Читај ми!

Аустрија изручује Санадера!

Аустријски суд одлучио да изручи Хрватској бившег премијера Иву Санадера. Адвокати одбране најавили жалбу, што може да процес изручења продужи до годину дана. У противном, Санадер може бити изручен Хрватској за неколико месеци. Суд деблокирао Санадерове аустријске рачуне.

Покрајински суд у Салцбургу одобрио је да Хрватској буде изручен бивши хрватски премијер и лидер ХДЗ-а Иво Санадер, који је од децембра 2010. године у притвору у том граду.

Санадерови адвокати имају 14 дана за жалбу, коју су већ најавили. Уколико адвокати не искористе право жалбе, поступак може потрајати и неколико месеци, а ако искористе то право жалбе, поступак изручења може трајати и до годину дана, пише Јутарњи лист.

Санадеров адвокат Горан Суић изјавио је да је аустријски суд ослободио бившег хрватског премијера сумње за прање новца и деблокирао његове аустријске рачуне у висини 1,36 милиона евра, "замрзнуте" током истраге.

Суић је потврдио да ће на данашњу одлуку Суда уложити жалбу и рекао да се Санадер држао добро чувши да и даље остаје у притвору. "Он је прихватио ту одлуку мирно, нормално и без икаквих посебних реакција. Смирено се понео", рекао је Суић.

"Добили смо одлуку Државног тужилаштва Републике Аустрије којом се деблокирају средства на рачунима господина Санадера, зато што истрага није утврдила никакве незаконитости и неправилности у вези са тим средствима", рекао је Индексу Суић.

Суд у Салцбургу потврдио je у петак да је из Хрватске стигла сва документација коју је Аустрија тражила, а потребна је за одлуку о изручењу.

Тврдећи да у Хрватској нема услове за правично суђење према Конвенцији о људским правима, Санадер се изјаснио против изручења на прошлој расправи 8. марта, кад му је притвор продужен за још два месеца.

"Док Санадер сматра да његови адвокати у Хрватској немају увида у документе, па не знају за шта се тачно сумњичи, представници хрватског правосуђа траже да се Санадер најпре изјасни о изручењу", изјавила је судија Клаудија Лехнер која води случај, а чију изјаву преносе хрватски медији.

По налогу загребачког жупанијског суда, у Аустрији је замрзнуто око 1,36 милиона евра имовине бившег премијера, која је углавном нађена у његовим сефовима у облику готовине и вредносних папира.

У Хрватској је породици Санадер блокирано 2,58 милиона евра, што готовине, што некретнина и покретне имовине.

Санадера оптужница терети за злоупотребе положаја и овлашшћења и за прање 20,7 милиона куна, што је око 2,8 милиона евра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи