док је 11 њих ухапшено, пошто су ломили аутобуске станице, излоге и палили канте за смеће, навела је полиција. Према информацијама безбедносних служби, најмање 20.000 људи учествовало је у два одвојена протестна марша у Атини, док је још 8.000 демонстрирало у Солуну.

У Грчкој је данас обустављен поморски и међуградски железнички саобраћај, а привремено су отказани бројни летови због штрајка контролора. Многе јавне службе и банке, такође, не раде.

Две водеће синдикалне конфедерације у јавном и приватном сектору, које окупљају око два милиона чланова, најавиле су 24-часовни штрајк.

"Штрајк је одговор радника, службеника и пензионера на чија се леђа сваљује терет привредне стабилизације и мера штедње", наводи се у синдикалном саопштењу.

Грчка се већ годину дана суочава са повременим штрајковима, пошто је влада због незапамћене економске и финансијске кризе присиљена да уводи оштре мере штедње.

То је пут, како се тврди, да се смањи дефицит у државном буџету и предуслов да се добију кредити које су Атини обећали Међународни монетарни фонд и европске финансијске институције у износу од 110 милијарди евра.

Без преговорa о новој помоћи

Грчка је негирала разматра могућност добијања нове међународне помоћи за спасавање, од 60 милијарди евра. Трошкови задуживања повећани су услед страховања тржишта да би та земља могла бити приморана да репрограмира свој дуг уколико не добије нову помоћ Европске уније.

Инспектори Европске уније и Међународног монетарног фонда, који тренутно бораве у Атини, треба да процене да ли ће Грчка добити пету траншу од 12 милијарди евра из зајма за спасавање од 110 милијарди евра, који су јој прошле године одобрили ЕУ и ММФ и који јој је помогао да избегне банкрот.

Они, такође, треба да утврде да ли би Атини требало ублажити услове тог зајма или јој одобрити нову помоћ како би избегла реструктурисање дуга.

Требало би да транша буде исплаћена у јуну и од кључног је значаја за покривање 13,7 милијарди евра неодложних потреба Грчке за финансијама.

Агенција Дау Џонс објавила је да би Атина већ у јуну могла склопити нови споразум о помоћи, у замену за увођење строгих мера, али су те извештаје брзо негирали званичници Грчке и ЕУ.

"Грчка не води никакве разговоре о било каквом новом пакету помоћи", изјавио је за Ројтерс један званичник грчког Министарства финансија.

Грчка је раније саопштила да води преговоре са партнерима у ЕУ о начинима за покривање 27 милијарди евра финансијског мањка у идућој години, пошто је признала да вероватно неће бити у стању да се врати на тржишта обвезница, као што је планирала.

Трошкови позајмљивања Грчке достигли су рекордне нивое под утицајем бојазни да помоћ ЕУ и ММФ-а од 110 милијарди евра није довољна да спречи банкрот те земље.

Грчка је јуче платила каматну стопу од близу 4,9 одсто на аукцији шест месечних обвезница, нешто више од 4,8 одсто на продаји обвезница у априлу, да би прибавила 1,62 милијарде евра (2,34 милијарде долара), при чему су домаћи инвеститори били главни купци.

Грчка Агенција за управљање јавним дугом је првобитно била планирала да прибави 1,25 милијарди евра, али је позајмила више, јер је интересовање инвеститора било велико.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи