Читај ми!

Инцко одложио одлуку

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оставио Бањалуци рок од седам дана да повуче одлуку о расписивању реферндума или ће поништити референдум.

Република Српска има недељу дана да повуче одлуку о одржавању референдума, или ће то учинити високи представник међународне заједнице Валентин Инцко, одлучено је на седници Савета за имеплементацију мира у БиХ, одржаној у Сарајеву.

Одлагање одлуке представља, како преносе сарајевски портали, "још једну шансу" званичницима да сами пониште расписивање референдума, а Инцко ће у међувремену, у Њујорку и Вашингтону, о проблемима у БиХ разговарати са званичницима Уједињених нација и америчке администрације.

"По повратку из Америке видећу да ли је одлука о референдуму повучена. Чекамо да видимо шта ће урадити власти РС. Ако не повуку одлуку о рефереднуму ми ћемо то учинити уместо њих", рекао је Инцко у изјави за БН ТВ.

Према његовим речима, о томе су упознати председник РС Милорад Додик и председник парламента Игор Радојичић.

Инцко је рекао да на данашњој седници Савета за спровођење мира у БиХ, одржаној у Сарајеву, није било речи о санкцијама према РС.

Марио Бркић, портпарол Високог представника, рекао је да је на састанку било речи о томе да се Дејтонски споразум мора поштовати. Бркић је рекао да власти у РС морају да "преузму одговорност и не доносе неодговорне одлуке".

"Ми се надамо да ће власти у РС направити праве потезе, повући одлуку и да ће се о њој разговарати у парламенту, где је тој теми место, а не путем референдума, који сматрамо неуставним и недејтонским", рекао је Бркић.

Високи представник је, према речима Бркића, оставио довољно простора властима у Бањалуци да делују.

Председник РС Милорад Додик раније је рекао да одлука о расписивању Референдума о наметнутим законима високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ не може да буде нити ће бити повучена, јер она "не задире у дејтонску структуру".

"Одржавање референдума није спорно, јер ми одлуку нећемо и не можемо да повучемо. Сматрамо да на бази одржаног референдума треба поново да се вратимо у Народну скупштину и усвојимо одлуке које би биле мотивисане управо тим референдумом, а то су одговори на питања која се тичу Суда и Тужилаштва БиХ", рекао је Додик.

Бањалучки медији пренели су да ће, уколико високи представник уведе санкције због расписивања референдума, сви изабрани и именовани функционери из РС напустити заједничке органе, агенције и институције БиХ.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи