Нестају црногорске плаже

Због немара људи нестају најлепше плаже на црногорском приморју, преноси "Дојче веле". Природна добра последњих година убрзано нестају како због људске похлепе и незнања, тако и због "бетонизација плажа".

Протеклих деценија, пре свега због немара људи нестају најлепше плаже на Црногорском приморју, али је, осим еколога, мало других који су због тога забринути.

Власт у Црној Гори као да не види да убрзано нестаје један од најважнијих ресурса те земље на којем се практично заснива црногорски туризам, преноси радио Дојче веле.

То је, како се наводи, резултат неспремности да се сагледа проблем, али и сазнања да треба уложити велика средства, које Црна Гора нема, да би се санирале ове последице.

Осим мониторинга, тиме се чак не бави ни Јавно предузеће за  управљање морским добром.

Стручњаци истичу да је процес нестајања плажа добио убрзање последњих година због људске похлепе и незнања.

Тако је, на пример, већ голим оком видљиво сужавање  прекрасне песковите плаже на Ади Бојани, код Улциња, чија ширина на појединим местима више не прелази десет метара, а раније је износила пет пута више, тврди Дојче веле.

Извршни директор еколошке организације "Зелени корак" Џелал Хоџић за Дојче веле је рекао да је "за последњих, највише шест година, нестало петнаестак метара плаже на Ади Бојани" и да је тај процес захватио и суседну Велику плажу, иако се на њој мање то примећује, због њене дужине.

Сличан процес је и на будванској ривијери. Тако је чувена плажа "Могрен" у протеклих седам деценија смањена за трећину, баш као и плаже у Сутомору и Петровцу.

Разлози за то су смањење седимената које доносе реке и  потоци, и како је изјавила еколошки активиста из Будве Јасна Вукићевић, "бетонизација" обале.

Према њеним речима, еклатантан пример за то је плажа "Гуванце", између Будве и Бечића, у некада најлепшој ували будванске ривијере.

Била је то пешчана плажа која је имала у залеђу маслињак и борову шуму, а поглед на будвански Стари град. Плажа "Гуванце" је нестала под теретом нелегалне градње на Завали, маслињак и борови су сасечени, а бетон досеже до плићака!

"Већ неколико година чак и тако бетонираној ували је немогуће прићи, јер је прилаз забрањен због опасности од незавршених грађевинских радова", рекла је Вукићевић.

Стручњаци сматрају да је крајње време да се престане са "бетонизацијом" плажа и обале како би се зауставила ерозија на том простору и позивају на предузимање низа других конкретних мера "без обзира колико би то могло да буде скупо".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи