О референдуму у Бриселу

Европска унија сматра да референдум није прихватљив начин решавања проблема и не може да доведе до решења проблема у Босни и Херцеговини, рекао је у Бриселу високи званичник Европске уније Мирослав Лајчак у разговору са председником Скупштине Републике Српске Игором Радојичићем.

Председник скупштине Републике Српске Игор  Радојичић разговарао је у Бриселу са директором за Европу и Централну Азију у заједничкој служби иностраних послова ЕУ Мирославом Лајчаком о актуелним питањима у РС и БиХ.

Лајчак је поновио да ЕУ сматра да је референдум у РС неприхватљив начин указивања на проблеме и да не може довести до решења проблема у правосуђу БиХ.

Званичник ЕУ је нагласио да активности око референдума несумњиво воде конфронтацији РС и међународне заједнице и да би међународна заједница морала да делује свим постојећим механизмима.

"РС је отворено и гласно указала на неке проблеме, дијалог о њима  могућ је само под редовним околностима, а ЕУ има методе мониторинга важних области као што је правосуђе", рекао је Лајчак.

Подсећајући да је Лајчак недавно боравио у Сарајеву и Бања Луци, из Радојичићевог кабинета је саопштено да  је на данашњем састанку настављен дијалог о отвореним питањима кризе у формирању власти у БиХ, а посебно о најновијем развоју догађаја у вези са расписивањем референдума у  РС.

Народна скупштина РС донела је одлуку о расписивању референдума  у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте  законе високог представника , посебно Суда и Тужилаштва БиХ. Референдум би се требао одржати у првој половини јуна ове године.

Одлука о расписивању референдума изазвала је оштре критике међунаордне заједнице, а високи представник у БиХ је најавио да ће предузети Бонска овлаштења како би спречио антидејтонске активности

Пакoва критиковала одлуку о референдуму 

Игор Радојичић, председник Скупштине Републике Српске, разговарао је у Бриселу и са посланицом Европског парламента Дорис Пак, која је критиковала одлуку о референдуму у РС, уз оцену да то не може допринети решавању проблема у БиХ.

Пакова је саслушала податке о проблемима у правосуђу, које јој је пренео Радојичић и нагласила да је објективно и непристрасно правосуђе веома важно.

Изразила је и велико незадовољство развојем догађаја у БиХ  након избора, а "посебно процесом конституирања власти у Федерацији БиХ".

Радојичић је разговарао и са шефом посланичке групе социјалиста и демократа у Европском парламенту Мартином Шулцом. Током ових разговора изражена је обострана забринутост због тога што није формирана власт на нивоу БиХ, чему доприноси и кашњење у Федерацији БиХ, али и недостатак договора о новој парламентарној већини.

Констатовано је да је за даљи пут ка европским интеграцијама неопходно успостављање и функционисање парламента БиХ и Савета министара.

Игор Радојичић је и Шулца информисао о разлозима расписивања референдума у Републици Српској и о проблемима функционисања правосуђа, указујући на потребу озбиљне ревизије система, уз објективан приступ ЕУ кроз процес мониторинга и уз изношење аргументованих ставова.

Председник парламента РС разговарао је и са послаником у Европском парламенту Виктором Боштинаруом, који је рекао да је могуће у ЕУ потенцирати расправу о резултатима правосуђа у БиХ, али не и доношењем једностраних одлука.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи