Читај ми!

Опозиција води у Тирани

Вођа социјалистичке опозиције Еди Рама у предности је у односу на Љуљзима Башу из владајуће Демократске партије, први су прелиминарни резултати локалних избора у Тирани. Представници опозиције затражили су од страних посматрача да не напуштају Албанију док сви гласови не буду пребројани.

Прелиминарни резултати локалних избора у албанској престоници Тирани показују да је вођа социјалистичке опозиције Еди Рама у незнатној предности у односу на Љуљзима Башу из владајуће Демократске партије.

На основу пребројаних гласова са 140 од укупно 485 изборних места,  Рама има 860 гласова више од Љуљзима Баше, речено је агенцији Франс прес у Изборној комисији.

Изборна комисија до сада располаже пуним информацијама за 90 од укупно 384 општине у Албанији након локалних избора одржаних у недељу.

Према истом извору, опозициона коалиција коју предводи Социјалистичка партија је победила у Валони, Поградецу, Химари, Ђирокастри на југу, али исто тако и у два места на северу земље Лачу и Бурелу, док су владајуће демократе сачувале своја упоришта на северу између осталих у Скадру и Пуки.

Изборну победу су, међутим, прогласиле обе стране.

"Наша победа широм земље је велика. Опозиција побеђује чак и у некадашњим упориштима деснице", изјавио је Рама који ће у случају победе почети четврти мандат на месту градоначелника Тиране.

Један од представника Демократске партије Алдо Бумчи изјавио је да побеђује коалиција коју предводе демократе и да је оптимистичан када је реч о коначним резултатима избора.

Резултати избора требало је да буду објављени синоћ, али изборне комисије, како наводе посматрачи, блокирају пребројавање гласова на више биралишта што је појачало тензије између две стране.

Представници опозиције затражили су од страних посматрача да не напуштају Албанију док сви гласови не буду пребројани, а демократе су своје противнике оптужиле да блокирају пребројавање гласова у Тирани и Драчу.

Више од 5.000 локалних и страних посматрача надгледало је локалне изборе који су одржани у недељу.

У локалним изборима учествовало је 45 партија, које су се сврстале у две коалиције: "Алијансу за будућност" коју предводи социјалиста Еди Рама и "Алијансу за грађане" на челу са конзервативном Демократском партијом премијера Саљи Берише

Политички живот у Албанији блокиран је од парламентарних избора у јуну 2009. године, а оштра криза која још траје настала је после насилних антивладиних демонстрација 21. јануара у Тирани у којима је четворо људи погинуло а више њих повређено.

Међународна заједница сматра ове изборе испитом зрелости за Албанију и њен пут ка Европској унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи