Читај ми!

Испит за Албанију

Инциденти током гласања у Албанији. Ухапшене четири особе оптужене за насиље. Први прелиминарни резултати сутра.

Више од 5.000 полицајаца обезбеђивало је бирачка места на локалним изборима у Албанији, а власти и локални медији су известили о низу инцидената, попут сукоба супротстављених чланова бирачких одбора и бирача.

Полиција је саопштила да су ухапшене четири особе оптужене за насиље, док је једна телевизија пријавила крађу камере.

Око 3,2 милиона људи имало је право гласа на изборима за представнике у 383 округа. Бирачка места званично су затворена у 19 часова, али је људима који су стајали у реду омогућено да гласају. Први прелиминарни резултати сутра.

Једномесечна предизборна кампања такође је обележена насиљем. Више кандидата је претучено или су били мета напада експлозивним направама које су им подметане у куће и возила.

Последњи такав напад догодио се само три дана уочи избора када је повређен кандидат за председника општине Кукеш Астрит Ценгу.

Главне албанске странке регистровале су две коалиције: "Алијансу за будућност", предвођену опозиционом Социјалистичком партијом и "Алијансу за грађане", предвођену Демократском партијом премијера Саљија Берише.

На изборима се бира и градоначелник Тиране. Лидер опозиционих социјалиста и садашњи градоначелник Еди Рама покушаће да освоји нови мандат, а његов главни противкандидат је бивши министар унутрашњих послова Луљзим Баша.

Тест зрелости

Политички живот у Албанији блокиран је од парламентарних избора у јуну 2009. године, а криза која још траје, настала је после насилних антивладиних демонстрација 21. јануара у Тирани у којима је четворо људи погинуло, а више њих повређено.

Како наводи агенција Франс прес, међународна заједница сматра изборе испитом зрелости за Албанију и за њен пут ка Европској унији.

Албанска молба за стицање статуса кандидата за члана ЕУ није прихваћена прошле године и због политичке кризе.

Апели албанским политичарима да покажу зрелост стижу и из ОЕБС-а, Хелсиншког комитета за људска права и из Сједињених Америчких Држава.

После пада комунистичког режима почетком деведесетих година, ниједни избори у Албанији, локални или парламентарни, нису одржани без неправилности и спорења партија око њихових резултата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи