Читај ми!

Инцко пред Саветом безбедности

Власти РС референдумом крше Дејтонски споразум, истакао је високи представник за БиХ Валентин Инцко у редовном извештају пред СБ УН, упозоравајући да је од прошлогодишњих избора порасла националистичка реторика у оба ентитета.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко поднео је Савету безбедности Уједињених нација полугодишњи извештај о стању у БиХ.

Инцко је, у Њујорку, пред СБ УН рекао да се БиХ суочава са једном од најтежих политичких криза од краја рата 1995. године.

Међутим, високи представник је истакао да ће, упркос континуираном притиску, мисија ЕУ у БиХ (Еуфор) наставити да обавља поверене задатке, чувајући мир и стабилност. Инцко такође, наводи да ће наставити да се залаже за продужетак мандата Еуфора.

"Одлука Републике Српске да распише референдум у директном је сукобу са Дејтонским споразумом, анексима 2, 4 и 10", наводи се у документу.

Инцко наводи да упркос визној либерализацији, власти у БиХ нису успеле да спроведу било какве друге реформе. На тај начин, истиче Инцко, нема никаквог напретка ка ЕУ нити ка НАТО.

У периоду на који се извештај односи, власти у Републици Српској су, како се наводи, поставиле нове изазове за институције Федерације, али и институције међународне заједнице.

"Од избора октобра 2010. године, порасла је националистичка реторика у оба ентитета. Власти у РС отворено су оспоравале легитимитет БиХ, док су други доводили у питање одрживост БиХ", нагласио је Инцко.

Према његовим речима, референдум у РС о државном правосуђу представља очит напад на Дејтонски мировни споразум и достигнућа од његовог потписивања.

Инцко ће се сутра састати у Вашингтону са замеником америчког државног секретара Џејмсом Стајнбергом и замеником помоћника државног секретара Томасом Кантирманом.

Изетбеговић: Угрожени мир и безбедност  

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић упозорио је, у писму генералном секретару УН Бан Кимуну и председавајућем Савета безбедности УН Жерару Ароу, да би садашња криза у БиХ могла да доведе у питање мир и безбедност земље уколико не буде решена.

"Кључни елементи Дејтонског мировног споразума се крше, а уставни и правни поредак БиХ доводе се у питање. Суд и Тужилаштво БиХ се отворено оспоравају, а овлашћења високог представника се флагрантно негирају", навео је Изетбеговић.

"У светлу тренутне ситуације, БиХ је потребна снажна подршка међународне заједнице како би се зауставио растући тренд дезинтеграција и земља вратила на пут реформи и евроатлантских интеграција које немају алтернативе", навео је Изетбеговић.

Према његовим речима огроман труд уложен је у изградњу мира и стабилности на просторима БиХ у последњих 15 година.

"Ово достигнуће мора бити очувано како би БиХ наставила да корача ка просперитету којем теже сви њени грађани. Дубоко верујем да је изградња заједничке будућности у БиХ, као једној држави, у најбољем интересу свих у БиХ. Тај циљ може се остварити само дијалогом, сарадњом и компромисом", оценио је Изетбеговић.

Високи представник Валентин Инцко дао је прошле недеље властима РС рок од седам дана да пониште ту одлуку. У супротном, Инцко ће поништити одлуку о референдуму у РС.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи