Читај ми!

Реакције на рушење цркве

Рушење нелегално саграђеног верског објекта на Светом Стефану победа црногорске државне идеје, каже представник ЦПЦ-а Стево Вучинић. Изградња зидова на темељима цркве из 15. века изазвала поделу у владајућој коалицији. Мештани Паштровића протестовали због рушења.

Нелегална изградња цркве на Светом Стефану и њено рушење изазвали су буру реакција у црногорској јавности. Док мештани Паштровића протестују, из канонски непризнате Црногорске православне цркве поручују да то представља победу црногорске државне идеје.

Представник Црногорске православне цркве Стево Вучинић рекао је да рушење нелегално саграђеног верског објекта на Светом Стефану представља победу црногорске државне идеје.

"Ја се плашим да ће Српска православна црква у октобру или новембру тај посао завршити, зато што је администрација Будве наклоњена СПЦ-у и на неки начин ће им омогућити да они поново обнове тај објекат", рекао је Вучинић.

Претходно је нелегална изградња цркве изазвала политичку кризу у владајућој коалицији и одлуку министара из Социјалдемократске партије да не долазе на седнице Владе док рушење не буде реализовано.

Пошто су зидови цркве срушени, око 150 мештана Паштровића протестовало је због такве одлуке Владе. Представници мештана навели су да се неће помирити са рушењем цркве Александра Невског на Светом Стефану.

Високи функционер Нове српске демократије Горан Даниловић, поручио је да ни опозиција "неће ћутати" због рушења цркве. Даниловић је навео могућност да опозиција бојкотује усвајање Закона о избору одборника и посланика, као знак протеста због рушења цркве на Светом Стефану.

Рушење у складу са одлуком Владе

Рушењем нелегално започетих зидова цркве, како је саопштено из црногорске владе, реазлизован је њен закључак са последње седнице на којој је одобрена реконструкција цркве Свете Госпође, на темељима цркве која је постојала од 15. века.

Према закључку Владе државни Завод за заштиту споменика културе до 10. септембра треба да утврди "целовито решење" за реконструкцију цркве Свете Госпође на Светом Стефану где су мештани, уз подршку Српске православне цркве, у априлу, мимо одобрења, почели да подижу зидове цркве Александра Невског.

Грађевинска дозвола за почетак реконструкције цркве Свете Госпође на Светом Стефану биће издата до 1. октобра, ако сагласност да закупац града-хотела.

У Владиним закључцима се не говори о цркви Александра Невског, а тај назив користе мештани и СПЦ, него о цркви Свете Госпође која је, како је утврдила посебна комисија, на том месту постојала од 15. века.

Мештани Паштровића су у априлу почели обнову цркве Александра Невског, опеком, челиком и бетоном.

Влада Црне Горе је, међутим, дала сагласност да се реконструише црква Свете Госпође, али, како је саопштено, традиционалним материјалом, техником и занатским поступком.

Противници обнове цркве Александра Невског сматрају да је та црква задужбина династије Карађорђевић и, као таква, "симбол окупације" Црне Горе између два светска рата.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи