Читај ми!

Хрвати све мање за ЕУ

Рекордно низак број Хрвата у протеклих пет година жели да њихова земља буде члан ЕУ, показују истраживања. Недавна хашка пресуда хрватским генералима, највише утицала на одлуку грађана Хрватске.

Улазак Хрватске у Европску унију подржава само 44,6 одсто грађана, што је најнижа подршка чланству у последњих пет година, показује најновије истраживање.

Према овом истраживању агенције "Промоција плус", утицала су недавна хашка пресуда генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку.

Поређења ради, улазак у ЕУ прошлог месеца је подржавало 50,8 одсто испитаних, а пре годину дана њих 52,5 одсто. У последњих годину дана највећа подршка забележена је прошлог јуна - 53,1 одсто.

Против хрватског чланства у ЕУ изјаснило се 41,8 одсто испитаних што је највише у последњих 12 месеци, док их је 13,6 одсто неодлучно.

Највећи заговорници уласка у ЕУ су гласачи владајуће Хрватске демократске заједнице, њих 56,8 одсто, лабуриста је 56 одсто, присталица Социјалдемократске партије 54,4 одсто и Хрватске народне странке 52,9 одсто.

Најмања подршка чланству забележена је међу гласачима Хрватске грађанске странке сплитског градоначелника Жељка Керума (25 одсто) и Хрватске странке права (25,8 одсто).

Истраживање показује да су чланству склонији грађани зрелије доби него они млађих.

Занимљиво је да је на приморју забележена нешто слабија подршка чланству од оне на континенту, а највећа подршка забележена је у жупанијама северозападне Хрватске.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи